Interpromedya tarafından Vodafone ana sponsorluğunda düzenlenen ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi’13, T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla başladı.
Inter promedya tarafından Vodafone ana sponsorluğunda 24-26 Eylül 2013tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının en büyük iş ve teknoloji buluşması ICT Summit NOW BilişimZirvesi’13, DG Connect Avrupa Komisyonu Direktörü Gerard de Graaf, BTK 2.Başkanı Doç. Dr. Turgut Ayhan Beydoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, Vodafone Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes, Samsung Türkiye Başkanı Yoonie Joung, Atos Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Akbulut ve Interpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir’in açılış sunumlarıyla başladı.
Zirve, 3 gün boyunca 25 farklı konferans ve forum kapsamında,150’ye yakın panel,oturum ve sunumda 16 ülkeden (ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre,Lüksemburg, Romanya, Arnavutluk, Suudi Arabistan, Yemen, Bangladeş, Uganda,Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Güney Kore’den) 340’ınüzerinde konuşmacı ve 6 bini aşkın katılımcıyı buluşturuyor.
Zirvenin açılış oturumuna katılan T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SGK“İnsansız Sosyal Güvenlik Hizmet Merkezi”nin lansmanını zirvede gerçekleştirdi.
“Altyapı yoksa büyümeyi unutun”
Avrupa komisyonunu temsilen katılan DG Connect Avrupa Komisyonu Direktörü Gerard De Graafise yaptığı konuşmada işsizlik oranının Avrupa’da endişe verici olduğunu söylerken bu anlamda NOW’ın daha da önem kazandığını dile getirdi. De Graaf:“Bu toplantıda bulunan hiç kimsenin, bilişim teknolojilerinin toplumsal ve ekonomik gelişmeye, demokratikleşmeye yarar sağladığı konusunda ikna edilmeye ihtiyacı yok. Ancak bilişim teknolojilerindeki bu gelişimde devletlere büyük rol düşüyor. Peki devletler ne yapabilir? Bence ilk planda altyapı geliyor. Eğer altyapı yoksa yüksek hızda erişimi, iletişimi ya da büyümeyi unutmalıyız. Şuan Avrupa’da büyük bir gelişim gösterdik. Ancak bugün bir tıkanma yaşıyoruz. Avrupa’daki 500 milyon müşteriye yeteri kadar hizmet sağlanmıyor, herkes aynı hizmeti alamıyor. Özel sektör ancak belirli alanlara yatırım yapıyor. Ayrıca altyapı maliyetleri de sektörün büyümesini engelliyor. Türkiye birçok alanda büyük gelişme gösterdi. Ancak daha çok adım atılacaktır. Tüm dünya liderleri Avrupa Birliği’nde bilişim teknolojilerinin nasıl azami seviyede kullanılabileceğini yakında tartışacaklar. Devletlerin bilişim teknolojilerinin önemini anlamaları gerektiğine inanıyorum ve bu konuda umutluyum” dedi.
“Bilişim teknolojileri ulusal ekonomiye katkı sağlıyor”
Bilgi teknolojileri sektörünün diğer sektörleri de pozitif etkilediğini belirten BTK 2.Başkanı Doç.Dr.Turgut Ayhan Beydoğan;“Yapılan çalışmalar, bilişim teknolojileri sektörünün 1 birim büyümesinin,toplam ekonomiye 1 birimden daha fazla katkı sağladığını göstermiştir. Bilişim teknolojilerinin ülke ekonomisindeki yeri artıkça ulusal ekonomiye anlamlı katkı sağlamaktadır. Burada özel sektör kamu ve akademisyenler olarak bizlere düşen görev bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünü genişletmek için çaba sarf etmek ve ekonomik büyümeye katkıda bulunacak bilişim teknolojilerine olan ilgiyi artırmaya çalışmaktır.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Göksel ise “Bu zirve ulusal ve uluslararası dev bilişim firmalarının katılımlarıyla gerçekleşen, bugünle gelecek arasına kurulmuş dijital bir köprüdür. Bilişim zirvesi bu güne kadar bölgenin en önemli işbirliği fırsatlarına ev sahipliği yaptı. Zirve, farklı coğrafya ve kültürlerin buluştuğu küresel etkinliğe dönüşüyor ve her yıl büyüyerek hem küresel hem bölgesel önem kazanıyor. Bu zirve sayesinde İstanbul’un, Asya ve Afrika’nın teknoloji başkenti olma konusunda hızlı adımlarla gittiğini düşünüyorum. Bu zirveyi İstanbul’un dünyaya açılan bir kapısı olarak görüyorum. Bugün bilişim dünyasının devlerinin en büyük pazarının Türkiye olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.
