Huawei Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Direktörü Chen Lifang, 30-31 Ekim 2013 tarihlerinde resmi temaslarda bulunmak ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak 8. Yatırım Danışma Konseyi’ne katılmak üzere Türkiye’de bulunuyor.
Ciroları 572 milyar dolara, istihdamı 1.4 milyon kişiye ulaşan 17 dünya dev şirketin yöneticilerinin katılacağı Yatırım Danışma Konseyi toplantısı, Türkiye’de yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarına uluslararası bir bakış açısı kazandırmak ve Türkiye’nin uluslararası alanda yatırım yeri olarak imajını güçlendirmek amacıyla gerçekleştiriliyor.
Bu kapsamda, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında lider şirket Huawei’nin Başkan Yardımcısı Chen Lifan, Ar-Ge’nin yatırım ve ekonomik katkısı anlamındaki önemi ve ilgili konularda, Türk hükümetiyle görüşlerini paylaşacak.
Madam Chen’in dikkat çekmek istediği konular arasında şunlar yer alıyor:
- Türkiye’de son dönemde yatırım ortamını iyileştiren gelişmeler, yabancı yatırımın ilgisini çekmeye devam ediyor.
- Küresel olarak dijital teknoloji yeni bir ilerleme eşiğini aşmış durumda. Tarihte İpek Yolu’nda önemli bir role sahip olan Türkiye toprakları, Asya ve Avrupa arasında, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında da benzer bir pozisyona sahip.
- 2013 yılı, Çin’de Türkiye Kültür Yılı olarak kutlanıyor ve Huawei de Türkiye ile ilgili çok sayıdaki etkinlikte yer almaya devam ediyor. Huawei, Türkiye ile Çin arasındaki bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki işbirliğini güçlendiren aktör olmaya devam etmeyi hedefliyor.
- Bilgi ve iletişim teknolojileri cihazları ve iletişim hizmetleri üzerindeki vergi oranının düşürülmesi, daha fazla tüketicinin kablosuz iletişim hizmetlerinden faydalanmasına ve mobil genişbant kapsamasının genişlemesine yardımcı olacaktır.
- Bilgi ve iletişim teknolojileri endüstrisindeki en kilit nokta, uzun dönemli Ar-Ge yatırımında yatıyor. Tıpkı 3G lisans kanunundaki gibi, operatörlerin, Türkiye’de Ar-Ge merkezi olan sağlayıcılardan belirli bir yüzde oranında 3G ekipmanı alması gibi bağlayıcı kuralların, kamu iletişim teknolojileri şebekeleri, 4G ve ulusal genişbant şebekeleri gibi alanları da kapsaması faydalı olacaktır. Bu açıdan bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki Ar-Ge faaliyetleri için daha fazla teşvik sağlanması Türkiye’nin bilgi iletişimi ve teknolojileri alanındaki Ar-Ge geleceğine büyük katkı sağlayacaktır.
- Ar-Ge onay prosedürlerinin kolaylaştırılması da şirketlerin daha fazla Ar-Ge yatırımı yapmaları için itici güç olacak, düzenli ve sürekli bir Ar-Ge yatırımını beraberinde getirecektir.
- Günümüz dünyasında, lokal Ar-Ge ile lokal üretim aynı ekonomik çıktıyı sağlamaktadır. Teknoloji endüstrileri artık emek-yoğun bir sisteme sahip olmadığı için, üretim alanı çok fazla istihdam sağlayabilecek yapıda değil. Örneğin, Huawei Ar-Ge çalışanları, toplam işgücünün yüzde 45’ini oluşturuyor. Öte yandan üretim ve teslim aşamalarındaki çalışan sayısı sadece yüzde 8’lik bir işgücünü oluşturuyor. Bu açıdan lokal Ar-Ge çalışmaları, daha fazla istihdam sağladığı gibi, istihdamın tecrübe ve kalitesini artırıp, en önemlisi de teknoloji transferi yapılmasını da mümkün kılıyor.
Son Yorumlar