Bilişim teknolojileri ve uygulamaları alanında 360 derece hizmet prensibini benimseyen HP, teknoloji sektöründe bir ilke daha imza atarak üniversite-sektör iş birliğini hayata geçirdi. BT sektörünü büyütmek ve Bulut Bilişim alanındaki bilgi ve uzmanlığı artırmak amacıyla HP ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte projelendirilen, Intel’in de sponsor olarak katkıda bulunduğu İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi kullanıma açıldı.
İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi faaliyetleri kapsamında Bulut Bilişim alanında ortak Ar-Ge projeleri gerçekleştirilecek ve HP, İTÜ lisansüstü öğrencilerine Bulut Bilişim alanında Ar-Ge çalışmaları için burs sağlayacak. İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi, uzman eğitmenlerce verilecek eğitimler, seminerler ve yapılacak demolar sayesinde şirketlere A’dan Z’ye Bulut Bilişim deneyimi yaşatmayı amaçlıyor.
Bir başka girişim olan HP Teknoloji Enstitüsü ve İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi işbirliği ile başlatılan eğitim ve sertifika programı, Bulut Bilişim alanındaki eksik olan uzman insan kaynağının sektöre kazandırılmasını amaçlıyor. HP Teknoloji Enstitüsü’nün eğitim programları, İTÜ’lü akademisyenler ve HP çalışanlarının uzmanlığında koordineli olarak yürütülecek. Bu program sayesinde, Bulut Bilişim konusunda verilen derslerin sınavlarında başarılı olan öğrencilere tüm dünyada geçerliliği olan HP ExpertOne ATA sertifikası verilecek. HP ve İTÜ, öğrencileri üniversiteden çıkmadan temel bilgilerle donatarak sektöre kazandırmayı amaçlıyor.
Bulut Bilişim alanında geliştirdiği uçtan uca çözümler ve başarı hikayeleri ile sektörde öncü olan HP, İTÜ ile ortaklaşa yürüttüğü, Bulut Bilişim’e ilişkin bilgilendirme, örneklendirme ve deneyimletmeye yönelik çeşitli uygulamaları, Ar-Ge çalışmalarını ve sertifikasyon programını içeren bu kapsamlı proje ile BT sektörünün kaliteli büyümesine katkıda bulunacak.
Bugün itibariyle fakülte bünyesinde faaliyete geçen İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi’nin açılışı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eşref Adalı, HP MEMA (Akdeniz, Ortadoğu ve Afrika) Kurumsal Grup Satış Lideri ve HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar ve Intel Genel Müdürü Burak Aydın’ın yanı sıra sektörün önde gelen kurumlarının üst düzey yöneticilerinin de katılımlarıyla gerçekleşti. Açılışın ardından basın mensuplarıyla bir araya gelen BTK Başkanı, HP ve İTÜ yetkilileri gazetecilerin sorularını cevapladılar.
Ortak Araştırma–Geliştirme Çalışmaları, Eğitim İmkânı, Burs Desteği ve Ücretsiz Sertifika Programı!
İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi’nde şirketlere, müşterilere ve iş ortaklarına A’dan Z’ye Bulut Bilişim anlatılacak. Merkezde İTÜ’lü akademisyenler ve HP uzmanları ile HP’nin anlaşmalı eğitim firması tarafından çeşitli eğitimler verilecek, demo ve Bulut teknolojilerini uygulama olanakları sağlanacak. İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi’nde ayrıca lisansüstü öğrencilerine de bilimsel nitelikli çalışmalarını ve araştırmalarını yürütebilme imkânı sunulacak, Ar-Ge projelerine yönelik burs desteği verilecek. Eğitim çalışmaları kapsamında İTÜ öğrencileri için Bulut Bilişim konusunda dersler verilecek. Bu derslerde başarılı olan öğrencilere, ders kredisi dışında tüm dünyada geçerliliği olan HP ExpertOne ATA sertifikasının verildiği sertifika programı sunulacak. Üniversitedeki bir başka girişim olan HP Teknoloji Enstitüsü’nün bu sertifika programı, yine İTÜ’lü akademisyenler ve uzman HP çalışanları tarafından koordineli olarak yürütülecek.
