Turkcell, 2011’de Van’da meydana gelen ve tüm Türkiye’yi sarsan deprem felaketinin ardından sergiledigi inovatif ve teknolojik çalısmalarıyla Birlesmis Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) dünyaya örnek gösterdigi projelerden biri oldu. Turkcell’in depremden hemen sonraki kritik saatlerde teknolojisinin gücü ve çalısanlarının özverisi sayesinde yarattıgı fark; ilerleyen dönemde ise Milli Egitim Bakanlıgı himayesinde, Türk Egitim Vakfı (TEV) is birligi ile yürüttügü çalısmalar, Birlesmis Milletler çatısı altında gerçeklestirilen bir panelde “örnek vaka” olarak ele alındı. Mobil teknolojilerin sagladıgı olanaklarla, dogal afetlerin etkisinin azaltılabilecegi fikrinden yola çıkılarak düzenlenen “Afet Durumlarında Kurumların Gösterdigi Esneklik ve Inovasyon” baslıklı etkinlige BM Kalkınma Programı ve BM Türkiye Daimi Temsilciligi ev sahipligi yaptı. Toplantı, Birlesmis Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kalkınma Programı Baskan Yardımcısı Rebeca Grynspan, BM Kalkınma Programı (UNDP) Genel Sekreter Yardımcısı Cihan Sultanoglu, Birlesmis Milletler Kalkınma Programı Baskan Yardımcı Vekili Jordan Ryan, Milli Egitim eski Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, TEV Genel Müdürü Yıldız Günay ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in katılımıyla gerçeklestirildi. Etkinligin açılıs konusmasını gerçeklestiren Milli Egitim Eski Bakanı Ömer Dinçer, “Türkiye’nin en büyük zenginliklerinden biri çok köklü bir yardımlasma ve dayanısma gelenegine sahip olmasıdır. Bu sayede en zor dönemlerimizi birbirimize dayanarak, yardımlasarak asıyoruz. Bu depremde de öyle oldu. Hayatı yeniden normale döndürmek için hepimiz elimizi tasın altına koyduk. Hepimiz tek yürek olduk. Iste Turkcell ve TEV tam bu noktada yaratıcı ve çarpıcı bir sosyal sorumluluk projesiyle yanımızda yer aldı. Gerçekten de bu tip büyük felaketlerde devletin tek basına mümkün olması mümkün degil. Özel sektör STK’lar ve tüm aktörlerin harekete geçmesi acıların sarılması için kritik öneme sahip. Toplumun tüm unsurlarının koordinasyon içinde çalısması daha basarılı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Turkcell’in projesi maddi boyutu kadar moral boyutu da çok güçlü olan bir yardımlasma ve kardeslik agıydı. Söz konusu proje yurtdısında yasayan Türkleri de harekete geçirdi. Bagıslar, ögretmenlerimize ev, çocuklarımıza yurt, ögrencilerimize burs oldu. Sevgi, Saygı ve sorumluluk gibi insani degerler üzerinde yükselen ve bize bu degerler var oldukça, insanlıgın da var olacagını incelikle hatırlatan bu degerli çaba için öncelikle Turkcell’e, TEV’e ve emegi geçen herkese tesekkür ederim” dedi. Grynspan: Hızlı bilgi paylasımı krizlerde hayat kurtarabilir…
Birlesmis Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kalkınma Programı Baskan Yardımcısı Rebeca Grynspan, “Afet riski bulunan ülkelerde önleyici tedbirlerle ilgili bilgilerin hızlı bir sekilde paylasılması can ve mal kaybını engelleyebilir. Mobil teknoloji kriz zamanlarında vatandasların kendileri arasında ve yetkili kisi ve kurumlarla iletisimini saglayarak kritik bilgilerin yayılımını saglıyor” dedi ve Turkcell’in deprem sonrasındaki hayat kurtaran aksiyonlarını övdü.
“Mobil teknolojiler, inovasyon ve takım çalısması hayat kurtarıyor” Açılıs konusmalarının ardından düzenlenen panelde Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Van’daki ilk depremi izleyen 72 saatte Turkcell’in teknoloji ve inovasyonu hayat kurtarmak için nasıl kullandıgını ayrıntılarıyla paylastı. Krizlere hazır olmanın ve teknolojik esnekligin önemine deginen Ciliv, Turkcell’in sahip oldugu teknolojiyi ve iletisim altyapısını ayakta tutarken bir yandan da depremin ardından olusan acil ihtiyaçlara cevap verebilmek için harekete geçtigini ifade etti. Turkcell sebekesinin afet öncesinde yapılan hazırlıklar ve teknoloji tasarımı sayesinde büyük ölçüde ayakta kaldıgını ifade eden Süreyya Ciliv “Zarar gören istasyonlarımız birkaç saat içinde yeniden çalısır hale getirildi. Mühendislerimiz depremzedelerin yardım için 112’yi aramak yerine SMS gönderdiklerini tespit etti ve çok kısa bir süre içinde Ulastırma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanlıgı isbirliginde SMS’leri acil durum çagrısına çevirmeyi basardı. Bu sayede vatandaslarımızın hayatının kurtarılmasına vesile olduk” seklinde konustu.
“Dünyaya örnek gösterilmenin gururunu yasıyoruz” Ikinci depremle Van’ın büyük bir darbe daha aldıgını dile getiren Ciliv, kalıcı çözümlere ihtiyaç oldugunu görerek Milli Egitim Bakanlıgı himayesinde ve TEV is birligiyle Van için Türkiye Kumbarası projesini gelistirdiklerini söyledi. Süreyya Ciliv, sözlerine söyle devam etti. Yalnızca 5 milyon TL bagıs yapmakla kalmadık, her anı internetten izlenebilen tamamen se’af bir kampanya ile kurumlara ve bireylere somut sonuçlarını görebilecekleri bir yardımlasma olanagı sagladık. Tüm Türkiye kenetlendi, Turkcell’e ve TEV’e güvendi ve yola çıkarken koydugumuz proje hede#erimiz ikiye katlandı. 192 ögretmenimizin barındıgı bir ögretmen kampüsü ve 132 ögrencimizin konakladıgı bir ögrenci yurdu insa ettik. Turkcell olarak bölgede yasanan issizlik problemini adresleyerek, Ercis’te çalısanlarının %50’sinin engelli oldugu bir çagrı merkezi kurduk. Bugün tüm bu çalısmalarımızla Birlesmis Milletler Kalkınma Programı tarafından dünyaya örnek gösterilmenin ve teknoloji partner olarak seçilmenin gururunu yasıyoruz.”
Son Yorumlar