BT güvenliği çözümleri sunan KOBIL, bankacılık sektörünün ileri gelenlerini Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda bir araya getirdi.
İnternet ve mobil teknolojilerin gelişimiyle olağanüstü bir değişim yaşayan online bankacılık işlemleri hizmet anlayışının temel alındığı etkinlikte en başarılı uygulamalar masaya yatırıldı. Etkinlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun yenileşen teknolojiler karşısında alacağı önlemler gün yüzüne çıkarken, Türkiye’nin dev bankalarının yöneticileri de bankacılıktaki değişimin getirdiklerini katılımcılarla paylaştı.
Veri güvenliği ve dijital kimlik sektöründe yenilikçi güvenlik çözümlerinin üreticisi KOBIL, 12 Kasım Salı günü, İstanbul Çırağan Sarayı Kempinski’de, Uluslararası Güvenlik Konferansı’nı düzenledi. İnternet ve mobil dünyadaki gelişmelerin yanı sıra, yeni fırsatların, yeni iş alanlarının ve en başarılı bankacılık işlem güvenliği uygulamalarının paylaşıldığı etkinlikte, yeni dönemin müşteri beklentileri ile butalepleri karşılamak için bankaların yapmaları gerekenler de masaya yatırıldı. Etkinliğin ilk bölümünde KOBIL Kurucusu ve CEO’su İsmet Koyun, dünyada online bankacılık hizmetlerinin mevcut durumunu ve geleceğini masaya yatırırken, İsviçreli Migros Bank’ın COO’su ve CIO’su Stephan Wick, mobil ve masaüstü cihazlarda çalışabilen yazılım tabanlı güvenlik çözümü KOBIL AST ile elde ettikleri kazanımları katılımcılara aktardı.
Etkinliğin bir diğer konuşmacısı da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Bilgi Yönetimi Daire Başkanlığı’ndan Bankacılık Uzmanı Mustafa Aydın’dı. “Yenilikçi Teknolojilere BDDK Yaklaşımı” başlıklı bir sunum yapan Aydın, Türkiye’deki internet bankacılığı kullanım oranlarından BDDK’nın yakında yenileyeceği Bankalarda Bilgi Sistemleri Yönetiminde Esas Alınacak İlkelere İlişkin Tebliğ’de yapılacak değişikliklere kadar pek çok konuda katılımcıları aydınlattı.
“Dış Pazarın Da İlgisini Çekmeliyiz”
Türkiye’nin 2023 hedefinin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmek olduğunun altını çizen Mustafa Aydın, “Türkiye’de bilişim teknolojileri sektörünün 1 birim büyümesi, ekonomiye 1,8 birimlik büyüme olarak yansıyor” diyerek sektörün ülke hedefi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Bilişimde büyümenin sırrını “Yalnızca iç pazarın değil, dış pazarların da ilgisi ve güvenini çekebilecek teknoloji, ürün ve hizmetlere ihtiyaç duymaktayız” sözleriyle özetleyen Aydın müşteri davranışlarında yaşanan değişikliklerin bankalar tarafından dikkatle irdelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Müşterilerin artık bankaya gidip hizmet istemediğini, bunun yerine bankaların çoklu kanallar aracılığıyla müşterilere ulaşıp hizmet önerisi ve hizmet sunumunda bulunduğunu anlatan Mustafa Aydın, “davranış analizi”, “her yerde hizmet”, “spesifik ürün sunumu” ve “segmentasyon” kavramlarına verilen önemin bu yeni dönemde müşteri iletişiminde etkili olacağının altını çizdi.