Merkezin açılış konuşmasını yapan İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eşref Adalı, İTÜ’nün HP ile olan iş birliğinin eğitime ve BT sektörüne büyük katkı sağladığı, ortak eğitim programlarının öğrencilerin meslek hayatlarına başlamadan Bulut Bilişim’e ilişkin temel konulara hakim olma imkanı sunduğu, her şeyden önemlisi İTÜ-HP Bulut Bilişim Merkezi’nde yürütülen “Kampüs Bulut Projesi” gibi araştırma projelerinin ve bilimsel çalışmaların burs imkanları ile destekleniyor olmasının sektör çalışanları ve öğrenciler için eşsiz bir fırsat olacağını dile getiren Adalı daha sonra sözü Serdar Urçar’a bıraktı.
Kasım 2013 tarihinde HP MEMA (Akdeniz, Ortadoğu ve Afrika) Kurumsal Grup Satış Lideri olarak atanan ve HP Türkiye Genel Müdürü görevini eş zamanlı olarak yürüten Serdar Urçar merkezin açılışında yaptığı konuşmada, üniversite müfredatlarını, BT uygulamalarına giriş niteliğindeki temel yetkinlikleri sağlamaya elverişli olması ve günümüzün BT trendlerini öğrencilerin anlamasına imkan sunması açısından ciddi bir platform olarak gördüklerini belirtti ve şöyle konuştu: “Sektör ve üniversite işbirliği, yetişmiş insan gücünü eksikliğinin aşılmasında ciddi bir rol oynuyor. Bu tip projeler sayesinde, eğitim süreci tamamlandıktan sonra edinilen bilginin uygulamaya dökülmesi, yurtiçi ve yurtdışı projelerle tecrübenin arttırılması,yeni mezun programları ile talep edilen nitelik ve nicelikte yetişmiş elemana sahip olmak çok daha kolay olacak. Bu proje ile her geçen gün istihdam ihtiyacı artan BT sektörüne, nitelikli yeni mezun iş gücü kazandırmış olacağız” dedi. Yapılan araştırmaların Bulut Bilişim’in öneminin her geçen gün artarak devam ettiğini ve mobil dünya trendleri doğrultusunda kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Urçar, bu trendle birlikte Bulut Bilişim konusunda uzman ihtiyacının arttığını da gözlemlediklerini söyledi. Serdar Urçar, HP olarak gün geçtikçe daha önemli hale gelecek bu ihtiyacı öngördüklerini, bu alana ilgi duyan öğrencilere alternatif sunmak ve uzmanlaşmalarını sağlamak amacı ile İTÜ ile sertifika programını hayata geçirerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.
Urçar, İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi’nde sadece öğrencilere değil, müşterilere ve iş ortaklarına da Bulut Bilişim ile ilgili uygulama süreçlerinin yanısıra HP’nin Bulut Bilişim alanında hayata geçirdiği uçtan uca çözümleri gösterme fırsatı yakalayacaklarını ifade etti. Serdar Urçar, merkezin, Bulut Bilişim teknolojilerini öğrenmek ve uygulamak isteyen kurumlara ciddi bir katma değer sağladığına değindi.
Urçar şöyle konuştu: “HP, kurumlara sadece yeni teknolojiler değil, aynı zamanda farklı bir vizyon ve yaklaşım sunuyor. Bu anlayıştan yola çıkarak hayata geçirilen bu merkezde müşterilerimize seminerler ve eğitimler düzenleyeceğiz, demo uygulamalarını görmeleri için imkan sunacağız. Müşterilerimize özel yapacağımız workshop’lar ile de Bulut Bilişim’in kendi işlerine ne tür faydalar sağlayacağını görmelerine yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bu merkez ile HP’nin Türkiye’de yaptığı yatırımlara bir yenisini daha ekledik. Böylece, HP ve İTÜ olarak BT sektörüne, yetişmiş insan gücüne ve ülke ekonomisine artı değer katacağız.”
Merkezin açılışını, HP ve İstanbul Teknik Üniversitesi yetkilileri ile birlikte yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, üniversite-sanayi işbirliği projelerine güzel bir örnek olan HP – İTÜ Bulut Bilişim Çözüm Merkezi bünyesinde bilimsel nitelikli çalışmalar, araştırmalar, Ar-Ge projeleri yürütülecek ve burs desteği sağlanacak olmasının bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü için çok önemli olduğunu belirtti.
