A. Ömer Köker
TurkNet Teknik Müdürü
Neden sanallaştırma?
Sistemlerinizi sanallaştırma nedenleriniz arasında verimlilik, yönetilebilirlik, donanım konsolidasyonu, yedeklilik, güvenlik gibi birçok unsur yer alır. Esasında BT hizmetleri çerçevesinde birçok probleme çözüm sağlayan bu teknolojinin en büyük artısı sonuçları çok kısa sürede görebilmeniz ve etkilerinin çok uzun sure devam etmesidir. Ayrıca, yatırımlarınızın ROI sürelerinin seneler yerine aylar boyutunda olması da diyebiliriz ama sanırım anlatmanın en etkili yolu gerçek bir örnekle olacaktır.
Sanallaştırma öncesi ve sonrası
TurkNet bünyesinde değişik amaçlı sanallaştırma projeleri yürütüyoruz. Farklı sistemler farklı nedenlerle sanallaştırıldı ve sanallaştırılmaya devam ediyor. Vermek istediğim örnek ise şirketimizin içerik portalı Turk.net için fiziksel lokasyon bazlı yedeklilik konusunda yaptığımız çalışmamızdır. Yedi tam kabin kaplayan 68 sunucuyu tek bir 2RU boyutunda dört çekirdekli çift işlemcili sanallaştırılmış sistem ile yedekledik.
Dört haftadan biraz kısa süren bu çalışma sonrası donanım maliyetlerinde yüzde 85, kapladığı veri merkezi alanında yüzde 86, soğutma ve sistemlerin kullanacağı enerjide yüzde 80 üzerinde bir tasarruf sağlamış olduk. Bu enerji tasarrufunun jeneratör ve UPS’lerimizin üzerinde açtığı ek kapasitenin değerini de ayrıca belirtmek lazım.
Sanallaştırmanın bize katmış olduğu en değerli yeteneklerden biri ise şu: Sanal sunucularımızdan her hangi birinde işletim sistemi veya uygulama kaynaklı ciddi bir sorun yaşaması halinde bütün bir sistemini baştan kurma işlemi 3-4 saatten 10 dakikaya inmiş durumda.
Sanallaştırmada önerdiğiniz çözümler arasında ilk sırayı ne alıyor?
Sanallaştırma kullandığınız tüm sunucu ve masa üstü bilgisayarlarda uygulanabilecek bir çözümdür. Veri tabanlarından, web, posta sunucuları, CRM aplikasyonlarına kadar aklınıza gelebilecek her şey sanal yapıda sorunsuz çalışacaktır. Bir donanım üzerine tek bir sunucuyu sanallaştırmak bile düşünebilir ve bu sayede kurulum, yedekleme, güvenlik ve yönetim bakımından avantajlı bir alt yapı sağlanır.
Fakat belli cins sunucuların sanallaştırılması çok daha süratli ve çok daha yüksek verimli olacaktır. Aynı anda aynı yoğunluğu yaşamayan sunucuların sanallaştırılması en yüksek verimin görüleceği kombinasyonların başında gelir. Neyi sanallaştırmalıyım diye düşünüldüğünde bir başka önemli kriter ise ilgili servislerin ne kadar yük taşıyacağı bilinmediği sistemlere yöneliktir. Sanallaştırılmış yapıda beklediğinizden fazla bir yük geldiğinde sanallığın verdiği esneklik ile bu yükü karşılamak çok süratli sağlanabilecektir.
Makine parkınızda çok eski, değişik donanımların standardizasyonu, eski (legacy) işletim sistemleri ve aplikasyonların bir arada çalıştırmak yönetim ve bakım işleri kolaylaştıracaktır. Sanallaştırılmış bireysel PC’ler sayesinde virüs, donanım arızası ve bunun gibi problemlerde BT destek ekibinizin çözüm sunması saatlerden dakikalara inecektir. Router ve switch gibi network öğelerinin simülatörleri karmaşık konfigürasyonları canlı sistemde uygulamadan önce denemenize imkan sağlayacaktır. Yapılması gereken işletim sistemi veya aplikasyon güncelleme ve patch’lerini üretim sunucularınız üzerinde yapmak yerine sanal bir kopyasında yapmanız sizi hem zamandan hem de test amaçlı ek donanım bütçesinden kurtaracaktır.
Küçük İşletmeler için sanallaştırma çözümleriniz nelerdir?
Küçük işletmeler sanallaştırma konusuna tek başına yaklaşmak yerine bunu dış kaynak kullanımı ile beraber düşünmeliler. Bir kaç kritik sistem bir arada çalışacaksa bunların kullanacağı alt yapının bir o kadar daha dikkatli seçilmesi, kurulması ve işletilmesi gerekir. Gerek depolama alanı gerekse anlık yüklenmelere cevap verebilecek “beygir gücü” satın almak büyük kurumlarda çok daha rahat olmakla beraber küçük işletmeler için her zaman ekonomik anlamda kolay olmayabilir.
Sanallaştırma teknolojisinin temel prensiplerinden dolayı eskiden sadece büyük kurumların ciddi yatırımları sonucu sağladıklar servis seviyelerini ve yedekliliği artık küçük işletmeler çözüm ortağı veri merkezleri ile beraber çalışarak yakalayabilirler. Bu tür çözümler kurumların zaman içinde büyümesiyle paralel olarak gerekli boyuttaki adımlar ile büyüyebileceğinden yine küçük işletmelerin maliyet modellerinde de çok daha uygun olacaktır.
Bu konuda TurkNet Veri Merkezi’nin sunduğu yedekli alt yapı ve ulusal MPLS omurgası sayesinde ülkeye dağılmış şube ve ofisleri olan büyük kurumlar kadar daha sınırlı ihtiyacı olan küçük işletmeler için entegre yönetilen çözümler sunmaktadır.
Sanallaştırmada yeni teknolojilerinizden bahsediniz
Sanallaştırma teknolojilerinin geçmişi on seneyi aşmış olsa da canlı üretim ortamlarında kullanılabilecek olgunluğa gelmeleri son 4 senede olmuştur. Bu olgunluk ve bu yöne tercih kullananların yaşadıkları ciddi başarıların iyice duyulması ile teknoloji daha da büyük bir ivme almış durumda. Bunu dünya yazılım/donanım devlerinin ve risk sermayesinin yatırımları ile sanallaştırma teknolojisi etrafında oluşan eko-sistem sayesinde ürünlerin yetenekleri hızla gelişmekte.Kanımca sanallaştırma özellikle ağ tabanlı depolama çözümleriyle inanılmaz bir sinerji sağlamakta. Sanallaştırmanın sadece sunucu değil ağın kendisinin de sanallaştırılması, sanal switch ve router uygulamalarının olgunlaşması ile gitgide kurumların veri merkezlerinin mayası, birçok dağınık sistemin bir arada çalışabilmesini sağlayan bir tür “yapıştırıcı” olma yolunda süratle ilerliyor. Sıkça duyduğumuz Cloud Computing terminolojisinin temeli sanallaştırma teknolojileridir. Bugün sanallaştırdığınız sunucularınızı yarın Bulutun içine itmek yatırımlarınızın geleceğinin garantisi olacaktır.
Son Yorumlar