Ankara, 4 Aralık 2013 – EMC’nin bu yıl yedincisini düzenlediği EMC Forum etkinliği, 4 Aralık Çarşamba günü, Başkent Ankara’da gerçekleştirildi. T.C. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın katılımı ile gerçekleştirilen EMC Forum; Bulut ve Büyük Veri konuları çerçevesinde, “Dönüşüme Liderlik Edin” temasına odaklandı. Forum’un açılış konuşmasını, EMC’nin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgeleri Operasyondan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jason Capitel üstlendi.
Bakan Bağış EMC Forum 2013’te konuştu
T.C. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Forum esnasında gerçekleştirdiği konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye’nin Avrupa Birliği standartlarının üzerinde teknolojik gelişimini destekleyen bu gibi etkinliklere ev sahipliği yapmasını sağlayan EMC sayesinde ülkemiz ileri teknoloji seviyesine koşar adımlarla değil, ışık hızıyla ilerliyor. Dersliklerde tebeşir dahi bulunamadığı günler, yerini öğrencilerin son teknoloji imkanına kavuştuğu günlere bıraktı. Bugün Hollanda’nın nüfusu kadar (16 milyon) öğrenci tabletlerle eğitim görüyor. Günümüzde telefonların giderek akıllanmasıyla teknoloji bizi her gün biraz daha ilgilendiriyor. Yaşamın her adımında “daha hızlı, daha çabuk, daha akıllı” sistemlerin gelişmesi talebi adına altyapı yatırımları her gün daha fazla önem arz ediyor. Türkiye bugüne kadar nasıl ki doğu ve batının, kültür ve kardeşliğin köprüsü olduysa bundan sonra da dünyanın teknoloji köprüsü rolünü üstlenecektir. Türkiye ve teknoloji artık ayrılmaz birer ikili… Yani bugün Türkiye teknolojiyi üretmek, geliştirmek ve de pazarlamak için en ideal ülkelerden biri. Batıda “The sky is the limit” diye ifade edilen güzel bir deyim var. Biz de “bulut sistemi” sayesinde bundan sonra Türkiye için The sky is the limit yani “limit gökyüzü” diyoruz. EMC’deki değerli arkadaşlarımız da bu gelişimi yakında takip edebilmemiz, teknolojiyi içselleştirebilmemiz adına bu başarılı organizasyonu gerçekleştiriyorlar.”
EMC Forum’un ev sahipliğini yapan EMC Türkiye Genel Müdürü Önder Sönmez forum ile ilgili olarak şunları söyledi; “Büyük veri her çapta ve her tür şirket ve kurum için önemli ancak özellikle kamu kuruluşlarının hayati önem taşıyan uygulamaları ve büyüklüğü, başarılı büyük veri uygulamaları için ek bir önem arz ediyor. Kamu kurumları hem şirketler hem de vatandaşlara doğrudan hizmet veren, çok önemli altyapı ve uygulamaların sahibi ve dolayısıyla verilerin de işlendiği ve korunduğu yerler. Önemli olan; büyük veriyi doğru bir platformda tutmak, doğru araçlar ile analiz etmek ve sonucunda hem kurum hem de vatandaşların hayatını daha etkin, verimli olacak şekilde iyileştirmek. EMC Forum’da, kamu bilgi işlem yöneticilerinin bu konularda ufkunu genişletmeyi, örnekler vermeyi, bu işe başlamak isteyenlere yol göstermeyi hedefliyoruz” .
Kamu kurumlarının teknoloji kullanımı ve bu yöndeki yatırımlarının, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü ve hemen her alandaki etkinliğini doğrudan etkilediğini vurgulayan Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu değişimin bilinci ile hareket etmekte olan kamu kurumları için BT alanındaki değişim sürecinde EMC olarak Ankara’da olmak ve bu sürece katkıda bulunuyor olmak bizler için gurur verici.”
