Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 yılında başlattığı ve FATİH Projesi’ne temel teşkil eden “Her Öğrenciye Bir Bilgisayar” kampanyası, bu yıl da 26 bin 828 çocuğu bilgisayar sahibi yapacak. 5 yılda toplam 130 bin 6. sınıf öğrencisine bilgisayar dağıtılması planlanan proje ile yeni Bill Gates’lerin Kocaeli’den çıkması hedefleniyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “Birebir Öğrenme Projesi” kapsamında ilköğretim 6. sınıf öğrencilerine yönelik başlattığı ücretsiz dizüstü bilgisayar kampanyası bu yıl da devam ediyor. “Hedef Kocaeli’deki her çocuğu bilgisayar okuryazarı yapmak” sloganıyla 2 yılda 53 bin 296 öğrenciye ücretsiz dizüstü bilgisayar dağıtan Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da 26 bin 828 öğrenciyi bilgisayar sahibi yapacak.
Beş yılda toplam 130 bin çocuğu bilgisayar sahibi yapmayı hedefleyen ve yazılım devi Microsoft’un örnek proje olarak gösterdiği eğitimde bilişim seferberliğinin üçüncü etabı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Exper Genel Müdürü Orhan Korkusuz’un katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.
“130 BİN ÖĞRENCİMİZ BİLGİSAYAR OKURYAZARI OLACAK”
“Her Öğrenciye Bir Bilgisayar” projesiyle ilgili bilgi veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNPD) tarafından kabul gören, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde eğitimde en büyük bilişim seferberliği olan bu projeyi Kocaeli’de hayata geçirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. İki yılda 53 bin 296 öğrencimizi çağı yakalayıp yeteneklerini keşfetmeleri ve araştırma yapmaları için en önemli araç olan bilgisayarla tanıştırdık. Hedefimiz Kocaeli’deki her çocuğu bilgisayar okuryazarı yapmak. Hükümetimizin önümüzdeki dönemde en önemli projelerinden biri olan FATİH Projesi’ne de temel teşkil eden bu seferberliğimizin üçüncü etabını 23 Aralık 2011 Cuma günü Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla gerçekleştireceğiz. Bu yıl 26 bin 828 öğrencimize bilgisayar dağıtacağız” dedi.
“HEDEFİMİZ YENİ BILL GATES’LER YETİŞTİRMEK”
Projenin uzun vadedeki hedefinin ise Kocaeli’de geleceğin dâhilerinin bugünkü ihtiyaçlarını gidermek olduğunu vurgulayan Karaosmanoğlu, “Emekli bir öğretmen olarak eğitimde dönüşümü sağlayacak bu proje Kocaeli’nin gelişimi için de çok büyük önem taşıyor. Kocaeli’mizde pırıl pırıl gençler yetişiyor. Bill Gates gibi bir bilişim dehası olmak için hiçbir eksiklikleri yok. Bilgisayarları da olunca bu potansiyel daha da gün yüzüne çıkacak. 10 yıl sonra bu projenin meyvelerini toplamaya başlayacağız” diye konuştu. Projede öğrencilerin yanı sıra engelli çocuklara da bilgisayar hediye edildiğini anlatan Karaosmanoğlu, bu yıl ki dağıtımla birlikte Kocaeli’de 2700 bilişim sınıfına ulaşıldığını, 271 köy okulunun bu projeden yararlandığını söyledi. Karaosmanoğlu, 2533 öğretmene de etkin öğrenim ve eğitim üzerine eğitim verildiğini söyledi.
“BİLİŞİM VADİSİ’NİN TEMELLERİNİ ATIYORUZ”
Başkan Karaosmanoğlu “Öncelikle Kocaeli’ndeki bütün çocuklara fırsat eşitliği sağlıyoruz. Bilgi çağında öğrencilerin; çağı yakalamak, yeteneklerini keşfetmek, ödevlerini yapmak ve araştırmak için en önemli ihtiyacı olan bilgisayarlar, belediyenin de önceliklerinden biri olmuştur. Bu doğrultuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 yılı Aralık ayında başlatmış olduğu projeyle, kentin ve Türkiye’nin teknolojik gelişimi için; bilgiye ulaşmayı, üretmeyi, uygulamayı ve yaymayı bilen bireyler yetiştirmek amaçlanmıştır. Bu proje ile Kocaeli’nde geleceğin dâhilerinin yetiştirilmesi hedeflenmiştir.
