Bu yıl ilk kez CEBIT Bilişim Eurasia, CEBIT Sinerji Zirvesi ve CEBIT Global Conferences tek çatı altında buluştu.
Etkinlik kapsamında 24-27 Ekim 2013 tarihleri arasında Wow Convention Center’da düzenlenen CEBIT Sinerji Zirvesi ve CEBIT Global Konferansı için uluslararası teknoloji devleri İstanbul’a geldi.
Avrasya’nın en büyük Bilişim, Teknoloji ve İletişim Platformu CeBIT Bilişim Eurasia, CeBIT Sinerji Zirvesi ve CeBIT Global Conferences açılış töreni 24 Ekim 2013 Perşembe günü WOW Convention Center’da gerçekleşti. Bu yıl ilk kez CeBIT Bilişim Eurasia, CeBIT Sinerji Zirvesi ve CeBIT Global Conferences tek çatı altında buluştu.
Açılışta sırasıyla, WOLFGANG LENARZ (Deutsche Messe AG, Kıdemli Başkan), BURAK GÖKMEN (Microsoft Ortadoğu ve Afrika, Tüketici Kanal Grubu, Genel Müdür), DR. YUEFENG ZHOU (Huawei, Kablosuz Ağ İş Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı), DARIUSZ BOGDAN (Polonya Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı), AHMET KÂŞİF (KKTC Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı), SUAT KILIÇ (T.C. Gençlik ve Spor Bakanı) ve EGEMEN BAĞIŞ (Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci) konuşma ve sunumları yer aldı. Kurdele kesimi sonrasında protokol fuar alanını gezerek ilgililerden bilgi aldı.
CeBIT, 24-27 Ekim 2013 tarihleri arasında, 4 gün boyunca İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi’nde 14. kez bilişim dünyası profesyonellerini, onbinlerce teknoloji tutkunun ve sektöre yön veren çok önemli isimleri ağırladı.
KTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kaşif: “Yakın zamanda kurulan, geçmişi en az 7 yıllık olan bilişim firmaları asırlık dev sanayi firmaları ile değerlendirildiğinde, bu firmaların bir kaç kat üstüne çıktığı ve sağladıkları katma değer tartışılmaz”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, yakın zamanda kurulan, geçmişi en az 7 yıllık olan bilişim firmaları asırlık dev sanayi firmaları ile değerlendirildiğinde bu firmaların bir kaç kat üstüne çıktığı ve sağladıkları katma değerin tartışılmaz olduğunu söyledi. Kaşif, CeBIT Bilişim Eurasia ve BIT Sinerji Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, hizmet sektörünün ekonomik gelişmenin itici gücü haline geldiğini anlattı. Bilişim sektörüne yapılan yatırımların ulusal ekonomilerin gelişme boyutunu ve ekonomideki tüm sektörleri etkileyecek nitelikte olduğunu aktaran Kaşif, bilgi teknolojilerine yatırım yapmanın getirisinin yüksek olduğunu fark eden ülkelerin ekonomi ve kalkınma poltikalarında öncelikli sırayı bilişim sektörüne verdiğini kaydetti. Dünyada son 20 yılda bilişim sektöründe yer alan firmaların hızla yükseldiği ve üke ekonomilerinden aldığı payın arttığının görülebileceğini aktaran Kaşif, bilişim sektörünün önemini ve sektördeki boşluğu daha önce fark eden ülkelerin devlet desteği ile gerekli yatırımları yaparak yazılım ve hizmet ürünleri pazarında büyük paya sahip olduğunu dile getirdi.
Gelişmekte olan ülkelerdeki bilişimin bu ülkere sağladığı katma değerin açıkça görülebildiğini vurgulayan Kaşif, yakın zamanda kurulan geçmişi en az 7 yıllık olan bilişim firmalarının asırlık dev sanayi firmaları ile değerlendirildiğinde bir kaç kat üstüne çıktığını ve sağladıkları katma değerin tartışılmaz olduğunu ifade etti. Bunların artık sanayi toplumundan bilgi topluma geçiş arefesinde olunduğunun göstergesi sayıldığına işaret eden Kaşif, artık fabrikaların ülke ekonomilerinin temel faktörü olmaktan çıktığının altını çizdi. Bilişimin diğer teknolojilerde yaşanan gelişmelerin hızlanmasına katkı sağlayan yönünün de bulunduğuna dikkati çeken Kaşif, sözlerine şöyle devam etti: “Bir anlamda da bu teknolojilerin evrim sürecini doğrudan etkileyen gelişmelerde bilişim teknolojilerinin çok büyük payı söz konusudur. Kişisel bilgisayarların iş dünyasından başlayarak, evlere, bankalara hatta avuç içine girmesine uzanan dönemde kurumların ve kişilerin çalışma yöntemlerinde, alışkanlıklarında, beklentilerinde ciddi değişiklikler yaşanmıştır. 1980’lerde Microsoft’un vizyonu her eve bilgisayar olarak söylenirken, çoğu kişi bunun ulaşılması mümkün olmadığı bir hedef görüşünde birleşiyordu. Oysa dünyayı kısa sürede kuşatan bilgisayarlaşma, önce işyerlere ve okullara, sonrasında evlere girmeyi başarmıştır. Teknolojinin aldığı yol ve bilişimin hayatımızdaki yeri kısa sayılabilecek bir süre içerisinde önemli bir noktaya ulaşmıştır. Böylece ekonomik kalkınmadaki rolü de değişmiştir.”
