Türkiye’de ilk lisanslı Ar-Ge Merkezi’ne sahip GMS operatörü Avea, LTE teknolojisi ve “ses iletiminde gelinen son nokta” olarak tanımlanan VoLTE (Voice Over LTE) teknolojisini müşterilerinin kullanımına hazır hale getirdi.
LTE ile dünyanın hızla değiştiğini belirten Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk; “Enerjiden perakendeye; otomasyondan sağlığa kadar LTE ile birlikte her sektörde yeni iş alanları ortaya çıkacak. LTE teknolojisi, M2M (makineden makineye) ekosistemleri için enerji sektöründe “akıllı sayaç ve akıllı şebeke”, perakendede “otomatlar ve POS cihazları” gibi çözümlerin yanı sıra otomasyon inşası, sağlık, nakliye sektörleri ve endüstriyel işlemlerde de yeni fırsatlar oluşturarak pek çok yeni iş imkânı doğuracak.”
Basın toplantısı kapsamında AveaLabs’de gerçekleştirilen testlerde ise VoLTE teknolojisiyle sesli bir çağrının başlatılması 1 saniyeden bile daha kısa bir sürede milisaniyelerle gerçekleştirilirken; 4K çözünürlüğünde 3 dk’lık 500 MB boyutlu bir video 300 mbps hızla sadece 15 saniyede indirildi. Görüntülü görüşmede ise gerçek zamanlı ve çok yüksek kalitede bir bağlantı sağlandı. LTE teknolojisiyle birlikte temel GSM mimarisinin tamamen değişeceğini söyleyen Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin; “VoLTE’yi test edip hazır hale getirerek; müşterilerimizin 4G’ye geçişte en yüksek teknolojiden faydalanmalarını sağladık. Bu sayede müşterilerimiz, 4G hizmeti almaya başladıkları andan itibaren sadece veriyi değil; sesi de 4G kalitesinde kullanabilecekler” dedi.
Türkiye’de ilk lisanslı Ar-Ge Merkezi’ne sahip GMS operatörü Avea, LTE teknolojisi ve “ses iletiminde gelinen son nokta” olarak tanımlanan VoLTE (Voice Over LTE) teknolojisini müşterilerinin kullanımına hazır hale getirdi. Avea, LTE teknolojisinde “sesin gelişiminde gelinen son nokta” olarak tanımlanan VoLTE teknolojisiyle müşterilerine sadece veri değil, ses iletiminde de 4G kalitesinde hizmet sunabilecek.
Konuyla ilgili olarak 25 Aralık’ta, Avealabs binasında düzenlenen basın toplantısında bir araya gelen Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk ile Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin; LTE teknolojisinin, özel ve iş hayatımızda meydana getireceği değişiklikler hakkında bilgi verdiler.
Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk: “LTE ile dünya hızla değişiyor. Dünya genelinde son 1 yılda LTE kullanıcısı sayısı yüzde 237 büyeyerek 158 milyona ulaştı.”
Son bir yılda kullanıcı sayısındaki yüzde 237’lik büyüme oranıyla LTE teknolojisinin dünyayı değiştirmeye başladığını belirten Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk:”Eskiden bağlı olmak kavramı özgürlüğü engelleyen bir şekilde algılanırken; internet ve özellikle de mobil internetin yaygınlaşmasıyla ‘bağlı olmak’ özgürlüğü sağlayan bir kavram haline geldi. Mobil internetin hayatımıza girmesiyle birlikte artık daha özgürüz. Mobil yaşam akıl almaz bir değişim yaşıyor. Yeni dönemdeyse özgürlüğün yeni adı sağladığı yüksek hız ve üstün kaliteyle: LTE.
LTE teknolojisini kullanan ülkelerin sayısı gün geçtikçe hızla artıyor. Dünya genelinde Eylül 2013 itibariyle 158 milyona ulaştı. Şu anda 92 ülkede 244 adet LTE şebekesi bulunuyor. Ülkemizde de LTE teknolojiisine hazırlık çalışmaları hızla sürüyor. 2013 yılında Türkiye’de 1 milyon adet LTE uyumlu cihaz satışı gerçekleşti. Bu rakam, toplam akıllı cihaz satışının yüzde 12’sini oluşturuyor. Akıllı cihaz penetrasyon oranıyla, pazardaki lider operatör olarak LTE cihaz destekli cihazları portföyümüzde toplamaya başladık. Mevcut durumda Avea portföyünde LTE destekli birçok cihaz yer alıyor. Akıllı telefona geçecek yeni kullanıcılara tavsiyemiz ise LTE uyumlu cihazları tercih etmeleri.”
Ertürk: “LTE ile mobil dünya yeniden şekilleniyor. Gelişmiş mobil internet deneyimi hayatımıza girerken; yeni iş alanları, yeni deneyimler ortaya çıkıyor!”
