Intel Türkiye tarafından gerçekleştirilen “Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması” da, ülkemizde kadınların bilgisayar ve internet konusunda erkeklerin çok gerisinde olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre erkeklerde internet kullananların oranı yüzde 82 iken kadınların üçte biri hiç internet kullanmadığını belirtiyor. Aynı araştırmaya göre ülkemizde annenin bilgisayar kullandığı hanelerin oranı da sadece yüzde 18.
Bu çarpıcı verilerden yola çıkan Intel ve Türkiye Fütüristler Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle Türkiye çapında TeknoKadın adıyla kadınlara yönelik önemli bir eğitim seferberliği başlatıyor. TeknoKadın Projesi ile Türkiye’de daha fazla kadının bilgisayar ve internetle tanışmasına, kadınların teknolojiyi daha etkin kullanarak kendilerini geliştirmelerine ve girişimcilik ruhu kazanmalarına yardımcı olmak, ekonomiye daha etkin katılımlarını sağlamak amaçlanıyor. Ülke ekonomisine de olumlu katkı sağlaması beklenen TeknoKadın Projesi, 10 Mart 2011 tarihinde T.C. Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu, Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz ve Türkiye Fütüristler Derneği Başkanı Ufuk Tarhan’ın katıldığı basın toplantısıyla duyuruldu.
Her Yaştan Kadın Bilgisayarla Tanışacak, Girişimci Yanını Ortaya Çıkaracak
Türkiye genelinde ilk etapta 7 bölgede 21 ilde başlayacak olan TeknoKadın Projesi kapsamında kendini geliştirmek isteyen her yaştan ve her meslekten kadınlara kapsamlı bilgisayar ve internet kullanımı eğitimleri verilecek. İllerdeki Halk Eğitim Merkezleri’nde gerçekleştirilecek olan uygulamalı TeknoKadın Eğitimleri, “Güvenli İnternet Kullanımı”, “Bilgisayarda Temel Uygulamalar Geliştirme” ve “Teknoloji ve Girişimcilik” başlıkları altında 3 aşamadan oluşuyor. Katılım için okur-yazar olmak dışında herhangi bir önkoşul aranmayan eğitimlerin her bir aşaması birer hafta sürecek ve eğitim süresi toplam 64 saat olacak. Eğitimler, kadınların bilgisayar ile tanışmasını, interneti güvenli bir şekilde kullanmayı öğrenmesini, temel uygulama yazılımlarını kullanabilmelerini ve girişimciliğin temel aşamalarını öğrenebilmelerini sağlayacak şekilde planlandı. Önümüzdeki dönemde eğitim içeriğine girişimcilik konusunda yeni modüllerin eklenmesi ve çevrimiçi eğitimler verilmesi de hedefleniyor. Eğitimlerin sonunda tüm katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü sertifikası ve TeknoKadın sertifikası verilecek.
TeknoKadın Eğitimleri 81 İle Yayılacak
2010 yılı Haziran ve Temmuz aylarında İstanbul, Ankara, Erzurum olmak üzere 3 ilde pilot uygulamaları yapılan eğitimler ilk etapta Nisan ayında 7 bölgede, 21 ilde başlatılacak. 2011 yılı için eğitim verilmesi planlanan iller İstanbul, Bursa, Kırklareli, İzmir, Aydın, Denizli ve Mersin olarak belirlendi. Eğitimlerin daha sonra 81 ile yayılması hedefleniyor.
TeknoKadın Projesi’nin tanıtıldığı ve gerçekleştirilen pilot çalışma hakkında bilgi verilen basın toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, konuşmasında şunları söyledi:
“Bakanlığım, Fütüristler Derneği ve İntel’in işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz üç bileşenli Teknokadın projesinin amacı; kadınları teknolojiyle, bilgiyle ve hayalleriyle buluşturmak…
Ne yazık ki kadınlarımızın teknoloji ile tanışıklık seviyeleri düşük. Hayatın ritmine uymaları için teknoloji ile tanışmalarının şart olduğunu düşünüyoruz. TeknoKadın Projesi ile en büyük hedeflerimizden biri, kadınlarımızı internetle tanıştırarak dünyaya açılmalarını, teknoloji araçlarını kullanarak girişimci sıfatı kazanmalarını sağlamak.”
Milli Eğitim Müdürü Nimet Çubukçu sözlerine şöyle devam etti: “Öte yandan çocukların büyük çoğunluğunun internette denetimsiz dolaştığını, bunun en önemli sebeplerinden birinin de ebeveynlerin yeni teknolojileri takip etmekte ve çocukları doğru yönlendirmekte yaşadıkları sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Kadınlarımızın çocuklarıyla aynı seviyede teknoloji bilgisine sahip olmamaları, teknolojinin sağlıtığı çarpan etkisiyle, nesil farkının etkisini üç katına çıkarıyor. Dolayısıyla çocuklarımıza ve gençlerimize sınırsız bir dünyanın kapılarını aralayarak, onları özgürlükler, fırsatlar ve bilgiyle buluşturan bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin kadınlar, anneler tarafından da erişilebilir olması en büyük arzumuz. Bu projenin böylesine güzel bir amaca da hizmet edecek olmasından çok büyük bir mutluluk duymaktayım.’
Son Yorumlar