akakce.com’un hazırladıgı ‘2012 Yılının En Popülerleri’ raporunda en popüler kategori cep telefonu olurken ikinciligi LED TV, üçüncü sırayı ise geçtigimiz yıl ilk 10’a giremeyen tablet bilgisayar kategorisi aldı. Dördüncü olarak dizüstü bilgisayarların bulundugu sıralama, elektrikli süpürge, çamasır makinesi ve buzdolabı olarak sekillendi. akakce.com’un raporu, online alısverisçilerin sadece elektronige degil, beyaz esya ve elektrikli ev aletlerine de büyük ilgi göstermeye basladıgını ortaya koydu Tablet bilgisayarların hızlı yükselisi… Popüler ürünler kategorisinde en dikkat çekici yükselis tablet bilgisayarlarda gerçeklesti. Geçtigimiz yıl ilk 10 içinde yer alamayan tabletler, bu yıl üçüncü sırada yer alarak yılın en dikkat çekici çıkısını gerçeklestirdi. Tabletler, dizüstü bilgisayarları geride bırakarak, bilgisayar-donanım kategorisi içinde yüzde 54’lük paya sahip olarak liderlige
ulastı. akakce.com’un 2012 yılı en popüler tablet bilgisayarlar sıralamasında ilk
sırada Piranha’nın Business Tab modeli yer alırken, Samsung Galaxy Note ikinci, Piranha Business II Tab üçüncü, Dark EvoPad dördüncü oldu. Apple Yeni iPad ise ancak besinci sırada kendisine yer bulabildi.
iPhone 4S sekizinci sırada… 2012 boyunca akakce.com ziyaretçilerinin en çok aradıgı ürünleri gösteren sıralama, akıllı telefonlara olan ilgiye de ısık tutu. ‘Yılın en popüler 10 ürünü’ sıralamasında telefon haricinde kendisine yer bulabilen tek ürün LG 42LM660S LED TV oldu. Samsung’un akıllı telefon pazarındaki hakimiyeti akakce.com verilerine de yansıdı. iPhone 5’in en büyük rakibi olarak gösterilen Samsung Galaxy S3 listenin ilk sırasındayer alırken, Galaxy NoteII ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sıradaki Sony Ericsson Xperia Arc’ı ise yine Samsung’un Galaxy serisinden dört modeli S3 Mini, Ace, S2 ve W izledi. iPhone 4S ise sekizinci sırada yer aldı.
“E-ticaret en görkemli dönemini yasıyor”
E-ticaret sektörü ve verilerle ilgili bir degerlendirme yapan akakce.com Kurucu Ortagı Koray Karatas, e-ticaretin bu yıl da beklentilerin üzerinde gelisme gösterdigine dikkat çekerek sunları söyledi: “Geçtigimiz yılı 22 milyar TL nseviyesinde kapatan e-ticaret sektörü hacminin 2012’nin sonunda 31 milyar TL’yi bulması bekleniyor. Son birkaç yıldır, e-ticaret Türkiye’de en görkemli dönemini yasıyor. Geçtigimiz yıllarda e-ticaret sitelerinin kisisel çabaları ile yakalanan büyüme, 2012 ile birlikte hem devletin hem de özel sektörün destegini almaya basladı. Bankalar, operatörler, lojistik sirketleri bu destegin en güzel örneklerini sergiledi ve artık bir online alısveris kültürü olusturmaya çok yakın bir noktaya geldik. Önümüzdeki bes yıl içerisinde tüm bilesenleri ile bir ekosistemden bahsedebiliyor olacagız. Genel e-perakende trendlerine baktıgımızda kadın kullanıcıların neden oldugu degisimi çok iyi hissediyoruz.
Cep telefonu ve teknoloji ürünleri bu yıl da agırlıgını korusa da yılın en popüler kategorileri listesinde besinci sırada “elektrikli s ü p ü r g e ” k a t e g o r i s i yer alırken, dijital fotograf makineleri ise ilk defa dokuzuncu sıraya kadar düstü. Private shopping siteleri ile online alısveris deneyimi yasayan kadınlar, artık pek çok ihtiyaçlarını internet üzerinden karsılayabilecek noktaya geldiler.
“2013 mobil yılı olacak” Her yıl oldugu gibi, bu yıl da cep telefonu kategorisi yılın en popüler kategorisi oldu. Cep telefonu kategorisi içerisinde akıllı telefonlar yüzde 84 gibi yüksek bir hacme ulasarak, önümüzdeki yılın “mobil yılı” olacagını bir kez daha gösterdi. Yılın en popüler 10 cep telefonu listesinde ise Samsung altı telefonu ile yer alırken, birkaç yıl öncesine kadar cep telefonu pazarını domine eden Nokia listeye giremedi. Samsung’un en büyük rakibi iPhone ise 4S modeli ile sekizinci sırada kendisine yer bulabildi. BKM verilerine göre internet üzerinden alısveris yapan 9 milyon kisi bulunuyor. akakce.com olarak, aylık 3 milyon tekil kullanıcımız ile tüketicilerin alısveris alıskanlıklarındaki degisimi çok iyi gözlemleyebiliyoruz. Türkiye’deki kullanıcıların yeni ürün ve teknoloji adaptasyonu çok yüksek, bu da e-ticarete pozitif yönde bir etki saglıyor.”
Son Yorumlar