Lipton, Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi kapsamında Vodafone Türkiye işbirliğiyle yapılan tablet uygulamasıyla İngiltere’de düzenlenen Etik Kuruluş Ödülleri’nde B2B Ortaklığı dalında ödüle layık görüldü. Uygulama çay üretiminde yeni bir dönemin kapılarını aralarken şirketlere de %20’ye varan tasarruf sağlıyor.
Lipton’un, çayı gelecek nesillere miras bırakmak amacıyla üç yıl önce başlattığı, çevresel, sosyal ve ekonomik projeleriyle adeta bir bölgesel kalkınma hamlesine dönüşen Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi, Ethical Corporation Awards’da (Etik Kuruluş Ödülleri) “Business to Business Partnership” (B2B Ortaklığı) ödülüne değer bulundu. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen törende Lipton ödülü, Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi kapsamında Vodafone Türkiye işbirliğiyle geliştirilen tablet uygulamasıyla aldı.
Jüri üyeleri arasında Economist editörü Daniel Franklin, Greeenpeace direktörü John Sauven, Brunel Üniversitesi’nden Angela Ayios’un yanısıra kurumsal şirket yetkililerinin yer aldığı ödül töreni Londra’da yapıldı. Ödülü Unilever adına Unilever Dış İlişkilerden Sorumlu Global Başkan Yardımcısı Miguel Pestana, Vodafone Türkiye adına ise Vodafone Grubu’ndan Laura Crow aldı.
Uygulamayla %20’ye varan tasarruf sağlanıyor
Lipton’un Sürdürülebilir Çay Tarım projesi için Vodafone İş Ortağım tarafından özel olarak geliştirilen tablet uygulaması ile denetim süreçleri dijital ortama taşınıyor. Böylece verinin anlık ve online akışı sağlanırken iş süreçlerinde tasarruf ve verimlilik artışı kaydediliyor. Proje sayesinde sahada daha kısa sürede daha çok denetim yapılabildiği gibi, sonuçlar anında veritabanına işleniyor ve zamandan tasarruf edilirken veri girişlerindeki hata payı da önemli ölçüde azalıyor. Lipton’a ve Vodafone Türkiye’ye ödül getiren tablet uygulaması denetçilere yapılan masraflardan %17 ila %20 tasarruf sağlıyor. Uygulama, hasat dönemi dahil yılın 6 ayı aktif olarak kullanılıyor.
“Lipton, Türk çayında yeni dönem başlattı”
Lipton’un Türk çayında yeni bir dönem başlattığını kaydeden Unilever Gıdadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin şunları söyledi: “Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi, Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı kapsamındaki en önemli projelerden biri. Lipton, Yağmur Ormanları Birliği’yle işbirliği yaparak sürdürdüğü proje kapsamında 15 bini aşkın çay üreticisine doğru çay tarımı uygulamaları eğitimi verdi. Bölgenin ilk Toprak Analizi Laboratuvarı’nın kurulması, Doğu Karadeniz’de atık sorununun çözümüne katkı, bölge kadınlarına yönelik sağlık taraması gibi ekonomik, çevresel ve sosyal çalışmalarla Rize Pazar’daki fabrikasına dünyanın önde gelen çevre kuruluşu Yağmur Ormanları Birliği’nin sertifikasını kazandırmayı başaran Lipton, bu başarıyla, Türkiye’yi Lipton çayın hem üretilip hem tüketildiği ilk ve tek Rainforest Alliance (Yağmur Ormanları Birliği) sertifikalı ülkesi haline getirdi. Lipton ambalajlarına basılan “yeşil kurbağa” damgası, Lipton çay üretiminin tüm aşamalarında çevrenin korunduğunun, çiftçi ekonomisine ve sosyal hayata önemli katkı sağladığının kanıtı oldu.”
“Tarıma değer sağlamak sürdürülebilirlik anlayışımızın önemli bir parçası”
Vodafone Türkiye Kurumsal İş Biriminden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Vodafone İş Ortağım markamız ile şirketlere özel geliştirdiğimiz teknolojilerle her ölçekteki kurumun iş sürecini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Sektörlerin hatta tek tek şirketlerin faaliyetlerine özel geliştirdiğimiz bu sistemler, işletmelerin müşterilerinin işlerine uzaktan tam olarak hâkim olmalarını, enerji ve insan gücünden tasarruf etmelerini sağlıyor. Bu noktada ülkemiz ekonomisinin itici gücü tarım sektöründe de böyle bir işbirliğine gitmekten mutluluk duyuyoruz. Bu çerçevede, Lipton’la geliştirdiğimiz tablet uygulamasıyla Türkiye’de çay tarımına katkıda bulunmayı hedefledik. Lipton’a özel geliştirdiğimiz uygulamayla özellikle denetim süreçlerini iyileştirerek sahada kontrol sağlıyoruz ve sunduğumuz teknolojik imkânlarla önemli tasarruflar sağlıyoruz. Uygulamayla denetmenler kâğıt üzerindeki süreçleri sisteme girmek için fazladan zaman harcamıyor, anlık gerçekleşen denetimlerle bilgilerin sisteme girilmesini sağlıyorlarve merkezden kolayca takibine imkan veriliyor. Bu sayede maliyetlerde %20’ye varan bir tasarruf elde ediliyor. Bu verimli işleyiş sayesinde sürdürülebilir çay tarımı projesinde Lipton’un tarım standartlarını iyileştirmesine ve kaliteli üretim yapabilmesine destek olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz.”
Son Yorumlar