Federe yazılım tabanlı ağlar ile ağ sanallaştırma çözümleri, hem fiziksel hem sanal ağlar için bulut destekli ortak bir altyapı ve operasyon modeli sağlıyor.
HP ve VMware, Inc., sektörün ilk federe ağ çözümü için işbirliği yaptıklarını açıkladı. Federe ağlar, kurumların fiziksel ve sanal ağları birleştirerek otomasyon sağlamasına ve sistemi her noktada izleyerek denetlemesine imkan veriyor. Üst düzey görünürlük, şirketlerin çevikliğini tetikleyerek iş sürekliliğini artıyor.
Şirketler bulut bilişim ve mobiliteye geçerken, manüel ağ yapılandırması zaman alan ve kaynak israfına yol açan hatalara meyilli bir model olarak ortaya çıkıyor. Ağ sanallaştırma çözümleri ise merkezi bir kontrol paneli sağlamakla birlikte, sistem yapılandırma ve fiziksel ağ bağlantısı araçlarının farklı görevlere atanması gibi işlemlerin manüel olarak yapılmasını gerektiriyor.
Yeni HP-VMware ağ çözümü, bu noktada HP Sanal Uygulama Ağları SDN Denetçisi’ni VMware NSX™ ağ sanallaştırma platformu ile birleştirmek üzere planlandı. Bu da kurumlara fiziksel ve sanal ağ altyapısını otomatize etmeleri için gereken entegre yaklaşımı sağlayacak. Yeni ağ çözümü veri merkezi ağlarının tamamında merkezi görüntüleme, birleşik otomasyon, şeffaflık ve kontrol özellikleri sunuyor. Böylece çevikliği artırarak izleme ve sorun gidermeyi kolaylaştırıyor.
Gartner Analiz Uzmanı Joe Skorupa yeni teknolojiyi şöyle tanımlıyor: “Cihaz tabanlı sistemler ile üst katman çözümlerini birleştiren bu karma model, fiziksel ve sanal aygıtları tek bir ortak kontrol katmanında katıştırıyor. Bu yaklaşım katma değer elde etmeyi hızlandırıyor, yalın uç birimlere destek sağlıyor (sunucular, ağ üniteleri, güvenlik cihazları vb.). Aynı zamanda, farklı uç birimlerinin optimize ederek birleştirildiği karma gruplara sorunsuz geçiş olanağı tanıyor.”
HP Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Ağ Çözümleri Grubu Genel Müdürü Bethany Mayer konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Kurumların bulut ve mobiliteye iş kesintisine yol açmadan geçmesi için ağ çözümlerinin esnek olması gerekiyor. SDN liderliğinden yararlanan HP-VMware ağ çözümleri teknolojisi, fiziksel ve sanal ağlar üzerindeki tek bir kontrol katmanında hem görünürlüğü hem otomasyonu birleştirerek yeni uygulamalarla hizmetlerin aylar değil, sadece birkaç dakika içinde kullanıma sunulmasını sağlıyor.”
Fiziksel ve sanal altyapılarda otomasyon
Tipik bir bulut veri merkezi ağının günde 10 bin farklı göreve atanması gerekebiliyor. Bunların her biri en az 20 ağ komut satırı değişikliği gerektiriyor. 200 bin komut satırı değişikliğini tamamlamak, komut başına 1 dakikadan 3333 mesai saati harcamak anlamına geliyor.HP-VMware ağ çözümü, kuralların birbiriyle uyumlu bir şekilde otomatik olarak koordine edilmesiyle fiziksel ve sanal veri merkezi ağlarında manüel yapılandırma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda hem fiziksel hem sanal sistemlerde ağın tek noktadan bir bütün halinde görüntülenmesini sağlıyor.
HP Sanal Uygulama Ağları SDN Denetçisi, VMware Open vSwitch Database (OVSDB) yönetim protokolü de kullanacak. Bu da HP FlexFabric ağ anahtarlarının, VMware NSX ağ sanallaştırma platformu üzerinden, sanal ağlarda otomatik kaynak atama sürecine katılmasına imkan veriyor.