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: “Buradan fuara katılan tüm firmalara açık bir çağrıda bulunuyorum; 310 bin gencimiz ‘Yurdum Evim Ücretsiz İnternetim’ projesi kapsamında genişbant ücretsiz internet hizmetine kavuştu. Şimdi gençlerimizin taşınabilir ya da dizüstü bilgisayar ihtiyaçları olacak. Kar amacı gütmeden gençleri ön plana çıkaran tekliflere açık olduğumuzu buradan ifade ettik”
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, CeBIT Bilişim Eurasia ve BIT Sinerji Zirvesi’ne katılan firmalara çağrıda bulunarak, “310 bin gencimiz ‘Yurdum Evim Ücretsiz İnternetim’ projesi kapsamında genişbant ücretsiz internet hizmetine kavuştu. Şimdi gençlerimizin taşınabilir ya da dizüstü bilgisayar ihtiyaçları olacak. Kar amacı gütmeden gençleri ön plana çıkaran tekliflere açık olduğumuzu buradan ifade ettik” dedi.
Kılıç, CeBIT Bilişim Eurasia ve BIT Sinerji Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecinde iyi bir noktada olduğunu, iyi bir ilerleme raporunun açıklandığını ve söz konusu raporun gelecek adına umut vadettiğini belirtti. Atılan adımların, ekilen tohumların devamının geleceğini vurgulayan Kılıç, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a da teşekkür etti. Her geçen gün Türk gençleri ile çevre ülkelerdeki gençler için bütün yenilikleri Türkiye’ye ve bölgeye taşımaya devam ettiklerini aktaran Kılıç, “CeBIT, bu yenilikleri gençlerimizle buluşturma konusunda çok önemli bir fırsat ve bu fırsatı da en önemli şekilde değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (YURTKUR) 81 ildeki 500’ü aşkın yurdunda barınan üniversiteli gençlerin sayısının 310 bin kişinin üzerinde olduğu bilgisini veren Kılıç, şunları kaydetti: “1 Haziran 2013 tarihinde Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte açılışını gerçekleştirdiğimiz proje ile 310 bin gencimizi ücretsiz internet erişimine kavuşturduk. Türkiye’nin en büyük, dünyanın sayılı Wi-Fi ağlarından birini Türkiye’de YURTKUR bünyesinde kurmayı başardık. 10 gigabyte genişbant internet hizmetinden 310 bin gencimiz 1 Haziran 2013 tarihinden bu yana etkin bir şekilde yararlanma imkanını yakalamış oldu. Türkiye genelinde şu anda 168 tane gençlik merkezimiz var. 155 tane de gençlik merkezi yapımına gayret ve hızla devam ediyoruz. Bu merkezler aynı zamanda gençlerimizin bilgi ve iletişim çağının hem teknolojisi ile hem de yenilikleri ile buluşma adresleri oldu. Buradan fuara katılan tüm firmalara açık bir çağrıda bulunuyorum; 310 bin gencimiz ‘Yurdum Evim Ücretsiz İnternetim’ projesi kapsamında geniş bant ücretsiz internet hizmetine kavuştu. Şimdi gençlerimizin taşınabilir ya da dizüstü bilgisayar ihtiyaçları olacak. Kar amacı gütmeden gençleri ön plana çıkaran tekliflere açık olduğumuzu buradan ifade ettik. Fuar günlerinin belki önemli kazanımı bu olabilir diye düşünüyorum.”
CeBIT 3 ana konspet ile.. Fuar, Zirve ve Konferans!