Müşterilerin Yüzde 50’si Mevcut Bankasına Yalnızca İki Hata Yapma Hakkı Tanıyor
Türkiye’nin genç nüfusunun her zaman, her yerde kolay ve hızlı hizmet talep ettiğine dikkat çeken Aydın, müşterilerin eski dönemlere oranla çok daha hızlı banka değişikliğine gittiğini söyledi. IBM’in yaptığı bir araştırmaya göre müşterilerin yarısı mevcut bankalarına iki hata şansı tanıyıp, bu şansı kullanamayan bankalarından vazgeçtiklerini ve başka banka ile çalışmaya başladıklarını aktaran Mustafa Aydın, geleneksel döneme ait olan kâğıt para, çek, ana kanal olarak şube gibi kavramların yerini elektronik para, çoklu kanal ve güçlü kimlik doğrulama yöntemlerinin aldığını söyleyerek müşteri davranışlarında yaşanan değişimin haritasını gözler önüne serdi. Mustafa Aydın, hem sektörün hem de müşterilerin teknolojiden beklentilerini “katma değeri yüksek teknolojiler”, “maliyet avantajı”, “kolay kullanım” ve “yüksek güvenlik” olarak sıraladı.
Saldırılar Sanal Ama Kayıplar Gerçek: Siber Suç Dosyalarının Yüzde 57’si Bankacılığa Ait
Yüksek güvenlik beklentisine eğilen Mustafa Aydın, bilgi güvenliği, sıra dışı ve şüpheli işlemlerin takibi, erişim uygulama ve altyapı güvenliğinin testi, etkin kimlik yönetimi ve mobil cihaz yönetimi gibi konuların bankaların güvenlik konusunda eğilmesi gereken kavramlar olduğunu söylerken, bankacılık mevzuatının da bankalardan beklentisinin aynı yönde olduğunu belirtti. BDDK İlkeler Tebliği’nin 33. maddesinde mobil uygulamaların ele alındığını ifade eden Mustafa Aydın, 1990 ile 2011 yılları arasını kapsayan çarpıcı bir araştırmanın verilerini paylaştı. Verilere göre 11 yıllık süreçte siber suç kaydı oluşturulan 70 binin üzerinde dosyanın yüzde 57’sinin bankacılık işlemlerine ait olduğunu söyleyen Mustafa Aydın, 2005 yılında yüzde 212 oranında olan siber suçlardaki artış hızının, 2007 yılında BDDK İlkeler Tebliği’nin yayımlanmasının ardından yüzde 101’e kadar düştüğünü ve bankaların aldıkları önlemler neticesinde 2011 yılında oranın yüzde 1,05’e kadar gerilediğini vurguladı.
Türkler Mobilden Vazgeçemiyor
Mobil platformun kullanım istatistiklerinde Türkiye ile Avrupa’yı karşılaştıran Mustafa Aydın, siber güvenlik şirketi Norton’un yayınladığı bir araştırmaya atıfta bulunarak Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 46’sının “mobilden vazgeçmem” dediğini, Avrupa’da ise bu oranın yüzde 34 olduğunu vurguladı. Türkiye’de kullanıcıların yüzde 82’sinin kişisel bilgilerini mobil cihazlarında tuttuğunun altını çizen Aydın, bilgi güvenliği konusunda yaşanabilecek tehditleri de sergilemiş oldu.
Siber Olaylara Müdahale Ekipleri Geliyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun bankacılıkta teknoloji kullanımına ilişkin çalışmalarından bahseden Mustafa Aydın, İlkeler Tebliği’nin yeni teknolojilerin getirdiği ihtiyaçlara göre güncelleneceğini söyledi. “Sızma testi genelgesini de güncelleyeceğiz”, diyen Aydın, siber olaylara müdahale ekiplerinin de kurulacağını açıkladı. Mustafa Aydın, BDDK’nın alacağı bir diğer önlemin elektronik para ve ödeme kuruluşlarına yönelik mevzuat çalışması olacağını ifade ederken “Yeni teknolojilerle bankacılığın kimyası bozulmuyor fakat formülü değişiyor” diyerek sözlerini noktaladı.
