30 yıldır bireylerin ve kurumların hayatlarını kolaylaştıracak teknolojik çözümleriyle sektörün önemli oyuncularından birisi olan Zyxel’in bugününü ve gelecek planlarını konuşmak üzere Zyxel Türkiye Channel Head Tuğba Şişik ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Şişik söyleşide; önümüzdeki dönem artacak siber saldırılara karşı kurumların alması gerektiği tedbirlere dikkat çekerken, 2020 yılında da Zyxel olarak iş ortaklarına yatırım yaparken Anadolu’da da gerçekleştirecekleri dijital dönüşüm projeleriyle ön plana çıkmayı hedeflediklerini söyledi…
Zyxel bu sene çeşitli aktivitelerle 30. Yılını kutluyor. Global ölçekte başarınızı neye bağlıyorsunuz?
Zyxel olarak tam 30 yıldır bireylerin ve kurumların hayatını kolaylaştıracak teknolojiler geliştirmekten gurur duyuyoruz. Türkiye Ofisimiz 12 yıldır faaliyet gösteriyor. 1989 yılında küçük bir ofiste temelleri atılan şirketimiz bugün Unizyx Holding çatısı altında faaliyet gösteren Zyxel İletişim, Zyxel Networks, MitraStar Teknolojisi, ZyFlex Teknoloji, Ardomus Networks şirketlerinden oluşan dünya devi bir grup şirketi haline geldi. Amerika’nın Silikon Vadisi’nin efsanevi garaj girişimleri gibi, Zyxel’de Tayvan’ın Taoyuan şehrinde mütevazı bir dairede doğdu. 1989 yılından bugüne Unizyx Holding çatısı altında faaliyet gösteren tüm şirketler, uluslararası arenada sürekli yeni teknolojiler geliştirmeyi kendilerine misyon edindiler. Holding, ilerleyen yıllarda müşteri tabanını oldukça genişletti. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ve büyük şirketlerin yanı sıra Zyxel, ev kullanıcıları için de yeni nesil ağ teknolojileri alanında yüzlerce ürün pazara sundu. Unizyx CEO’su Gordon Yang’ın da sık sık belirttiği gibi şirketin ağ teknolojileri alanındaki başarısının sırrı; ekip çalışmasında gizli. Konusunda uzman ve yetenekli ekibimizin zekâ ve yaratıcılık bolluğu bizler için elbette çok önemli. Ancak mükemmelliği elde etmemizi sağlayan unsur; uyum içinde birlikte çalışabilme yeteneğimizdir. İlk günlerden beri şirketimiz, beş temel değerine sadık kaldı: Müşteri odaklılık, inovasyon, hız, dürüstlük ve paylaşım. Bu değerler, sinerjimizi otuz yıl boyunca korumamıza imkan tanıdı ve şirketimizi ayakta tutan sütunlar oldu. Önümüzdeki 30 yıl içinde geçmişte yaptığımızdan daha da fazlasını yapabileceğimize inanıyoruz.
Zyxel’in 2020’de odağında güvenlik teknolojileri olacağını biliyoruz. Artan siber saldırılar karşısında kurumlar sizce ne gibi önlemler almalı?
Yapay zekâ, bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan güvenlik tehdidini de beraberinde barındırıyor. Bu sebepten 2020 yılında global pazarda güvenlik çözümlerine ilgi tahmin edilenden yüksek olacak. Bu bağlamda; Zyxel’in ATP Serisi güvenlik duvarına olan talebin daha da artacağını düşünüyoruz. ATP Ürün Ailesi ile hem büyük ölçekli kurumların, hem de KOBİ’lerin iş akışlarında verimlik sağlarken, güvenliği de uç noktaya taşıyoruz.
Araştırma verilerine göre Türkiye’de siber saldırıların yüzde 71’i 100 kişiden az çalışanı olan KOBİ’lere karşı gerçekleştiriliyor. Dünyada neredeyse her 40 saniyede, 1 şirketin verileri siber saldırganlar tarafından ele geçiriliyor. Her 2 KOBİ’den 1’i farklı seviyelerde siber saldırıya maruz kalıyor. Atak karşısında siber korsanlarla mücadele eden bir şirketin yaşadığı mağduriyet, ortalama 50 gün sürüyor. Bu süre zarfında çoğu zaman iş akışlarını durma noktasına bile gelebiliyor. Kurumlara iş sürekliliği için; yapay zekâ entegreli, çok katmanlı güvenlik çözümleri ile ağlarını güven altına almalarını tavsiye ediyoruz. Örneğin Zyxel’in ATP100 model güvenlik duvarı kullanımı kolay, küçük işletmelerin donanım maliyetlerini minimize eden, bulut tabanlı bir güvenlik çözümü olarak pazarın bu alandaki ihtiyacına cevap veriyor. Yeni güvenlik duvarının bünyesinde bulunan IP Reputation (İtibar) Filtresi sayesinde, ağdaki bilgisayarlarda manuel olarak tek tek inceleme yapmak ve önlem almaya gerek kalmıyor. İş yükünü hafifleten ve zamandan tasarruf imkanı sağlayan IP Reputation (İtibar Filtresi), ağda herhangi bir tehdit sezdiğinde; otomatik olarak devreye giriyor ve tehditlere karşı gerekli tüm önlemleri alıyor. Kısıtlı imkanı olan küçük işletmeler için tasarlanan ürün; botnet’lerden gelen saldırılar, web atakları ve spam saldırıları gibi pek çok siber tehdide karşı veri iletişim altyapılarında üstün koruma vaadinde bulunuyor. Ağ güvenliği alanında komple çözüm sunan firmamız, her ölçekten kuruma hizmet sunabiliyor. Yeni nesil güvenlik duvarı serisinin üyeleri ATP200, ATP500 ve ATP800 ile daha büyük ölçekte olan kurumlara hitap ederken, ATP100 serisi küçük işletmelerin ağ mimarisini daha çevik hale getiriyor ve artarak karmaşıklaşan güvenlik tehditlerine karşı koruyor.
