Gelir İdaresi Daire Başkanı Uğur Doğan, e-fatura uygulaması ile zaman ve maliyetlerde önemli ölçüde tasarruf sağlanacağını belirterek, 5 günde yapılan faturalama işleminin anlık zaman dilimlerine inmesiyle toplam satışlarda yüzde 2’lik bir maliyet avantajı sağlanacağını kaydetti.
YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, fatura bazlı ticari, sözlü ve yazılı iletişimin dijitalleşmesinin getireceği avantajlara dikkat çekerek, yazılım sektörüne yeni fırsatlar getireceğini kaydetti.
YASAD ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile birlikte Grand Cevahir Hotel Convention Center’da e-Fatura ve e-Defter Uygulamaları Bilgilendirme Semineri düzenlendi. Seminere Gelir İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Uğur Doğan, Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Müdürü Veli Doğanay ve Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Müdürü Yalçın Tercan ile YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş katıldı.
Geniş bir izleyici kitlesinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte e-Fatura ve e-Defter ile ilgili tüm mevzuat ve teknik detaylar konunun uzmanları olan Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri tarafından paylaşıldı. Seminerde bir sunum yapan Gelir İdaresi Daire Başkanı Uğur Doğan, 2013 yılı Eylül ayı itibariyle zorunlu hale gelecek olan e-fatura uygulamasının süreçleri hakkında bilgiler verirken, e-fatura uygulaması ile hem zamandan hem de paradan ciddi oranda tasarruf sağlandığının altını çizdi. e-Fatura’nın da kağıt fatura ile aynı süreçleri içerdiğini ancak kağıt üzerinde faturanın kesilmesi, alıcısına postalanması, alıcıya ulaştığının teyidinin alınması, fatura mutabakatının yapılması ve faturanın alıcının kayıtlarına geçmesi sürecinde geçen sürenin 5 gün, e-faturada ise anlık olduğunu kaydeden Doğan, bu sayede iş süreçleri hızlandırarak maliyetlerin düştüğünü bildirdi. Doğan, şu bilgileri paylaştı:
“Kağıt sürecin yönetimi ve denetimi zordur. E-Fatura iş süreçlerini hızlandırır, nakit ve ödeme yönetiminde otomasyon sağlar, fatura bilgilerinin anında kontrolü ve anlık uyuşmazlık çözümü sunar bu sayede hata ihtimali en aza indirgenir, elektronik arşivleme ile fatura bilgilerine sistem sorgusuyla anında erişim sağlanır. e-Fatura gönderen için yüzde 57’lik, alan için ise yüzde 62’lik bir maliyet avantajı sunuyor. Yapılan araştırmalar, toplam satışların yüzde 2’si kadar bir maliyet avantajı sağlanacağını gösteriyor.”
“SEKTÖRÜMÜZE YENİ FIRSATLAR GELECEK”
YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, e-Fatura ve e-Defter uygulamalarının Türkiye’nin ve Türk şirketlerinin dünya ekonomisi ile rekabetçi gücünü arttırarak entegre olması yönünde atılan önemli adımlardan biri olduğuna inandıklarını belirtti ve “Türk Yazılım Sanayi olarak şirketlerimize bu desteği verebilme yönünde hazırız” dedi. Güneş, fatura bazlı ticari, sözlü ve yazılı iletişimin dijitalleşmesinin sorunları azaltacağını ve maliyet avantajı getireceğine değinirken, yazılım sektörü açısından faturaların bulut mimarisi üzerinde çalışan yazılım sistemlerinde işlenmesi ve saklanmasının sektöre yeni fırsatlar getireceğini belirtti. B2B ile başlayan bu sürecin zaman içinde B2C’ye de yayılacağına inandığını söyleyen Güneş, yalnızca kurumlar arası faturalama sürecinin 200 milyar Euro üzerinde bir tasarruf getirdiğine dikkat çekti.
Son Yorumlar