Amerika veya Hindistan’daki Silikon Vadisi’ne benzer bir teknoloji üssünün Gebze Muallimköy’de inşa edilmesi için temel oluşturacaktır. Bu proje, Bilişim Vadisi olarak adlandırılan teknoloji üssüne gerekli alt yapı ve kalifiye personel yetişmesi için önemli bir adım olacaktır” dedi.
“EĞİTİMDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “Birebir Öğrenme Projesi” kapsamında dağıtılan BilgePisi dizüstü bilgisayarları üreten Exper’in Genel Müdürü Orhan Korkusuz ise “Geri dönüşü en fazla değer katan yatırım ‘eğitime’ yapılan yatırımdır. İçeriği ve teknolojisi de önemli olmakla birlikte amacımız, bu proje ile çocuklarımızın çağdaş medeniyet seviyesinde iletişim imkânlarına sahip olmaları ve gelecek nesillerin bu imkânlar eşliğinde daha özgür, donanımlı ve güvenli bireyler olarak yetiştiklerini görmektir. Dünyadaki birçok ülke ve bu ülkelerdeki belediyeler tarafından örnek alınan bu projede Exper olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yarınlarımız için Intel ve Microsoft ile geliştirdiğimiz BilgePisi’ler sayesinde çocuklarımızın geleceğine yatırım yapmak bizleri heyecanlandırıyor. Ülkemizin geleceği için güzel adımlar atmak konusundaki isteğimizi arttırıyor” dedi.
“ÇALINMAYA VE SATILMAYA KARŞI KORUMALI”
Çalınmaya ve kırılmaya karşı bir yıl sigortalı olan BilgePisi’lerde Intel’in AntiTheft teknolojisi ile uzaktan kilitleme özelliğinin bulunduğunu ifade eden Korkusuz şunları söyledi: “BilgePisi’lerde Intel uzaktan eğitim platformu sayesinde öğrencilerin ortaklaşa ders işlemesi, öğretmenler tarafından sınıfların idaresi ve kontrolü rahatlıkla sağlanıyor. Ayrı ayrı öğretmen ve öğrenci modüllerinin bulunduğu BilgePisi’lerde sınıf içi ortak çalışma, ekran paylaşımı, dosya gönderimi gibi ek özellikler de bulunuyor. Öğretmen modülünde ise bilişim sınıflarının idaresi ve kontrolü rahatlıkla sağlanıyor. Bilgisayarlar üzerindeki en önemli yazılımlardan biri de Anti-Theft teknolojisi. Bu özellik sayesinde bilgisayarlar çalındıklarında ya da kaybolduklarında cihaz merkezden kilitlenebiliyor. Formatlama, sabit disk değişikliği, işletim sistemi değişikliği gibi durumlarda sistem uzaktan kilitlenerek, bilgisayarın çalınmasını ve satılmasını engelliyor.
Intel Access Management yazılımı sayesinde de ebeveynler çocuklarının kullandıkları BilgePisi’leri rahatlıkla kontrol edebiliyor. Bilgisayarlar üzerindeki bu yazılım sayesinde öğrencilerin bilgisayar ve uygulamaları kullanımlarının yanı sıra engelleme saatleri de yönetilebiliyor. Öğrencinin girmemesi istenilen web sayfalarına erişimi bu program vasıtasıyla engelleniyor ve sakıncalı sitelere ulaşması kontrol altına alınıyor.”
DOKUZ CANLI BİLGİSAYAR
Beş yılın sonunda toplam 130 bin 6. sınıf öğrencisine ulaşması hedeflenen BilgePisi’ler dayanıklılığıyla da dikkat çekiyor. BilgePisi”ler, 40 cm yüksekliğe kadar düşmelere ve klavye üzerine sıvı dökülmelerine karşı dayanıklı olarak tasarlandı. Intel® Atom® işlemcisi bulunan bilgisayarda 160 GB harddisk ve 1 GB RAM bulunuyor. 10.1 inç büyüklüğünde ekrana sahip olan bilgisayarlar üzerinde kablosuz iletişim için tümleşik ağ kartı, tümleşik ses kartı, 1.3 mega piksel dâhili kamera, hoparlör ve mikrofonda bulunuyor. Windows 7 işletim sistemine sahip olan BilgePisi, öğrencilerin işletim sisteminde karşılaşacakları arızalar durumunda tek bir tuşla bilgisayarını eski haline getirecek bir modülü de üzerinde barındırıyor. Bilgisayarlar üzerinde bu özelliklere ek olarak bir de lisanslı İngilizce-Türkçe sözlük bulunuyor. BilgePisi’ler tam şarjla öğrencilere 4 saate varan pil ömrü sunuyor.
Son Yorumlar