Bu yıl ilk kez 3 ana konsept ile ziyaretçilerinin karşısına çıkan CeBIT, Fuar, Sinerji Zirvesi ve Global Konferans’dan oluştu. Ürün ve firmaların sergilendiği fuar alanında ziyaretçiler teknolojiye dokunabilirken, Zirve ve Global Konferans’ta bilişimin geleceği ve sosyal içerikli konular ile bilgilendiler. CeBIT Hannover, Almanya’da gerçekleştirilen CeBIT Global Konferansı’nın, Avrasya ayağı CeBIT Sinerji Zirvesi ile birlikte ilk kez İstanbul’da düzenlendi.
CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı 24-27 Ekim 2013 tarihleri arasında 4 gün boyunca CNR Expo Fuar Merkezi’nde gerçekleşirken, CeBIT Global Konferansı ve CeBIT Sinerji Zirvesi 24-26 Ekim 2013 tarihleri arasında 3 gün boyunca WOW Convention Center’da gerçekleştirildi. Platformda bu yıl da; “Kentsel Dönüşüm ve Teknoloji” ile “Akıllı Kentler ve Akıllı Belediyelerde Yaşam” temaları ön plana çıktı.
Türkiye’de Bir İlk; Canlı Yayın ile Sınırlar Kalkıyor!
Avrupa’nın en büyük bilişim ve teknoloji otoritelerinden BITKOM desteği, Berlin Üniversitesi’nin katkısı ve Deutsche Messe AG ağı ile gerçekleştirilen CeBIT Sinerji Zirvesi ve CeBIT Global Konferansı, bu yıl üç farklı salondan canlı yayın ile dünyadaki izleyicilere ulaştırıldı. Zirve süresince etkinlikler 3 gün süre ile canlı yayın ile tv.cebitbilisim.com adresinden dünyanın her yerinden izlendi.
78 milyarlık sektör oldu…
Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine erişmesinde katkı sağlayacak en önemli sektörlerden bir olan ‘bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü’, 2012 yılında 2011’e göre yüzde 18 büyüdü. 2011 yılında e-ticaret hariç 48.3 milyar TL olarak açıklanan pazar büyüklüğü 57.24 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakama 21 milyar TL’ye ulaşan e-ticaret pazarı da dahil edildiğinde 78.24 milyar TL’lik büyüklüğe sahip bir sektör. Sektörün istihdamı da önemli ölçüde artarak 153 bin 849 kişi oldu. Sektörün bu hızda büyümesi durumunda 2023 yılına kadar 400 bin daha istihdam sağlaması bekleniyor. TÜBİSAD’ın yaptığı araştırmada yazılım sektöründe ise yüzde 28’lik bir artış gözlemlendi.
2012 yılında yüzde 23 artan Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü ihracatı 1 milyar dolar sınırını aştı. Bu ihracatın 665 milyon doları yazılım ve hizmet, 261 milyon doları savunma sanayi, 147 milyon doları ise donanım oldu. Türkiye’nin genç ve eğitimli nüfusu arttıkça yazılım, bilişim ve yüksek teknoloji üretimi de hızla yükseliyor.
Vestel, CeBIT Eurasia’da ürünlerini tanıttı…
Vestel’in fuarda tanıttığı başlıca ürünler arasında yerli üretim tablet, Ultra HD TV’ler, özel etkileşimli akıllı tahta ve digital signage profesyonel ekran çözümleri bulunuyor. İlk kez CeBIT Eurasia 2013’te görücüye çıkartılan Vestel 10 inç Tablet standın dikkati çeken ürünlerinden oldu.
Mevcut kâğıt maliyetini 5’te 1 oranında düşüren Toshibae-STUDIO 306LP
Toshiba, dünyada ilk defa kâğıt üzerindeki görüntü ve yazıları silebilen, çevre dostu, çok fonksiyonlu yazıcısını CeBIT’de görücüye çıktı. Doğal ekolojik sistemin korunmasına ve sürdürülebilir olmasına güçlü bir destek sağlayan Toshiba e-STUDIO 306LP, çok Fonksiyonlu Yazıcı yazdırılmış dokümanlarınızın üzerindeki görüntü ve yazıların silinme işlemini e-STUDIO RD30 ile kombine çalışarak sağlıyor. Kâğıt, özel bir toner kullanımıyla belirli bir sıcaklıkta RD30 cihazından geçirilerek, hızlı bir şekilde görüntünün silinmesi ve yok olmasını sağlıyor.
IPG cep telefonlarını NASA teknolojisiyle koruyan kılıf!
