Elektronik ortamda yasal geçerliliği olan, güvenilir, inkâr edilemez şekilde e-belge paylaşımı ve bildirim aracı olarak kullanılan KEP sistemi sayesinde kurumlar ve bireyler, ticari, hukuki ve resmi işlerini çok daha güvenli, hızlı, verimli ve tasarrufu şekilde yönetebiliyor…
30 Eylül-1 Ekim 2014 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi’ne konuşmacı olarak katılan TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, Zirve’nin ilk gününde “Kayıtlı Elektronik Posta (KEP)” başlıklı bir sunum yaptı. TÜRKKEP’in kurulduğu 2008 yılından bu yana 6 yılı aşkın bir süredir ülkemizde yasal düzenlemesi yapılan KEP, e-imza, e-tebligat, e-fatura, e-defter, e-arşiv gibi e-hizmetler alanında teknoloji geliştirme, bilgilendirme, hizmetler ve çözümler sağlama çalışmaları yürüttüğünü söyleyen Samast, şu bilgileri verdi: “KEP sistemi, ülkemizde henüz yeni uygulamaya geçmiş bir sistem olmakla birlikte hızla yaygınlaşıyor. Bu sistemi daha yakından tanıtmak ve isteyen kurumların daha kolay hizmet almasını sağlamak amacıyla Türkiye’de bir ilk olarak yerinde başvuru ve kayıt almaya başladık. TÜRKKEP Başvuru Merkezleri (TBM) ağıyla, çok kısa sürede yayılarak, tüm Türkiye’de yaygın bir hizmet ağı oluşturduk. KEP, e-imza, e-fatura, e-defter alanlarındaki farkındalığının artmasıyla ve bazı ilave yasal düzenlemelerin de yapılmasıyla 2014 yılı yasal geçerli e-hizmetler konusunda beklenenden daha etkin ve yoğun bir yıl oldu.”
Bankacılık ve finans sektörlerinde küresel çapta KEP uygulamaları görülecek…
Şirketler ve kamu kurumları ile noterler, avukatlar, muhasebeciler ve mali müşavirler gibi bazı meslek mensuplarının e-Tebligat almak ve göndermek amacıyla KEP adresi edinmek zorunda olduklarına dikkat çeken Samast, “2015 yılı içinde şu anda almamış olan şirketlerin ve meslek mensuplarının KEP adreslerini edineceğini ve böylece tüm şirketlerin, kamu kurumlarının, odaların, birliklerin, baroların ve benzeri tüzel kişilerin KEP sistemini kullanacağını ve önemli uygulamalar başlatacağını tahmin ediyoruz. Özellikle bankacılık ve finans sektöründe dünya çapında örnek KEP uygulamaları oluşacağını ve hatta bazılarının ödül alacağını düşünüyoruz. 2015 yılında KEP uygulamalarının ve kullanımının kurumsal alanlarda ve birçok meslek gruplarında yüksek oranda yaygınlaşacağını, e-Fatura kapsamının genişletilerek daha fazla şirketin e-Fatura’ya geçeceğini, e-Defter uygulamasını sadece e-Fatura geçenlerin değil defter tutmakla yükümlü tüm mükellef gruplarının kullanmaya başlayacağını öngörüyoruz. GİB tarafından yapılan kapsam genişletmelerinden dolayı daha fazla sayıda küçük işletmenin e-Fatura kullanımına geçmek durumunda kalacağını; önümüzdeki yıllarda sadece şirketlerin değil, kamu kurumlarının da e-Fatura sistemine geçeceğini düşünüyoruz” dedi.
Bugüne kadar toplam 1.400.713 adet NES üretildi…
Günlük dille e-imza şeklinde ifade ettiğimiz kavramın aslında mevzuatta ve teknik anlamda Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) olduğunu aktaran Samast, NES’in yüklü olduğu, “kriptografik özel token” veya “akıllı kart” denilen bir e-imza oluşturma cihazından oluşan bütünleşik bir araçtan ibaret olduğunu açıkladı. Haziran 2014 sonu itibariyle e-imza amaçlı üretilen NES sayısının 1.088.082 adede ulaştığını ifade eden Samast, mobil imza hakkında “Mobil imza amaçlı NES sayısı 312.631 adete ulaştı. Ülkemizde bugüne kadar toplam 1.400.713 adet NES üretildi. 2014 yılının ikinci çeyreğinde üretilen e-imza amaçlı NES sayısında yüzde 29,9, mobil imza amaçlı NES sayısında yüzde 3,3 artış oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılaştırıldığında, yani 2013 yılının Haziran sonundaki gerçekleşmelere göre, e-imza sayısı 657.036 adetten, 431.056 ilave artışla yüzde 66 arttı. Mobil imza amaçlı NES sayısı da aynı dönemde bir yıl içinde 266.187 adetten, 46.444 adet ilave artışla yüzde 17 civarında büyüdü. Nüfusumuza oranla henüz potansiyelimizin çok altında gerçekleşmeler olmasına rağmen, önümüzdeki yıldan itibaren kayıtlı elektronik posta (KEP) sisteminin ve uygulamalarının kurumsal ve bireysel kullanıcılar tarafında yaygınlaşmasıyla ve maliyetlerin düşmesiyle birlikte çok hızlı artış göstereceği şimdiden görülüyor. 2014 yılındaki e-imza sayısına özellikle KEP’in olumlu katkısı 50.000’e kadar olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.
İtalya’da KEP sistemi kullanıcı sayısı 8 milyona yaklaştı…
ABD, Fransa, Belçika, İspanya, Slovenya, İsveç, Avusturya, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde birkaç yıldır yoğun olarak kullanılan KEP sisteminin milyonlarca kullanıcıya ulaşmış durumda olduğunu aktaran Samast, sözlerini şöyle tamamladı: “Şu anda dünyada milyarlarca belge KEP sistemiyle gönderilip alınmakta. Örneğin, sadece İtalya’da kullanıcı sayısı 8 milyona yaklaşmış durumda ve yıllık ortalama gönderi sayısı 1 milyar adeti geçmiş bulunmaktadır. Ülkemizde bu oranların birkaç yıl içinde bu ülkelere oranla çok daha kısa sürede aşılacağını değerlendiriyorum.”
Son Yorumlar