Küresel salgın, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna savaşıyla şiddetlenen jeopolitik gerilimler, dijital dünyada da hız kazandı. Güncel bir rapor, 2 şirketten birinin Ukrayna savaşından itibaren daha fazla siber tehditle karşılaştığını gösterdi…
Ulusların daha yakın kıyılardaki müttefikleriyle yakınlaşmasıyla sonuçlanan jeopolitik gerilimler, küresel salgın, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna savaşıyla son üç yılda daha da belirgin hale geldi. Aynı dönemde dijitalleşmenin hız kazanması, bu gerilim ve savaşı dijital cepheye taşıdı. Dünya Ekonomik Forumu’nun da 2 yıllık ve 10 yıllık küresel riskler arasında yer verdiği yaygın siber suç ve siber güvensizlik riskleri, dünyanın dört bir yanından bilişim teknoloji yöneticilerinin ve siber güvenlik uzmanlarının katıldığı bir araştırmanın sonuçlarıyla kanıtlandı.
Siber Savaşın Durumu başlıklı rapor ise bilişim teknoloji güvenliği uzmanlarının yarısından fazlasının (%54), Rusya-Ukrayna savaşının başlamasını takip eden Mayıs – Ekim 2022 döneminde, ağlarında daha fazla siber tehdit aktivitesi gözlemlediğini ortaya koydu.
Rusya’nın siber saldırıları 2022’de %250 arttı
Google Tehdit Analiz Grubu’nun yürüttüğü analiz çalışmasında, Ukrayna’ya saldırmaya başladıktan sonra ABD ve Avrupa ülkelerinin yaptırımlarıyla karşılaşan Rusya hükümeti tarafından desteklenen hacker gruplarının siber uzayda agresif ve çok yönlü bir siber savaş stratejisi izlediği belirtildi. Çalışma, Rusya destekli siber saldırganların 2022’de Ukraynalı kullanıcıları 2020’ye kıyasla %250 daha fazla hedeflediğini tespit etti. Öte yandan siber savaş raporunda, 4 işletmeden birinin siber savaşa hazırlıksız olduğu kaydedildi.
Siber savaş tehdidi her zamankinden daha büyük
Yeni bir rapor, güvenlik uzmanlarının çoğunun Ukrayna’daki çatışmanın büyük bir siber savaş tehdidi oluşturduğuna inandığını ortaya koydu. Ancak rapora göre, siber savaş risklerinin yıkıcı etkilerini göz ardı edenlerin oranı da yüzde 33’ü buluyor. BBS Teknoloji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Bedir Sarı, siber suçların artık sadece devletlere yönelik olmadığını, kritik altyapılara ve küresel şirketlere yönelik saldırıların hızla arttığını belirtti. Bu tehditlere karşı etkin bir savunma hattı oluşturmanın önemine dikkat çeken Sarı, ürünlerin tamamen bir çözüm olmayacağı konusunda da uyarılarda bulundu.
Bedir Sarı, hızla dijitalleşen dünyada savaşın form değiştirdiğini ve siber savaşın artık ülkelerin kritik altyapıları ve işletmeleri için bir risk unsuru olduğunu vurguladı. Her kuruluşun siber tehditlere karşı uygun bir savunma stratejisi oluşturmasının hayati önem taşıdığını belirtti.
Global güvenlik piyasasında milli güç
2018’den bu yana faaliyet gösteren siber güvenlik şirketi BBS Teknoloji son zamanlarda geliştirdiği yenilikçi stratejiler ve kurumsal dinamikleri ile siber güvenlik dünyasında öne çıkmaktadır. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan finans ve bilgi odaklı saldırılar karşısında, saldırgan kimliğiyle sistemleri sınayan Kırmızı Takım hizmetlerindeki başarıları ve savunma odaklı Mavi Takım hizmetlerine getirdiği yenilikçi yaklaşımlar ile global arenada dikkatleri üzerine çekmektedir. BBS Teknoloji Ekibi, saldırganları anlamanın en önemli yolunun yine bir saldırgan gibi düşünerek hareket etmekten geçtiğini ve alışılagelmiş hizmetlerin global pazarda yetersiz kaldığını belirtmektedir.
Siber güvenlik süreçlerine proaktif ve eylem odaklı bir yaklaşım geliştiren, bugün önde gelen şirketleri ve kritik altyapı noktalarını koruyan şirket, dijital verilerin güvenliği, dijital veri kaybı önleme, güvenlik açığı analizi, siber güvenlik izleme, merkeziyetsiz güvenli iletişim gibi ürün ve hizmetleriyle kamu, bankacılık, finans, enerji, altyapı, sigorta, havacılık, telekomünikasyon sektörlerine hizmet veriyor.
Son Yorumlar