Hızla yaygınlaşan akıllı telefonlarla beraber anlık mesajlaşma uygulama indirme ve kullanma oranı da yükseldi. Kullanıcıların hayatlarını kolaylaştıran mesajlaşma uygulamaları günlük hayatın bir parçası haline geldi. İleride ise anlık mesajlaşma uygulamalarının Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal ağların yerini alacağı ve sosyalleşmenin, iletişimin merkezi haline geleceği öngörülüyor!
Türkiye’nin en dinamik anlık mesajlaşma uygulaması TicToc’un Ülke Müdürü Ömer Lütfi Diri, ‘Sosyal ağların geleceğinin, anlık mesajlaşma uygulamaları olacağını’ belirtiyor ve 2015 yılından itibaren sosyal paylaşım sitelerinin büyüme oranlarının hızlı bir şekilde düşüş yaşayacağını öngörüyor! Türkiye’nin de bu düşüşe büyük katkısı olacağını söyleyen Diri, TicToc ve benzeri anlık mesajlaşma uygulamalarının geleceğin donanımlı iletişim araçları olacağını ifade ediyor!
Yapılan araştırmalar sosyal ağların özellikle genç kullanıcıları kaybettiği yönünde. Dünyada, 2013 yılında en büyük kullanıcı artışını yüzde 23’lük* bir büyüme ile Instagram gösteriyor. Facebook, Twitter ve Pinterest’in toplam büyüme oranı Instagram’ın büyüme oranına yetişemiyor. Dünyada akıllı telefon kullanıcı sayısı arttıkça SMS ve MMS kullanımı da düşüş gösteriyor. Dünyada, 2018 yılında anlık mesajlaşma uygulamaları, mobil mesajlaşmanın yüzde 75’ini kapsayacak. Anlık mesajlaşma uygulamalarının, dünyada kullanım oranı olarak çok büyük bir paya sahip olması yanında, mobil mesajlaşma uygulama pazarında (MMS, mobil e-mailing, SMS ve sosyal mesajlaşma uygulamaları) sadece yüzde 2’lik bir gelire sahip olacağı düşünülmektedir.**
Bilgisayar ve tabletlerden sosyal ağlara giriş yapan kullanıcı sayısında düşüş yaşanırken, mobil cihazlarla sosyal ağ kullanımı yüksek oranlarda artış gösteriyor. Mobil mesajlaşmada kullanılan zaman artıyor. 2013 yılında dünyada tüm mobil uygulamaları kullanıcıları yüzde 115 artarken, mobil mesajlaşma uygulamaları kullanıcı sayısı yüzde 316 artış gösterdi.***
Konu hakkında açıklamada bulunan TicToc Ülke Müdürü Ömer Lütfi Diri “Twitter beklenin altında büyüdü. Facebook gün geçtikçe aktif kullanıcı sayısını kaybediyor. Akıllı telefonlara olan hızlı geçiş, iletişimi farklı bir platforma taşıyor. Bunu en basit şekilde Instagram’ın hızlı büyümesinden görebiliriz. Akıllı telefonlar aracılığı ile kullanılabilen Instagram sosyal ağlar içinde Dünya çapında önlemez ve kestirilemeyen bir büyüme gösteriyor. Tabi bu aşamada devreye akıllı telefonlar ile iletişim kurma ihtiyacı giriyor. SMS gelirlerinin 2012 yılından itibaren hızla düşüş gösterdiği herkesçe bilinen bir gerçek. GSM operatörleri, bu hızlı dünyaya ayak uydurmakta zorlanıyor. Anlık mesajlaşma uygulamaları ise bu ihtiyacı her anlamda karşılamaya başladı. Özellikle bütünleşik iletişim ihtiyacını düşündüğümüz zaman anlık mesajlaşma uygulamalarında da ayrımlar ortaya çıkıyor. ” diyor.
Bütünleşik iletişimin, gün içerisindeki tüm iletişim ihtiyaçlarının bütününü oluşturduğunu ifade eden Diri ” TicToc kişiye sosyalleşme, mesajlaşma, sesli konuşma ve dosya transferi gibi tüm iletişimi bir çatı altında toplayabileceğiniz özellikler sağlıyor. Sosyal kulüplerle, sosyalleşme ortak bir zevkte buluşma imkanı bulan kullanıcılar, simit çay gibi Türkiye’ye özel ikonlarla mesajlaşabiliyor. Sesli konuşmada, Dünya devi SK Planet gibi bir firmayı arkasına alan TicToc, Dropbox gibi anında yüklü dosya gönderilebilme eklentileri ile de farklılığını ortaya koyuyor.” diyor.
İletişimi her yönü ile yaşatan uygulamaların geleceğin sosyal ağı yani temel iletişim aracı olacağını ifade eden Diri, mesajlaşmanın ötesinde ücretsiz konuşmadan, farklı cihazlardan dosyalara erişebilmeye kadar gelişmiş özellikleriyle ileride yine öncü olacakları özellikleri ile günlük hayattaki en elzem ihtiyaçlarını da karşılamayı hedeflediklerini belirtiyor.
* Veriler uluslararası araştırma şirketi GlobalWebIndex’in yaptığı ‘Sosyal Medya’ araştırmasından alınmıştır.
** Veriler Juniper Research’ün 18 Şubat 2014’te yayınladığı ‘Mobil mesajlaşma pazarı 2014-2018’ araştırmasından alınmıştır.
*** Veriler Flurry’nin 22 Nisan 2014’te yayınladığı ‘The Age of Living Mobile’ adlı araştırmasından alınmıştır.
Son Yorumlar