Ankara Milletvekili ve MKYK Yönetim Kurulu Üyesi Reha Denemeç’in konuk konuşmacı olarak katıldığı IBM İzmir Çözümler Zirvesi’nde geleceği şekillendirecek akıllı teknolojiler ve İzmir’in ve bölgenin geleceği tartışıldı.
IBM Türk İzmir Bölge Müdürü Kamer Gürbakır’ın Türkiye’deki 75. yılında şirketin yakın dönem stratejilerini paylaştığı etkinlikte İzmir iş dünyasının önde gelen isimlerini buluşturan “Bölgemiz ve Gelecek” isimli bir panel de düzenlendi.
İzmir Swissotel Grand Efes’te düzenlenen IBM Çözümler Zirvesi bilgi çağında artan dijitalleşme, akıllı bilgi işlem, güvenlik, veri depolama, iş sürekliliği gibi iş ve teknoloji dünyasını yakından ilgilendiren konuları gündeme taşıdı.
Zirvenin konuk konuşmacısı AK Parti Ankara Milletvekili ve MKYK Yönetim Kurulu Üyesi Reha Denemeç’ti. Artan dijitalleşme ve büyük veri çağında bu değişimin iş dünyasını etkilediği kadar siyaseti de etkilediğinden bahseden Denemeç şöyle konuştu: “Şu anda Türkiye’de 52-53 milyon civarı bir seçmen kitlesi var. Bu seçmenlerin bilgileri Yüksek Seçim Kurulu aracılığıyla tüm partilere veriliyor. Bu devasa bilgi havuzu içerisinden aranan bilgilere artık klasörler gibi, klasik yöntemlerle erişmek mümkün değil. Şimdiki sistemde bu veriler yazılımlarla entegre hale gelerek, daha sağlıklı ve hızlı kullanılmaya başlandı. O seçmen bilgilerini kendi bilgilerimizle birleştirdiğimizde ortaya inanılmaz bir veri bolluğu çıkıyor. Bu noktada önemli olan bu verileri sağlıklı bir şekilde analiz edebilmektir. Çünkü veriyi ne kadar iyi ve hızlı kullanabildiğimiz, karar verme süreçlerimizde de daha çevik ve hızlı hareket etmemizi sağlar” dedi. Denemeç konuşmasında bir dönüşüm başarı hikâyesi olarak IBM’den de bahsetti: “100 yılı aşkın geçmişi olan IBM de kendi içerisinde benzer bir dönüşümü başarıyla gerçekleştirmiş bir şirkettir. Büro makinelerinden ve bilgisayarlardan, 10 yıl önce yaptığı dönüşümle, bilişim sektöründe çözüm üreten bir dev haline geldi.”
Etkinliğin açılış konuşmasını IBM Türk İzmir Bölge Müdürü Kamer Gürbakır yaptı. Gürbakır, Türkiye’deki BT pazarını ve BT sektörünün gelişimi için önünde yatan fırsatları değerlendirdi: “Bugün Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alıyor. IBM de bu farkındalıkla Türkiye pazarına giderek daha fazla önem vermeye devam ediyor. Bugün hiç bir global ve büyük BT üreticisinin vermediği önemi veriyor. Şu anda Türkiye’de 5 ofisle hizmet veren tek global BT şirketiyiz. İzmir ise IBM dünyasında çok özel bir yere sahip, yıllardır bölgedeki en büyük merkezlerimizden bir tanesi İzmir’de bulunuyor. Türkiye’de sadece büyük şehirlerde değil ülke genelinde de ciddi bir büyüme öngörüyoruz ve 75. yılımızda da Türk iş dünyasına katma değerli çözümler sunmaya kararlıyız” dedi.
IBM Türk Yazılım Grubu Ülke Müdürü Gökhan Nalbantoğlu ise büyük veri ve dijital çağ ile gelen değişimin altını çizerken bazı önemli istatistikleri paylaştı: “Bugün her üç liderden 1 tanesi karar almak için kullandığı veriye güvenmiyor, çünkü karşı karşıya olduğumuz veri miktarı çok fazla ve yüksek hacimli verilerle karşı karşıyayız. 2009’da dünyada 76 milyon akıllı ölçüm cihazı vardı, 2014’te bu rakamın 200 milyona çıkacağı öngörülüyor. Dünyada 4.5 milyardan fazla kameralı telefon var. Saniyede toplanan ve analiz edilen sensor verisi 3.5 milyon, her 6 saatte toplanan metin, video ve fotoğrafların boyutu 6 petabayt” diye konuştu.
Etkinliğin diğer önemli konuk konuşmacısı Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Rüştü Bozkurt oldu. Bozkurt, 21. yüzyılın kazanan isimlerinin ve şirketlerinin bilgi patlamasını yönetebilenler olacağına değindiği bir konuşma yaptı. IBM İzmir Çözümler Zirvesi’nde Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü yaptığı Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Arkas CIO’su Mert Oruz ve IBM İzmir ve Bursa Bölge Müdürü Kamer Gürbakır’ın katıldığı “Bölgemiz ve Gelecek” isimli bir panel düzenlendi.
Gün boyu devam eden etkinlikte, dünyanın uzman mimarisiyle geliştirilmiş ilk bütünleşik sistemler ailesi IBM PureSystems, değişen müşteri profili ve akıllı ticaretin yükselişi, akıllı veri merkezleri, esnek veri depolama çözümleri gibi yeni nesil teknolojiler gündeme taşındı.
Son Yorumlar