Önümüzdeki yıl hangi sektörlere ve hangi alana yatırım yapmayı planlıyorsunuz?
Zyxel Türkiye olarak 2020 yılında gündemimizde 5G, WiFi6, Yapay Zekâ, Mesh Teknolojileri, Ağ Güvenliği, Dijitalleşme gibi konu başlıkları bulunmakta. Gelecek sene, iş ortaklarımıza yatırım yapmaya ve özellikle Anadolu’da dijital dönüşüm projeleri ile ses getirmeye kararlıyız.
WiFi 6 teknolojisini destekleyen ürünleriniz ne zaman pazarda olacak. Bu alanda hedefleriniz nelerdir?
WiFi 6 sayesinde kalabalık yaşam alanlarında her kullanıcının ortalama hızı en az dört kat artacak. 2020’de WiFi 6 teknolojisi hayatımızı çok daha kolaylaştıracak. Biz de Zyxel olarak WiFi 6 teknolojisi (11ax) destekli yeni acces point’lerimiz ile okulların dijital performansını artırmayı hedefliyoruz. Amacımız Dijital Eğitim Desteği ile yeni nesli geleceğe hazırlamak. WiFi 6 destekli yeni nesil acces point’lerimizi çok yakında pazara sunacağız. Okul derslikleri veya yüksek yoğunluklu yaşam alanları için tasarlanan ürün, bilgi işlem altyapılarında ağ tıkanıklığı sorununun önüne geçerek öğrenciler ve öğretmenlerin hayatını kolaylaştırıyor. Dijitalleşen dünyada artık öğretmenler ve öğrenciler; akıllı tahtalar, dizüstü bilgisayarları veya tabletlerde çevrimiçi olarak daha uzun süre çalışmak durumunda kalıyor. Ancak ortalama 30-40 kişilik sınıflarda yavaş indirme süreleri, 4K video izlerken donma ve kopmalar gibi sıkıntılar nedeniyle eğitim kurumlarının ağ performansında ciddi sorun yaşanıyor. Sınıflarda kesintisiz internet erişimi için acces point olsa bile her zaman yüksek hızda kesintisiz iletişim sağlamak mümkün olmuyor. Okulların iletişim altyapılarındaki zorluklarla mücadele edebilmesi için teknik sorunların üstesinden gelebilecek güçlü bir ağ çözümüne ihtiyacı bulunuyor. Zyxel yeni nesil erişim noktaları ile okullardaki dijital yaşamın kalitesini artırmayı hedefliyor. WAX650S model başka olmak üzere WiFi 6 (11ax) erişim noktası çözüm ailemiz aynı anda birçok cihazı destekleyebiliyor ve okul dersliklerinde kesintisiz iletişim özgürlüğü sunuyor.
Küresel güvenlik kamera pazarı 2026 yılına yaklaşık yüzde 15 oranında büyüyerek yaklaşık 107 milyar dolarlık iş hacmine ulaşacak. Pazardaki güvenlik kameraları ise çoğunlukla IP temelli olacak. Bu gelişme, sizce PoE switch’lere olan ilgiyi artıracak mı?
Önümüzdeki yıl PoE switch pazarında ciddi oranda büyüme öngörüyoruz. Küçük kameralar ise daha çok PoE switch’ler tarafından destekleniyor olacak. Günümüzde piyasadaki çoğu switch, ofis iş uygulamaları için bağlantı sağlamaya olanak tanıyan genel amaçlı kullanıma uygun yapıda tasarlanıyor. Oysa güvenlik kamerası endüstrisi için genel özelliklere sahip switchler yeterli olmuyor. Piyasadaki switch’ler genellikle yaklaşık 110 metre uzaklıktaki IP kameraları desteklemiyor. İhtiyaç duyulan durumlarda ikinci bir switch ile sorun çözülebiliyor. Zyxel’in yeni PoE switch’leri ile geniş iletim alanı nedeniyle iyi seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Zyxel GS1300 ve GS1350 model PoE switch’ler 250 metre iletim mesafesi ve 10 Mbps’ye kadar bant genişliğini sağlayabiliyor. IP kameraların ve diğer güvenlik cihazlarının genellikle switch’lerden uzak konumlara kurulmaları gerekir. Standart PoE switch’ler yalnızca 100 metreye kadar iletim mesafelerine sahipken, GS1300 ve GS1350 model switch’ler bu mesafeyi 250 metreye kadar çıkartabiliyor.
#Zyxel Türkiye, #Tuğba Şişik, #WİFİ 6, #2020, #Güncel
Son Yorumlar