Konuşmasında EMC’nin, Türkiye’deki karavericilerin Büyük Veri ve BT Dönüşümünün işletmelerine getirdiği zorluklar ve fırsatlar hakkındaki görüşleri üzerine gerçekleştirdiği araştırmaya değinen Sönmez; “Bu araştırma; Türkiye’deki şirketlerin her geçen gün daha büyük bir kısmının Büyük Veri analitiği teknolojisi ile elde edilebilecek dönüştürücü faydaların farkına vardığını ortaya koyuyor. Yalnızca üst düzey yöneticiler Büyük Veri analitiği fikri ile ilgilenmeye başlamakla kalmıyor, aynı zamanda birçok işletme söz konusu teknolojinin sunacağı büyük rekabet avantajları ile güvenlik konusundaki faydaların da bilincine varıyor. Bu da BT dönüşümünün önemli bir süreci ve Türkiye’deki işletmeler de henüz yolun başında. Türkiye’nin de içinde olduğu bölgedeki işletmelerin birçoğu şimdiden işletmelerini sanallaştırmaya ve bulut bilişime uygun hale getirme çalışmalarına başladı ve daha da önemlisi, bazıları tamamen yazılım tanımlı altyapılar oluşturdu. Bu yaklaşım, Büyük Veri analitiği ile bir arada Türkiye’deki işletmelerin de çevikliğini ve rekabet gücünü olağanüstü artıracaktır” şeklinde konuştu.
Şirketlerin %50’si, Büyük Veri Analitiği Teknolojisinin Bir Sonucu Olarak Rekabet Avantajı Sağladı
170 tepe yöneticinin katılımı ile gerçekleşen EMC Büyük Veri araştırmasında; Türkiye’deki şirketlerin %84’ü işletmelerindeki karar verme mekanizmalarının Büyük Veri’yi daha etkin kullanarak geliştirilebileceğini söylerken, %50’si işletmelerindeki üst düzey yöneticilerinin Büyük Veri’den elde edilen bulguların işle ilgili kararlarda önemli bir etkisi olacağına inandığını ifade etti.
Araştırmaya katılanların %50’si, Büyük Veri analitiği teknolojisinin bir sonucu olarak bir rekabet avantajı sağladıklarını ve %81’i de aynı araçları kullanan sektörlerin başarılı olacağına inandığını ifade etti. Katılanların %77’si Büyük Veri teknolojisinin siber saldırıları tanımlama ve bu saldırılara karşı korunmada çok önemli bir unsur olacağı konusunda hemfikir oldu. Bu önemli bir oran zira Türkiye’deki araştırmaya katılanların %62’si bu teknoloji sayesinde ihtiyaç duyduklarında tüm verilerini tamamen kurtarabileceklerinden emin.
Ancak araştırma, katılan şirketlerin %11’inin Büyük Veri teknolojisini sistemlerine kurmakla ilgili şu an için kesinleşmiş bir planları bulunmadığını ortaya koyuyor. İşle ilgili karar verme sürecinde en önemli faktör %63’lük bir oranla bütçe olarak ifade edilse de, Büyük Veri’nin benimsenmesinin önündeki engel olarak en yaygın sayılan sebep (%46) faaliyet alanlarının Büyük Veri konusuyla ilgisinin az olması.
Şirketlerin %68’i, Önümüzdeki Üç Yıl İçinde Çalışanlarının, Mevcut Bilgi Ve Becerileriyle BT’deki Yeniliklere Ayak Uydurmada Zorlanacağına İnanıyor
Şirketler, BT dönüşümünü teşvik eden işle ilgili önceliklerin en yaygın unsurların süreç verimliliği/operasyonel verimlilik (%67) ve gelişmiş veri yönetimi ve analizi/analitiği (%42) olduğunu belirtti. Araştırmaya katılanların %81’i işletmelerinin teknolojiye yatırımı hedeflerine ulaşmada stratejik bir yöntem olarak gördüğünü ifade etti. %68’i ise, önümüzdeki üç yıl içinde çalışanların mevcut bilgi ve becerileriyle BT’deki yeniliklere ayak uydurmada zorlanacağına inandığını söyledi.
Araştırmaya katılanların %64’ü şirketlerinin işle ilgili öncelikleri başarılı bir şekilde yerine getirecek uygun düzeyde bilgi ve beceriye sahip olduklarına inandıklarını belirtirken, %47’si işle ilgili önceliklerle başa çıkmanın önündeki en büyük engelin kültürel engeller olduğu konusunda hemfikir oldu.
Son Yorumlar