Huawei, Türkiye’de gerçekleştirdiği kurumsal çözüm projelerine bir yenisini daha ekledi. Alsancak-Cumaovası-Torbalı-Tepeköy demiryolu projesinde, tren hattının video görüntüleme ve sinyalizasyon sistemini içeren, GSM-R ihalesinde, ipi Huawei göğüsledi.
Bilgi ve İletişim teknolojileri alanında lider şirket Huawei, Demiryolu Mobil İletişim çözümü ile saatte 160 km hız yapacak şekilde tasarlanan yüksek hızlı tren hattı projesinde bir hattın ihalesini daha kazandı. Avrupa Demiryolları Ulaştırma Yönetimi Sistemi (ERTMS) ile Avrupa Tren Kontrol Sisteminin (ETCS Level 2) şartlarını başarılı bir şekilde karşılayan Huawei, GSM-R olarak tanımlanan uygulama için geliştirdiği çözüm ile, demiryolu hatlarında yüksek hızlı trenlerin sinyalizasyon ve video görüntüleme imkanına sahip olmasını sağlayacak.
Huawei’nin Alsancak-Cumaovası-Torbalı-Tepeköy projesi için büyük bir özenle tasarladığı Mobil İletişim çözümü, dağıtılmış baz istasyonu gibi en son teknolojileri uygulayacak. Demiryollarında mobil iletişimi kuran ve GSM-R olarak tanımlanan, birbirine uyumlu çalışan şebekeye dahil olacak sistem, aynı zamanda Avrupa Birliği dahilinde demiryolları hatlarındaki sistemle de entegre olmasını sağlayacak. Sistem, birçok tedarikçinin kurduğu mevcut mobil iletişim altyapısıyla uyum içinde çalışacak kapasiteye ve teknolojiye sahip olacak.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) Alsancak-Cumaovası-Torbalı-Tepeköy demiryolu hattın çalışması derhal başlayacak olup, toplamda 188 km uzunluktaki demiryolu Bergama ve Selçuk’u birbirine bağlayacak.
Bir yıldan az bir süre önce, Eskişehir-Alanyunt-Kütahya-Balıkesir arasındaki 466 km’lik tren yolu için gerçekleştirilen tren yolu mobil iletişim ihalesini de Huawei kazanmıştı. Bir kez daha Huawei’nin demiryolları video görüntüleme ve sinyalizasyon çözümünün seçilmesi, çok hassas olan Avrupa Demiryolları Ulaştırma Yönetimi Sistemi projelerinde Huawei’nin hem Türkiye hem de tüm dünyada başarılı bir şekilde gerçekleştirme kabiliyetinin bir göstergesi olarak ön plana çıkıyor.
Yüksek hızlı trende daha verimli ve daha güvenli iletişim sistemleri
Huawei’nin demiryollarında video görüntüleme ve sinyalizasyon çözümleri, Avrupa Tren Kontrol Sistemi yönetmeliğinde yer alan şartları yerine getirerek, TCDD’nin yüksek hızlı tren projelerinde verimlilik ve güvenlik seviyesini Avrupa standartlarında kuruyor. Avrupa Tren Kontrol Sistemi çerçevesinde Huawei’nin en ileri teknolojiyle geliştirdiği sinyal sistemleri Devlet Demiryollarının, demiryolları alanındaki operasyonlarını daha verimli hale getirecek, en son demiryolları standartlarını yakalayacak modern bir demiryolu iletişim şebekesi kurma konusunda destek oluyor.
Huawei’nin bu proje için kuracağı GSM-R çözümü, TCDD’nin Avrupa Demiryolları Ulaştırma Yönetimi dahilindeki Avrupa Tren Kontrol Sistemi altyapısı ile uyumlu ve bu hattın ayrılmaz bir parçası olacak. Huawei’nin kuracağı sistem, Avrupa Tren Kontrol Sistemi’nde Thales & Savronik Sistem Ortak Girişimi tarafından kurulan sinyalizasyon sistemi ile tamamen entegre çalışacak.
TCDD, Alsancak-Cumaovası-Torbalı-Tepeköy trenyolu hattındaki entegrasyon ve güncelleme çalışmalarının yanı sıra, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına paralel olarak ortaya çıkan ulaşım ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yolcu kapasitesinin geliştirilmesi konusunda da çok önemli adımlar attı. Konuyla ilgili konuşan Huawei Kamu Kurumsal İlişkiler Direktörü Hakan Bakır, Huawei’nin demiryollarındaki sinyalizasyon ve video görüntüleme gibi çözümleri içeren mobil iletişim sistemleri alanında küresel olarak çok ciddi deneyimleri ve önemli bir pazar payına sahip olduğunu belirterek, “ülkemizin demiryolları konusunda attığı hızlı ve güvenli adımları gerçekleştiriyor olmaktan gurur duyuyoruz” dedi. Bakır, Huawei olarak demiryollarındaki mobil iletişim konusunda kazandıkları bu ikinci ihale olduğunu ve Huawei’nin kurumsal çözümleriyle de Türkiye’nin IT altyapısına katkı yapmayı sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.
Raylı sistem mobil iletişimi konusunda zengin deneyim ve bilgi birikimine sahip bir firma olarak, Huawei tüm dünyada 13 bin kilometreden fazla GSM-R sistemi kurdu. Sadece 2012 yılında, Huawei, küresel GSM-R pazarının yüzde 61’ini elde ederek, büyük başarılara imza attı.
Son Yorumlar