The Software Alliance tarafından sağlanan son bilgilere göre korsan yazılım kullanmanın Türkiye’deki şirketlere maliyeti, lisans ücreti ve para cezasıyla birlikte geçen yıla göre yüzde 70 artarak, 2013’ün ilk yarısında 400 bin dolara ulaşmış bulunuyor.
Korsan yazılım kullanma konusunun mahkemeye intikal etmesiyle şirketlerin uğradığı zarara, işletmede kullanılan korsan yazılım kopya sayısı ve organizasyonun sözleşme şartlarına riayet etmek için işbirliği yapması gibi faktörler dahil bulunuyor. Toplam maliyetin yaklaşık üçte birini korsan yazılımlar için lisans satın alınması, geri kalanını ise ihlale bağlı tazminatın ödenmesi oluşturuyor. Türkiye’de bir şirket yasal lisanslı yazılım kullanmadığı için 61 bin dolardan daha fazla bir mali kayba uğradı.
2013’ün ilk 6 ayında aralarında BSA üyesi Adobe, Autodesk, Microsoft ve Symantec şirketlerinin programlarının da bulunduğu çok sayıda yazılımın korsan kopyaları Türkiye’nin çeşitli illeri ve bölgelerinde tespit edildi.
BSA’nın 2011 Küresel Korsan Yazılım Araştırmasına göre lisanslı olmayan yazılım kullanım oranı yüzde 62 olan ve korsan yazılımın piyasa değeri 526 milyon dolara ulaşan Türkiye, yeni yasalar ve düzenlemelerle korsan yazılım kullanımını azaltmaya yönelik önemli adımlar atarak doğru iş süreçlerinin ekonomiye katkısını artırdı. Bu da Türkiye’deki resmi makamların, uzun vadede istikrar için yasal yazılım ürünlerinin sağladığı mali katkı ile operasyonel faydaların önemini kavramaya başladığını ve korsan yazılımın şirketlerin mali kayba uğramasına yol açmasını önlemek için çaba harcadığını gösteriyor.
BSA Türkiye Direktörü Şennur Karabayır, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Lisanslı yazılım kullanımı bu tür riskleri azaltarak operasyonel verimliliği artırıyor ve bu da kurumlara doğrudan kazanç olarak yansıyor. Mevcut rakamlar lisanslı yazılımın kurumlara avantaj sağladığına ve aynı zamanda ekonomik büyümeyi hızlandırdığına işaret ediyor. Kamu kuruluşları, yargı kurumları ve Türkiye’deki özel sektörün korsan yazılım kullanımını azaltıp lisanslı yazılım kullanımını artırarak bu potansiyel kazançlardan yararlanmak için ellerindeki tüm fırsatları değerlendirmesi gerekiyor.”
Bu bağlamda lisanslı yazılım kullanımının yüzde 1 oranında artması safi milli hasılaya 464 milyon dolar katkı sağlıyor ve lisanslı yazılıma yapılan her 1 dolarlık yatırım 144 dolarlık kazanca karşılık geliyor.
Son Yorumlar