NASA için nano teknoloji kullanılarak üretilen IPG ekran koruyucu, 0.15 milimetrelik kalınlığıyla ekran hassasiyetini azaltan ve görüntü kalitesini bozan şeffaf ekran koruyucuların yerini alıyor. Bu sorunları ortadan kaldırıyor. Dilenirse telefonun ekranı ile birlikte arka kapağını da koruma altına alabiliyor. Ürün, cihazın 2. el değerinde yüzde 20’ye varan oranda artış sağlıyor. Her cihaza ait özel kesime sahip olan IPG telefonlar gibi; tabletler, fotoğraf makinesi ekranları için de tam bir çizilme koruması sağlayarak ekrandaki makyaj ve parmak izlerine son veriyor. Cihazınızı şok darbelere karsı koruyor. Ekranda parmak izi oluşmasını da engelleyen kılıfın farklı markalar için üretilmiş 300’ü aşkın cihaz için modeli bulunuyor.
Net Vizyon Bilgi İşlem, yeni nesil Data Center ürünleri ile Yola Çıkıyor!..
Kurumların, Network ve Sistem ihtiyaçları alanında entagratör olarak faaliyet gösteren Net Vizyon firması, sektördeki önemli bir eksikliği gidermek üzere “Mobil Data Center” projesi ile yola çıkmaya hazırlanıyor. 2002 yılında kurulmuş olan Net Vizyon, Data Center ve UCS ürünleri alanında, müşteri ihtiyaçları ve tercihleri doğrultusunda, işletmenin maliyetlerini düşürecek, yüksek verim sağlayacak, kullanım kolaylığına sahip ürünler ve çözümler sunuyor. Türkiye’deki sayılı Cisco Data Center partnerlerinden olan Net Vizyon’un çözümlerini önerdiği ve uzmanı olduğu markalar arasında Cisco, EMC, VMware, HP, Ubiquiti çözümleri yer alıyor.
Noya Bilgisayar bu sene de ziyaretçilere kolay ve rahat fuar giriş sistemi!
Noya Bilgisayar, bu sene de CeBIT Bilişim Eurasia fuarında ziyaretçi girişlerini kolaylaştırdı. Ziyaretçiler; sıra beklemeden, E-Life Inno Kiosk MT 170 kiosklarla yaka kartlarını aldı.. İki yıl önce yine Noya tarafından CeBIT Bilişim Eurasia’da ve Türkiye’de ilk defa uygulanan yöntem, oldukça ilgi görmüştü. Zenn Bilişim Teknolojileri’nin sağladığı yazılım alt yapısı kullanılarak; konuklara donanım ve entegre yazılım bütünlüğünde kiosk deneyimi sunuldu. Dört ana bölümde gerçekleşen CeBIT Bilşim Eurasia Fuarında; CeBITpro; CeBITgov, CeBITlab; CeBITlife bölümleri yer aldı.
CeBIT pro’da iş dünyası ve kurumsal uygulamalar ziyaretçilerle buluştu. CeBIT gov, kamu sektörüne yönelik bilişim çözümlerinin yanı sıra, Dönüşüm Projesi, e-belediyeler ve akıllı kentler özel bölümleriyle teknolojik çözümler sergilendi. CeBIT life bölümünde tüketici elektroniği sergilendi. Günlük yaşam ve iş hayatının dijital dünyasındaki en son trendler ve tüketici elektroniği ürünleri tek bir etkinlikte CeBIT Bilişim life platformundaydı. CeBIT lab bölümünde ise geleceğe yönelik projelerin oluşturulduğu, bilimsel konularla mega trendlerin tartışıldığı, üniversiteler ve araştırma kurumları için platform oluşturdu.
1000’in üzerinde marka, 18 ülkeden 450 katılımcı firma ile bu yıl ilk kez 3 ana konsept ile ziyaretçilerinin karşısına çıkan CeBIT, Fuar, Sinerji Zirvesi ve Global Konferans’tan oluştu. CeBIT Bilişim Eurasia 24-27 Ekim 2013 tarihleri arasında, 4 gün boyunca İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırladı.
KOSGEB desteği ile düzenlenen CeBIT, Resmi Havayolu Şirketi Türk Hava Yolları, Dokümantasyon Sponsoru Elektromax Toshiba, Teknoloji ve İletişim Sponsoru Turkcell ile 14. kez bilişim dünyası profesyonellerini, onbinlerce teknoloji tutkunun ve sektöre yön veren çok önemli isimleri ağırladı.
Son Yorumlar