Acarer, “Bulut Bilişim kavramı son 7-8 yılda konuşulmaya başlandı ancak önemli bir ihtiyaca cevap vermesinden ötürü hızla yaygınlaştı. Bu ihtiyacın nereden kaynaklandığını anlamak için birkaç veriye bakmak yeter. Dünyada milyarlarca mobil cihaz, milyarlarca uygulama yazılımı, milyarlarca web-tabanlı uygulama ve sosyal ağlara bağlı milyarlarca insan siber evreni paylaşıyor. Uzaktan eğitim, mobil sağlık uygulamaları, akıllı evler, akıllı şehirler, evden çalışma ya da uzaktan çalışma gittikçe artmaktadır. Böyle olunca, insanların uygulamalara ve bilgiye her zaman, her yerden ve herhangi bir cihazla erişme ihtiyacı da artıyor. Günümüzde, siber evrendeki verilerin büyüklüğü Peta-byte’lar seviyesinde. Her yıl veri büyüklüğü katlanarak artıyor. Her gün 2.3 milyar gigabayt yeni veri dijital ortama yükleniyor. Kamu ya da özel sektör kuruluşları “Big Data” olarak adlandırılan bu muazzam veri yığının altında kalmamak için interneti veri merkezlerine bağlayan Bulut Bilişim çözümlerine ihtiyaç duyuyorlar. Verileri güvenli bir şekilde saklama, istendiğinde erişilebilir kılma, hızlı ve güvenli paylaşımına imkan sağlama gereği bulut yapılarının oluşmasına sebep olmaktadır” dedi.
Küresel veri trafiği, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 4’e katlanırken, 2016’da toplam veri trafiğinin 66%’sını bulut veri trafiğinin oluşturacağı öngörüldüğünü söyleyen Acarer, “Günümüzde internete bağlı 10 milyar nesne söz konusu olup bunun 2020 yılı itibariyle 50 milyar olacağı ön görülmektedir. Dolayısı ile Bulut Bilişim’in önemi gittikçe artmaktadır. Bulut yeni bir teknoloji değil ama yeni bir platform sunuyor. Küçük şirketler başlangıç maliyetlerini düşürmek, büyük şirketler işletim maliyetlerini düşürmek için bulut bilişime yöneleceklerdir. Çünkü, Maliyet Avantajı Zaman Avantajı, Esneklik ve Uyumluluk faktörleri nedeniyle Bulut Bilişim son zamanlarda oldukça değerli hale gelmiştir” dedi.
HP’nin stratejik iş ortaklarından Intel’in Genel Müdürü Burak Aydın’ın da söz aldığı açılışta, Aydın şunları söyledi: “ Türkiye’den dünyaya teknoloji ihraç edebilmek için teknolojiyi tüketen olduğu kadar, üreten bir toplum olmamız da gerekiyor. Türkiye kesinlikle dünyaya teknoloji ihracatı yapabilecek potansiyele, başarılı genç beyinlere sahip. Bu, aynı zamanda ülkemizin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesini sağlayacak önemli bir fırsat. Ancak ülkemizin bu alandaki potansiyelini ortaya çıkarabilmek için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Sektör – üniversite işbirliğine güzel bir örnek olan İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi’nin, ülkemizin teknoloji alanında sıçramasında önemli bir adım olacağına inanıyor, Intel olarak bu merkeze destek vermekten heyecan duyuyoruz”.
Açılışta konuşma yapan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ise İTÜ olarak üniversite-sanayi iş birliğinde sadece lokal değil uluslar arası çapta model olabilecek başarıda işleri hayata geçirdiklerini belirterek şunları söyledi: “İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözüm Merkezi geleceği yakalayacak adımlardan biri. Giderek ilginin ve kullanımın arttığı bulut teknolojisi sayesinde verileri daha hızlı depolamak, daha kolay ulaşılabilir kılmak, kurum maliyetlerini düşürmek ve en önemlisi riski minimize ederek saklanabilir hale getirmek mümkün.” Karaca, bulut teknolojisinin hızla ilerleyişinin nitelikli personele duyulan ihtiyacı arttırdığını belirterek İTÜ-HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi’nde verilecek eğitimlerle, seminerlerle Bulut bilişim alanında önemli bir bilgi paylaşımına zemin hazırlanacağını kaydetti. Mehmet Karaca, “Merkezin yanı sıra HP Teknoloji Enstitüsü ve İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültemizin iş birliği ile verilecek lisansüstü eğitimlerle alanda derinlemesine çalışma yapılabilecek mezunlar yetiştirilecek” dedi.
Bulut Bilişimin Hızlı Yükselişi: Rakamlarla Bulut Bilişim
Gelişen bilişim teknolojileri, altyapının, verilerin ve çeşitli uygulamaların bulut ortamına taşınmasına neden oldu ve yeni bir iş yapış şekli olarak karşımıza çıktı. Yoğun ilgi gören bulut uygulamaları sayesinde özel ya da genel bulut çözümlerine yönelen kurumlar, maliyetlerini düşürürken, çevikliklerini ve hizmet kalitelerini artırıyorlar.
