Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sektör Kurulları tarafından gerçekleştirilen Bilgi Teknolojileri Sektör Panelinde konuşan Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Begim Başlıgil “Yazılım sektöründeki şirketlerin büyümesinde en çok güvendikleri stratejinin dönüşüm olduğunu” söyledi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sektör Kurulları tarafından gerçekleştirilen Bilgi Teknolojileri Sektör Panelinde “Yazılım Sektörünün Bugünü ve Fırsatlar” masaya yatırıldı. MÜSİAD Genel Merkezi’nde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Bekir Sami Nalbantoğlu yaparken, MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı Tuncay Dönmez ve MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir açılış konuşmasını yaptı. Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, TÜBİTAK – BİLGEM Enstitü Müdürü Murat Güngör, TÜSSİDE Başkanı Prof. Dr. Osman Kulak ve Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Begim Başlıgil panelde görüşlerini açıkladılar.
Başlıgil: “En güvendiğimiz strateji dönüşüm”
Panelde söz alan Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Begim Başlıgil, “Bugün yazılım sektöründeki şirketlerin daha da fazla büyümek için en çok güvendikleri strateji dönüşüm. Yazılım, donanım ve servislerin iç içe girdiği günümüzde dünyada bilişim sektörüne dört temel kavram yön veriyor: İletişimi ve etkileşimi farklı bir noktaya taşıyan sosyal ağlar, zaman ve mekândan bağımsız olarak çalışma imkanı sunan mobilite, süreçlerinizi ve müşterilerinizi daha iyi tanımanıza olanak sağlayan büyük veri, teknolojinin sunduğu gelişmiş hizmetleri tüm ölçekler için ulaşılabilir hale getiren bulut bilişim.” dedi.
Microsoft Türkiye’nin, Türkiye’deki şirketlerin teknolojinin getirdiği imkânlarla daha başarılı olmasını sağlamayı amaçladığını söyleyen Başlıgil, “Türkiye’nin 81 ilini dolaşarak bulut bilişimi anlatıyoruz. Çünkü daha önce kurumsal ölçekte yatırımlarla mümkün olan çözümler bulut bilişim sayesinde KOBİ’lerin ulaşabileceği seviyelerde hizmet olarak sunuluyor. Bulut bilişim 2-3 milyon dolarlık maliyeti olan yatırımları 20-30 bin dolara indiren, ayda 5-10 dolar gibi fiyatlarla teknoloji satın alabildiğiniz paketlerin gerçeğe dönüştüğü bir ekosisteme temel oluşturuyor.” diyen Başlıgil, “Microsoft’un Türkiye’de 11 bin 250 iş ortağı var. Türkiye’deki 137 bin teknoloji profesyonelinin 106 bini Microsoft iş ortaklarında çalışıyor. Türkiye’nin yazılım alanındaki gelişimi için biz de elimizden geleni yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Bundan yaklaşık 2 yıl kadar önce, yazılım geliştirmek isteyenlere ücretsiz eğitim sunduğumuz Açık Akademi adlı projemizi hayata geçirdik. Bugün sisteme girip ders alan kişi sayısı 120 bine, mezun sayımız 2 bin 600’e ulaştı. Açık Akademi ile önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Bölge merkezi olma avantajımızı kullanarak mezunların yaptığı işleri dünyanın diğer yerlerindeki şirketlerle tanıştırıyoruz. MÜSİAD gibi organizasyonların katkısıyla bu çabamızı daha da ileri taşıyacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Güneş: “Kamuda yerel yazılım kullanımını önemli”
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk GÜNEŞ, stratejilerinin mevcut pazarı büyütmek olduğunu dile getirerek, YASAD olarak Türkiye’de yazılım sektörünün %72’sini temsil ettiklerini söyledi. İhracat ürünü olarak yazılımın değerine dikkat çeken GÜNEŞ, kamuda yerel yazılım kullanımının önemine değindi.
Türkiye’nin mühendislik alanında günümüzde çok başarılı çalışmalara imza attığının altını çizen Güneş, üniversiteyi kazanan ilk 1000’deki gençlerin mühendislik dallarını tercih etmesinin bunda etkili olduğunu belirterek, “Yurtdışında özellikle Amerika ve Avrupa’da bu şekilde derece yapmış olan öğrencilerin artık maddi getiri bakımından tıp ve hukuk alanlarında yoğunlaşmaların önümüzdeki zaman sürecinde Türkiye’den mühendislik alanında daha fazla ismin ön plana çıkmasına zemin hazırlayacağını” dile getirdi.
“Sektörde sermaye birikimi az”
Güneş, “Sermaye birikimi az olan bir sektörüz. Ar-Ge desteğine ciddi anlamda ihtiyacımız var. Nitelikli ara eleman sorunu da gün geçtikçe daha da artıyor. Sektörün kamuyla olan ilişkilerinde yetkili tek bir muhatap bulamıyoruz. Yazılım üretimi için organize mekânlara ihtiyaç yok, teknopark mantığı yanlış. Dünyada 2,5 trilyon € hacmindeki yazılım sektöründen Türkiye hemen hemen hiç pay alamıyor. Yazılıma önem vermeliyiz. Türkiye’nin petrolü yok. Türkiye’nin petrolü yazılım olabilir” dedi.
Güngör: Yerli yazılım şart
TÜBİTAK – BİLGEM YTE. Enstitü Müdürü Murat Güngör, yerli yazılıma önem verilmesi gerektiğini söylerek, e-devlet uygulamasının dünyadaki benzerlerinden örnekler sundu. Güngör, “Yabancı firmalardan yazılım temin eden kamu ve özel sektörün herhangi bir revizyon isteyemediğini ancak üretici yerli olduğu zaman devamlı yeni revizyon isteklerinin olduğunu” söyledi. İhtiyaçlarının pozitif ayrımcılık değil, negatif ayrımcılık olmaması olduğunun altını çizen Güngör, Türkiye’nin bugünden itibaren yerli yazılım konusuna çok daha fazla önem vermesi gerektiğinin de altını çizdi.
Kulak: Telaşla yapılan yazılım sorun çıkarıyor
TÜSSİDE Başkanı Prof. Dr. Osman Kulak ise, “telaşla yapılan yazılımların ileride sorun teşkil ettiğine” değindi. Kulak, Yazılım fırsatları ve riskleri bol olan bir sektör. Başlanılan projelerin bitirilme süreleri her zaman değişebilir. Gerek kamu kurumları için gerekse özel sektör için yapılan sözleşmelerde belirli esneklik getirilmeli. Zamanında yetiştirilmesi telaşıyla yapılan yazılım projeleri ileride sorunlara yol açabilir.” dedi.
Son Yorumlar