VMware Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Ağ Sistemleri ve Güvenlik Kurumsal Çözümler Birimi Genel Müdürü Stephen Mullaney yeni teknolojinin yararlarını şöyle sıraladı: “Kurumların sanallaştırılmış sistemler ile bulut veri merkezlerini kullanmak için gereken esnekliği sağlamak üzere ağda sanallaştırma teknolojisine geçiş yapması gerekiyor. Bunda başarılı olmak için, BT organizasyonlarının fiziksel ve sanal alanlardaki hizmetlerle operasyonların ortak bir noktadan yönetilmesini sağlayan çözümlere ihtiyacı bulunuyor. Federe ağ çözümlerinde HP ile işbirliği yaparak, ortak müşterilerimizin yazılım tabanlı veri merkezi kategorisinde BT sistemlerini büyük ölçüde basitleştiren birleşik ağ operasyon modelleri oluşturmasına yardım edeceğiz.”
HP aynı zamanda HP FlexFabric 5930 ağ anahtarını da kullanıma sundu. VXLAN teknolojisine dayalı yerleşik zeka özelliğine sahip bu çözüm, ağ sanallaştırmanın sunuculara uygulanmasını da sağlıyor ve böylece, kurumların sanal ağlarla fiziksel ağları tek sistem olarak kullanmasına izin veriyor.
Yazılım tabanlı karma ağlar için tek noktadan teknik destek
HP yazılım tabanlı ağların (SDN) avantajlarını sunan veri merkezlerine geçiş yapmak isteyen kurumlara tek irtibat noktası üzerinden teknik destek sunuyor. HP Datacenter Care for Networking hizmeti, kurumların HP-VMware ağ çözümünü mevcut ortamlar ve gelecekteki ortamlara entegre etmesi için tüm sisteme tek nokta üzerinden teknik destek servisi sağlıyor.
HP, kurumların SDN çözümlerini organizasyonlarında en iyi şekilde nasıl kullanacaklarını belirlemesi amacıyla SDN Bağlantı Dönüşümü Deneyim Atölyesi hizmetini de sunuyor. Çalışma atölyesinde, kurumların yeni sistemi mevcut organizasyona nasıl adapte edeceklerine yönelik bir başlangıç yol haritası hazırlanıyor. Bu da şirketlerin SDN’e geçiş yapmanın yararlarıyla risklerini değerlendirmesini sağlıyor. Atölye aynı zamanda işletmelerin mevcut duruma uygun mimari seçenekleri incelemesini ve hem teknoloji hem de yatırım açısından geleceğe yönelik planlar yapmasına yardımcı oluyor. Atölyeye katılan kurumlar böylece kendi özel SDN yol haritasını çıkararak gereken kadroları oluşturabiliyor, teknolojiden istediği şekilde, istediği akış şemasıyla yararlanıyor.
Fiziksel ve sanal ağlarda tek kontrol noktası
HP Sanal Uygulama Ağları SDN Denetçisinde çalışan yeni HP Bütünleşik Kontrol yazılım uygulaması, sanal ve fiziksel ağlarda görünürlükle kontrolü birleştiriyor. Bunun için de VMware vCenter’a entegre edilmiş olan HP Akıllı Yönetim Merkezi’nden (IMC) yararlanıyor. Bu yaklaşım, her iki ağ modelinin de tek bir ortak noktadan denetlenmesini sağlayarak yönetimi kolaylaştırıyor.
Ne zaman kullanıma sunulacak?
• HP-VMware ağ çözümünün dünya çapında 2014’ün ikinci yarısında kullanıma girmesi bekleniyor.
• HP Bütünleşik Kontrol’ün dünya çapında 2014’ün ikinci yarısında kullanıma girmesi bekleniyor.
• HP FlexFabric 5930’un dünya çapında Aralık 2013’te satışa sunulması bekleniyor.
Son Yorumlar