Bu noktadan hareketle, bağımsız analistlerin tahminlerine göre, önümüzdeki dönemde toplam BT pazarının önemli bir kısmını oluşturacak olan Bulut Bilişim harcamalarının en büyük kısmı kamu, telekom, üretim ve finans sektöründe yoğunlaşacak. Ancak, kurumlara ve son kullanıcıya sağladığı faydalar göz önüne alındığında bulutun getirdiği avantajlardan tüm sektörlerin yararlanacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Bulut Bilişim pazarına yönelik çeşitli veriler paylaşan Serdar Urçar, “Bulut Bilişimin yeni ve dinamik bir pazar olduğundan yola çıkarsak, global bulut pazarı büyüklüğünün 2020’ye kadar yılda ortalama yüzde 25 civarı bir büyüme ile 250 milyar dolar civarı bir rakama ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bu noktadan hareketle, Bulut Bilişim pazarının kaydettiği yıllık ortalama yüzde 25’lik büyüme rakamları, global toplam BT pazarı için öngörülen büyümenin dört katına yakın bir oran olarak kendini gösteriyor. Pazarın bu kadar hızlı büyümesinde, BT endüstrisini kökünden değiştiren mobilite ve büyük verinin payı yadsınamaz bir gerçek” dedi.
IDC’nin beyan ettiği rakamlara göre, 2013’de 12 milyar dolar civarında gelir elde eden özel bulut altyapısı pazarının, ortalama yıllık 17.6% büyüme (CAGR) ile 2017’de 22.2 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. 2013’de 47 milyar dolar olarak öngörülen genel bulut hizmetleri pazarının ise ortalama yıllık 23.5% büyüme (CAGR) ile 2017 yılında 108 milyar dolar’a büyümesi bekleniyor. Ülke bazında değerlendirildiğinde ise 2014’de Türkiye bulut pazarının,79.49 milyon dolar civarında olmasi beklenmektedir. Pazarın 2017’e kadar 37,4% büyüme diğer bir çok alandan daha agresif büyümeye devam edeceği açıktır.
HP, Bulut Bilişim’e dair neler yapıyor? HP Türkiye’nin gerçekleştirdiği bulut uygulamalarına dair bilgi veren Serdar Urçar, “HP olarak, global trendlerle aynı doğrultuda büyüyen Türkiye bulut pazarına yönelik birçok özel ve genel bulut projesini hayata geçiriyoruz. Yazılımdan donanıma, danışmanlık hizmetlerinden güvenlik çözümlerine, kısacası uçtan uca özel ve genel bulut projelerini müşterileri ve iş ortakları için üreten ve uygulayan HP Türkiye’nin telekom sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden finans kuruluşlarına, kamu kurumlarından genel sektöre uzayan geniş bir müşteri portföyü bulunuyor. Daha da önemlisi, yerel kaynaklar ile sahip olduğu tecrübeyi birleştiren HP Türkiye, bulut uygulamaları alanındaki ilk projelerinde yurt dışından destek alırken; bugün, yurt dışına destek verir bilgi ve tecrübeye sahip oldu.”
Urçar sözlerine şöyle devam etti: “HP’nin geliştirdiği Bütünleşik Bulut Stratejisi ile HP, müşterilerinin hayatlarını kolaylaştıracak üç temel konuya odaklanıyor. Bunlardan birincisi; bir üreticiye bağımlı olmadan; açık, tamamen standartlara dayanan, heterojen altyapı bileşenlerini destekleyen bir bakış açısı ile müşterilerimize seçim şansı sunuyoruz. İkinci önceliğimiz, günümüzde bulut denilince en fazla sorgulanan güvenlik ve yönetim ile ilgili. Uçtan uca bütünsel bakış açısına dayanan güvenlik, yönetim ve otomasyon çözümleri ile veri, uygulama ve altyapı katmanlarında kontrolü sağlıyoruz. Üçüncüsü ise kullanıcılara BT hizmetlerini farklı kaynaklardan alırken tek ve basit bir deneyim yaşatıyor, servis taşınabilirliğini kolaylaştırıyoruz. Bunu da farklı hizmet alma-sağlama yöntemleri için sunduğumuz ortak mimari ile gerçekleştiriyoruz. HP’nin Bütünleşik Bulut Stratejisi ve söz konusu strateji etrafında sunduğumuz çözümler bu temel prensipler üzerine oturuyor.”
Son Yorumlar