Toplantıda, LTE ile mobil dünyanın yeniden şekillendiğini belirten Ertürk; LTE ile birlikte mobil alışkanlıkların değişeceğini ve daha gelişmiş bir mobil internet deneyimi sunan LTE teknolojisinin yeni iş alanları ve yepyeni deneyimler oluşturacağını da sözlerine ekledi. Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “LTE ve VoLTE teknolojileriyle hiç şüphesiz ki daha fazla kapasite ve 10 kat daha hızlı mobil internetle yepyeni bir deneyim yaşayacağız. 5-10 ms’lere düşen minimum latency süresi ile yükselen veri indirme hızıyla, büyük dosya ve video’ları saniyelerle indirirken; 3G’den farklı olarak veri yükleme hızında da kayda değer iyileşmeler göreceğiz. Çektiğimiz fotoğrafları, videoları anında paylaşabilirken; bağlantı süresinin iyileşmesine paralel olarak, online oyun deneyiminde de yeni bir deneyim yaşayacağız.”
Ertürk: “LTE iş dünyasında yeni kapılar açacak; sektörlere verimlilik katacak”
Son kullanıcıya eşsiz bir mobil internet deneyimi sunan LTE teknolojisinin iş dünyasında da yeni kapılar açacağını belirten Ertürk,“Enerjiden perakendeye; otomasyondan sağlığa kadar LTE ile birlikte her sektörde yeni iş alanları ortaya çıkacak. LTE teknolojisi, M2M (makineden makineye) ekosistemleri için enerji sektöründe “akıllı sayaç ve akıllı şebeke”, perakendede “otomatlar ve POS cihazları” gibi çözümlerin yanı sıra otomasyon inşası, sağlık, nakliye sektörleri ve endüstriyel işlemlerde de yeni fırsatlar oluşturuyor. Evlerdeki elektronik eşyaların ısıtma/soğutma sistemlerinin uzaktan yönetimi ve güvenlik sistemlerinden sağlık sektöründeki uygulamalara kadar pek çok yeni iş imkânı doğuracak.”
“LTE, mobil internetten de fazlası; yeni deneyimlerle zenginleşen yeni bir hayatın habercisi”
İster toplantıda ya da tatilde, ister alışverişte ya da evde olun; günümüzde mobil cihazınızın her zaman yapacak bir işi var. LTE teknolojiisiyle birlikte hayatınızın farklı alanlarını birbirine bağlıyoruz. LTE şekillenecek yeni hayatımız çok daha pratik ve konforlu olacak. LTE, mobil internetten de fazlası; yeni deneyimlerle zenginleşen yeni bir hayatın habercisi olacak. LTE teknolojisinde RCS olarak adlandırdığımız çok daha zengin iletişim ve multimedya servisleri yer alıyor. Ultra video deneyimi, daha kaliteli yayın ve kişiselleştirilmiş servislerinin yanı sıra VoLTE teknolojisiyle de minimum çağrı başlatma süresi ve HD ses kalitesinde bir hizmet sunuyor.”
VoLTE ile çağrı kurmak daha hızlı, ses ve görüntü ise çok daha kaliteli 4G kablosuz ağlarda kullanılacak olan VoLTE teknolojisi, sesli çağrıları ve hatta cep telefonuna bağlı görüntülü sohbetleri çok daha kaliteli ve hızlı bir hale getiriyor.
Çok düşük gecikme süresi sayesinde, görüntülü aramalarda gerçek zamanlı görüşme sağlayan VoLTE; oyun gibi uygulamalarda eş zamanlı katılımı daha da kolaylaştırırken; mevcut görüşmeyi tablet, PC üzerindeki “Voip Client”lara aktararak oradan devam etme imkânı sağlıyor.
Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin: “LTE ile birlikte temel GSM mimarisi terk ediliyor, artık ses dahil her şey veri gibi algılanarak iletilecek”
Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, LTE teknolojisiyle birlikte temel GSM mimarisinin tamamen değişeceğini söyleyen Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, VoLTE’nin hayatımıza getireceği değişimi ise şöyle özetledi: “GSM teknolojisinde sesin sıkıştırılmadan iletilmesi temelli bir mimari kullanılmaktaydı. Ancak artık tüm iletişim IP temelli bir şekle bürünüyor. Bu yeni iletişim mimarisi, iletilecek her şeyin -ses dahil- veri gibi algılanarak iletilmesini sağlıyor. VoLTE’yi test edip hazır hale getirerek; müşterilerimizin 4G’ye geçişte en yüksek teknolojiden faydalanmalarını sağladık. Bu sayede müşterilerimiz, 4G hizmeti almaya başladıkları andan itibaren sadece veriyi değil; sesi de 4G kalitesinde kullanabilecekler.”
VoLTE Teknolojisi’yle milisaniyeler içinde sesli çağrı başlatılabiliyor
Basın toplantısı kapsamında AveaLabs’de gerçekleştirilen testlerde ise VoLTE teknolojisiyle sesli bir çağrının başlatılması 1 saniyeden bile daha kısa bir sürede milisaniyelerle gerçekleştirilirken; 4K çözünürlüğünde 3 dk’lık 500 MB boyutlu bir video 300 mbps hızla sadece 15 saniyede indirildi. Görüntülü görüşmede ise gerçek zamanlı ve çok yüksek kalitede bir bağlantı sağlandı.
Son Yorumlar