İnternet Ve Mobil Bankacılığın Bugünü Ve Yarını
Uluslararası Güvenlik Konferansı’nın son bölümünde Türkiye’nin dev bankalarının yöneticileri “İnternet ve Mobil Bankacılığın Bugünü ve Yarını” konulu panelde bir araya gelerek sektörün genel durumunu masaya yatırdı. Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, DenizBank Genel Müdür Yardımcısı ve COO’su Dilek Duman, Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Yunus Uygur Kocaoğlu ve Migrosbank COO’su ve CIO’su Stephan Wick panelist olarak yer aldı.
Mobil Bankacılık Yıllık Yüzde 190 Oranında Büyüyor!
Panelin moderatörü Bankalararası Kart Merkezi Soner Canko, Türkiye’de mobil bankacılık kullanımının yıllık büyüme oranının yüzde 190’a ulaştığını söylerken, internet üzerinden yapılan para transferlerinin 1,5 trilyon TL seviyelerine ulaştığının altını çizdi. Panelde bankacılık sektöründeki değişimin hangi boyutlara ulaştığı sorusuna yanıt arayan katılımcılardan Yapı Kredi Bankası Yakup Doğan geçmişte 3 yılda ulaşılan internet bankacılığı kullanıcı sayısına artık 3 ayda ulaştıklarını söyledi ve 2018 yılında mobil bankacılık kullanıcılarının internet bankacılığı kullanıcılarını sayı olarak geride bırakacağına dikkat çekti. Panelin diğer konuşmacıları da bankacılık sektörünün çok hızlı bir dönüşüm içerisinde olduğu konusunda birleştiler.
Şubeler Kalacak Ama Rolleri Değişecek
Panelde yöneltilen “mobil teknolojiler kanal olarak şubelerin yerini alır mı?” sorusuna Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, “Şube sayısı artacak ancak şube tipleri değişecek. Doğrudan bankacılık konseptinin yayılmasıyla bu değişebilir” diye yanıt verirken, DenizBank Genel Müdür Yardımcısı ve COO’su Dilek Duman “Şubeler ortadan kalkmayacak ancak küçülecekler. Yüz yüze ilişki bir ihtiyaç olarak varlığını sürdürecek ve şubeler de yatırım danışmanlığı rolünü üstlenecek” yanıtını verdi. Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Yunus Uygur Kocaoğlu ise “Halkın finansal okur yazarlığını artırmak ya da hiç bilmeyenlere anlatmak için şubelere ihtiyaç var. Şubeler bir kanal olarak müşteri çekmeyi sürdürecek” ifadelerini kullandı. İsviçreli Migros Bank’ın COO ve CIO’su Stephan Wick ise, İsviçre’de de şubelere artık bir finansal danışman gözüyle bakıldığının altını çizdi.
Müşteriyi Güvenlik Kavramına Dair Bilgilendirmek Bankaların Görevi
“Güvenlik söz konusu olduğunda müşteriyi ne zaman kazanabiliriz?” sorusu karşısında Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan bankalarıni müşterilerini güvenlik konusunda bilgilendirmeleri gerektiğini söylerken, teknik konuları müşterilere aktarmanın zor olduğunu, her müşteri için bir davranış modeli oluşturmak gerekebileceğini ifade etti. DenizBank Genel Müdür Yardımcısı ve COO’su Dilek Duman müşterilerde güvenlik bilincinin adım adım ilerlediğini söylerken, Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Yunus Uygur Kocaoğlu, “Tedbirleri ne kadar artırırsak artıralım hiçbir zaman yüzde 100 korunaklı olmayacağız”, derken siber saldırıya uğrayan ve paralarını kaybeden müşterilerin, kayıplarını bir an önce telafi edebilecekleri ortak bir sigorta fonunun kurulabileceğini kaydetti. Migros Bank COO ve CIO’su Stephan Wick ise, Migros Bank’ta güvenlik önlemini bankanın aldığını ve en iyi güvenlik çözümünü seçmek zorunda olduklarını söyledi.
Son Yorumlar