Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir, teknoloji marketleri sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sektörde süregelen büyümenin durduğuna ve daralma başladığına dikkat çeken Erdemir, “2013’ün son çeyreğine kıyasla, 2014 Şubat-Mart-Nisan döneminde yüzde 28’lik bir düşüş söz konusu. Bu da 2012 yılındaki cirolara geri dönüleceğini gösteriyor. Geçtiğimiz yıl 8 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşan teknoloji marketleri, 2014 yılında 6-6,5 milyar TL’ye gerileyecek” diye konuştu.
Sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir, teknoloji marketlerinin süregelen büyümesinin durduğuna ve daralma başladığına dikkat çekti.
2013 yılında yüzde 37 oranında büyüyen sektörde 2014’te yüzde 20-25 oranında daralma beklendiğini kaydeden Erdemir, “2013’ün son çeyreğine kıyasla, 2014 Şubat-Mart-Nisan döneminde yüzde 28’lik bir düşüş söz konusu. Bu da 2012 yılındaki cirolara geri dönüleceğini gösteriyor. 2013 yılında 8 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşan teknoloji marketleri, 2014 yılında 6-6,5 milyar TL’ye gerileyecek” diye konuştu.
Cepte Taksit Yasağı Tekno Marketleri Vurdu
Kredi kartlarına taksit sınırlamasının getirildiği ve cep telefonunda taksit uygulamasının kaldırıldığı Şubat-Nisan 2014 dönemi önceki yıllarla karşılaştırıldığında, görülen gerilemenin oldukça önemli olduğunu söyleyen Erdemir şu bilgileri verdi: “GfK verilerine göre, 2012 yılının Şubat-Nisan dönemi ile 2013’ün aynı dönemini kıyasladığımızda teknoloji marketleri pazarının kaydettiği yaklaşık yüzde 60 büyüme ile 1,06 milyar TL’den 1,69 milyar TL’ye yükseldiğini görüyoruz. Taksit sınırlamasının başladığı 2014 Şubat-Nisan dönemine bakıldığında ise, pazar büyüklüğünün yüzde 3’lük gerileme ile 1,64 milyar TL’ye düştüğü görülüyor. Pazardaki çarpıcı büyümenin durması ve hatta daralma yaşanmasında, teknoloji marketlerinin cirolarında en büyük paya sahip cep telefonlarına getirilen taksit yasağının önemli bir rol oynadığına inanıyoruz.”
“Sektöre inancımız tam”
Söz konusu daralma nedeniyle, özellikle ziyaretçi sayısı bakımından fakirleşen alışveriş merkezlerindeki mağazaların da daha sıkı bir şekilde mercek altına alınmaya başlandığına değinen Erdemir, “Rakiplerimizin verimliliği sağlamak için bazı mağazalarını kapattıklarını ya da farklı lokasyonlara taşıdıklarını görüyoruz. Tablo ne kadar olumsuz olursa olsun, biz sektörümüze ve Türkiye’nin bilişim-teknoloji alanındaki gelişme potansiyeline inanıyoruz. Teknoloji perakendeciliği, ne olursa olsun Türkiye için hâlâ parlayan bir sektör. Bu sebeple şu an 56 olan mağaza sayımızı yıl sonuna kadar 80’e yükseltme hedefimizden vazgeçmeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Almanya’da teknoloji pazarı yıllık 130 milyar TL ciroya sahip. Biz de 2023 Türkiye’sinde bu derece güçlü bir sektör oluşacağına inanıyoruz.” diye konuştu.
Son Yorumlar