Geçtiğimiz hafta Rus gazetesi Kommersant ve Rus resmi haber ajansı Itar-Tass’ın yayınladığı habere göre Rusya; kod adı Baykal olan bir projeye finansman sağlamaya başladı.
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın hükümet organlarında ki bilgisayar birimlerinde kullanılan Amerikan Intel ve AMD mikroçiplerini kendi üretecekleri Baykal Mikro-İşlemciler’le (Baikal micro-processors) değiştireceklerini açıklaması tüm dünyada yankı uyandırdı. Son yıllarda NSA’in Intel ve AMD ile iş birliğinde olduğu ve NSA’in casusluk için her yolu denediği üzerine yoğunlaşan haberleri ciddiye alan Rusya; kendi teknolojilerini geliştireceklerini belirterek stratejik bir karar aldı. Bu kararı ile Rusya, diğer ülkelerin Amerikan firmalarına bakış açısını değiştirebilir ve Amerikan ekonomisi de ciddi oranda etkilenebilir. Itar Tass’ın yayınladığı rapora göre Rusya’da devlet birimlerinde kullanılan 700.000 bilgisayar ve 300.000 sunucu ile yıllık 1,3 milyar dolarlık bir hacim söz konusu. Toplam pazar payının 5 milyon cihaz ile yaklaşık 3,5 milyar dolar olduğu Rusya bu hamlesi ile hem Amerikan ekonomisini, hem de Amerikan firmalarının itibarını etkilemiş durumda.
Aldığı bu kararın Rusya için stratejik önem taşımasının yanı sıra uzun vade de Rusya’ya ekonomik getirilerinin de olacağını belirten Vizyon Arge Satış Müdürü Sinem Tirkeş; siber terörizm gerçeği göz ardı edilmemeli ve ülkeler bu alanda ki yatırımlara acilen odaklanmalı diye ekledi. “İran’da yaşanan Stuxnet gerçeği bir kez daha gösteriyor ki artık ülkeler geliştirdikleri teknolojilerle silahlara ihtiyaç duymadan ülkelerin kaderlerini bir anda değiştirebilir. Geliştirilen yazılımlar sayesinde herhangi iki ülke arasında savaş açabilecek müdahaleler mümkün.” Ülkemizde kesinlikle Siber Savunma alanında daha fazla yatırım ve iş birliğinin olması gerektiğini vurgulayan Tirkeş; “kendi teknolojilerimizi geliştirmemizin istihdam ve ülke ekonomisi için olduğu kadar ülke itibarı ve güvenliği içinde önemli; devletin önemli kurumlarında kendi ürettiğimiz teknolojik ürünler kullanılmalı” diye ekledi. “Kritik teknolojiler üreten ve dünyada yaygın kullanımda olan ürünler üreten şirketlerin ülkelerinin istihbarat birimleriyle iş birliğinde olup olmadığı şuan kesin değil; fakat geliştirilen teknolojiler ve yaygın mobilite nedeni ile her zaman bir güvenlik açığı yakalamak olası, bu konuda Rusya dışında ki ülkelerde bu tip yatırımlara girişeceklerdir.” diye ekledi. Teknopark İstanbul’da bulunan Vizyon Arge çatısı altında bir kuluçka merkezi oluşturmaya çalıştıklarını belirten Tirkeş; “Şuanda Inseptra ve Surgate markalarıyla bilişim güvenliği alanında ki uzmanlığımızı kamu ve özel sektör iş birliktelikleriyle geliştirmeyi hedefliyoruz. Son yıllarda ülkemizde Ar-Ge destekleriyle ilgili önemli gelişmeler var; bunun yanı sıra Siber Güvenlik alanında hala gerekli yatırımlar konusunda Kamu-Özel Sektör-Üniversite iş birlikleri alanında ülkemizde eksiklerimiz bulunmakta. Bu bağlamda Vizyon Arge bünyesinde kurduğumuz Vizyon Akademi ile hedefimiz üniversitelerle iş birliğinde genç mühendislere istihdam sağlayarak ülkemize faydalı teknolojiler geliştirmek. Ülkemizde yerli teknolojilerin kullanılması noktasında ki algı maalesef olumsuz yönde; Ar-Ge destekleri alanında ki gelişmeler paralelinde kamuda yerli ürün kullanımının desteklenmesi hem ülke ekonomisi için önemli bir adım; hem de ülke güvenliği için önemli bir yatırım olacaktır. Bu teknolojileri geliştirmek için gerekli altyapıyı sağlayabilecek mühendislere ülkemizde fırsatlar tanınması gerekir” dedi.
Son Yorumlar