Trovarit’in iki yılda bir gerçekleştirdiği araştırma çalışmasında 44 ERP çözümü genelde iyi dereceler elde ettiler…
TROVARIT son 10 yıldır, ERP kullanıcılarının memnuniyetleri üzerine odaklanan “ERP Deneyimi” araştırma çalışmasını gerçekleştiriyor. Bu yıl yapılan çalışmada, yaklaşık 2400 kullanıcı, ERP çözümleri ve sağlayıcıları ile ilgili deneyimlerini değerlendirme ve derecelendirme imkanı buldular. Hem çözüm hem de sağlayıcı memnuniyet dereceleri genelde “iyi” seviyede. Ancak bazı kriterlerde değerlendirmeler farklılık göstermekte ve ortalamanın altında yer almaktadır. Geçen yıllardaki araştırmalarda olduğu gibi, küçük ve orta ölçekli işletmeler için, yine küçük ölçekli sağlayıcılar tarafından sunulan sektörel “yalın” ERP çözümleri, yüksek memnuniyet dereceleri elde ettiler. Daha büyük şirketler için sunulan çözümler ise alanın ikinci bölümünde yer aldı. Bunun nedenlerinden biri, daha geniş kullanım alanı olan ERP uygulamalarında, yüksek seviyedeki ihtiyaçlar, uygulama, destek süreçlerinde sarf edilen efor ve maliyetler olarak yorumlanabilir. Kullanıcı üzerindeki memnuniyeti azaltan diğer bir etken ise, eski sürümler. Memnuniyet kriterleri detaylı olarak incelendiğinde, sonuçlar çok farklı olarak karşımıza çıkıyor. ERP projelerinin planlamasında üzerinde durulması gereken önemli kriterler:
• Sistem bağlantılı kriterler:
“Mobilite”, “Form, rapor, analiz”, “Uluslararası kullanım özellikleri”, “Veri yönetim maliyeti”, “Kullanım kolaylığı (ergonomi)”, “Performans” ve “Entegrasyon arayüzleri (Interface)”
• Proje bağlantılı kriterler:
“Bütçeye bağlılık”, “Zaman planına bağlılık” ve “İnsan kaynağı ihtiyacı”
• Destek bağlantılı kriterler:
“Eğitim ve bilgilendirme hizmetleri” ya da “ERP yaygınlaştırmada danışmanlık”
Memnuniyet kriterleri arasında “ERP çözümlerinde mobil kullanım“ alt seviyelerde olsa da yerini almış durumda. Açıkçası kullanıcılar, ERP çözümlerine “her yerden, her zaman” ulaşma beklentisindeler. Şu an için sınırlı olarak karşılanan bu ihtiyaç, yakın gelecekte önemini artıracak. Bu araştırmada ilk defa analizi yapılan “ERP yazılımlarının uluslararası düzeyde kullanımı ve yaygınlaştırılması” kriteri, bu konudaki yetersizliği de ortaya çıkarıyor. Bunun nedeni ise, merkezi ERP çözümünün uluslararası kullanımında farklı yasal yükümlülükler, dil desteği gibi ihtiyaçların karşılanmasında büyük farklılıklar ve yetersizlikler sergilemesi olarak karşımıza çıkıyor.
Son Yorumlar