“Gidecek çok yolumuz var”
Türiye’nin tarihte olduğu gibi bugün de batı ile doğu arasında bir köprü olduğunu dile getiren Vodafone Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes ise; “Ekonomide doğudan batıya, batıdan doğuya geçişler yaşanıyor. Doğuda ekonomi büyürken, batıda yeni teknolojilere olan talep artıyor. Türkiye geçmişte olduğu gibibugün de çok önemli bir stratejik konumda ve bir kez daha iyi pozisyon almış durumda. Türkiye artık bir köprü değil bölgede büyük bir güç olmayı hedefliyor. Bu bilişim teknolojileri alanında da geçerli. Ancak ileriye dönük olasılıkların yanı sıra bazı güçlükler de söz konusu. Türkiye 2023 vizyonu doğrultusunda bilgi ve iletişim teknolojileri pazarını 55 milyar dolardan 160 milyar dolara çıkarmak istiyor ancak bunun için önemli stratejik adımların atılması gerekiyor. Özellikle mobil ve broadband pazarında büyüme oranı oldukça düşük. Bunun enbüyük nedenlerinden biri vergi düzenlemelerinin yatırımcı dostu olmayışından kaynaklanıyor. Ancak bunun değişeceğine inanıyorum ve güvenim tam. Yine degidecek daha çok yolumuz var.”
Türkiye’de ilk defa basına açık bir toplantıya katılan SamsungTürkiye Başkanı Yoonie Joung ise dünyanın en inovatif ve en bilindik şirketlerinden biri olarak Samsung’uninovasyon felsefinin insan davranışlarını temel aldığını belirtirken Samsung Galaxy’nin bu araştırmaların sonucunda ortaya çıktığını dile getirdi.
Atos Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Akbulut ise zirvenin “Daha hiçbir şey görmediniz!”temasının şimdiye kadar çok şey gördüğümüzü düşündüğümüz bir dönemde oldukça çarpıcı olduğunu dile getirirken, Atos olarak geleceğin şimdiden yönetilmesine inandıklarını ve bunun ancak inovasyonla gerçekleştirilebileceğini düşündüklerini belirtti. Akbulut ayrıca zirvenin, bilişim sektörü üzerinden tüm sektörlerin inovasyon doğrultusunda gelişimlerine katkı yapacağına inandığını belirtti.
“Şimdi Yeni Eski Dünya”
Zirvenin açılış konuşmasın gerçekleştiren Interpromedya Genel Müdür Güldane Taşdemir ise ekonomik ve siyasalgüç ekseninin batıdan doğuya doğru kaymakta olduğu bir dönemden geçildiğinibelirtirken şu görüşlerde bulundu: “Bir zamanların “Eski Dünyası” üç kıta,Afrika, Asya ve Avrupa, dünyanın geleceğine yön vermek için yeniden sahneyeçıkıyor. Şimdi, “Yeni Eski Dünya”nın zamanı ve İstanbul, eski zamanların bu enönemli kenti, yeni dönemin de güç merkezi olarak tekrar gündeme geliyor. ICT SummitNOW-Bilişim Zirvesi’13 de ilk defa bu kadar çok sayıda bakanlık, kamukurumlarımız, iş dünyamızın şirketleri ve sivil toplum kuruluşlarımız bir arayagelerek,Türkiye’nin, yakın geleceğine yönelik yol haritasının belirlenmesindekatkıda bulunacak.”
Son Yorumlar