Web servisleri ve kullanılan yazılımlar her türlü bilgiyi ve hareketi kayıt altına alırken, PureVPN online gizliliği sağlamak için 6 kolay adım öneriyor.
İnternet kullanıcılarının kişisel gizlilik ile ilgili endişeleri artık siber saldırılarla sınırlı kalmıyor. IP adresinden, yazılım detaylarına ve sayfa ziyaretlerine kadar pek çok kişisel veriyi kayıt altına alan web siteleri, olası bir kimlik hırsızlığı durumunda kullanıcıları hem maddi yönden mağdur ediyor hem de yasalar önünde zor duruma düşürüyor. Bu sebeple internette dolaşırken anonim kalmanın önemi her geçen gün daha da artıyor. PureVPN uzmanları, internette kişisel gizliliğini korumak isteyen kullanıcılara şu adımları takip etmelerini öneriyor:
1. İyi Bir Firewall Kullanın
Bilgisayarınızdan geçen veri trafiğinin tamamı, firewall tarafından gözetlenir ve şüpheli olarak görülen giriş ve çıkışlar engellenir. Her ne kadar çoğu işletim sistemi kendi firewall yazılımlarıyla gelse de, profesyonel seviyede güvenlik için başarısı kanıtlanmış bir firewall kullanmak kötü niyetli girişleri büyük ölçüde önleyecektir.
2. VPN Kullanın
İnternette gerçek gizliliği sağlayabilmek için bir VPN kullanmaktan daha iyi bir yöntem bulunmuyor. Açılımı Virtual Private Network olan VPN hizmeti, internet kullanıcılarının tüm bilgilerini şifrelerken, aynı zamanda IP adresi gibi gerçek şahıs bilgilerini de gizliyor. Kullanıcının veri trafiğini karşı tarafa ulaşmadan önce güvenli bir lokasyon üzerine yönlendiren PureVPN gibi güçlü bir VPN servisi, dahili firewall araçları da içinde barındırıyor.
3. Güvenli HTTP Kullanın
Günümüzde bir kısım web siteleri adres satırında https kullanırken, geri kalan sayfalar http kullanmaya devam ediyor. Başında HTTPS olan sayfaları, SSL protokolüyle şifrelendikleri için çok daha güvenli bir gezinti sağlıyor. Bu nedenle eğer HTTPS olmayan bir web sitesinde dolaşıyorsanız, SSL şifreleme sağlayan bir tarayıcı eklentisi kullandığınızdan emin olun.
4. Takip Verilerini Düzenli Olarak Silin
Kullandığınız web tarayıcı, dolaştığınız siteleri, doldurduğunuz formları ve diğer pek çok bilgiyi kayıt altına alarak alışkanlıklarınızı anlamaya çalışır. Eğer internette mahremiyete önem veriyorsanız, bu bilgileri düzenli olarak temizlemenizde fayda var. Önbellek (cache) ve çerezler (cookies) bölümlerini düzenli olarak temizleyerek bu verilerin gereğinden fazla depolanmasını önleyebilirsiniz.
5. Ne Aradığınıza Dikkat Edin
Başta Google olmak üzere tüm büyük arama motorları, yaptığınız her türlü aramayı kayıt altına alır. Arama sonuçları üzerinden yaptığınız gezinti de hakkınızda bilgi toplamak için kaydedilir. Eğer bu sizi rahatsız ediyorsa, DuckDuckGo gibi kullanıcı verilerini kaydetmeyen bir arama motoruna geçin.
6. Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin
Kullanıcı gizliliğini sağlamak için en önemli görev yine kullanıcıya düşüyor: Güçlü parolaların kullanımı, parolaların sık sık değiştirilmesi, şüpheli bağlantılara tıklanmaması ve e-posta kutusuna düşen kimlik avı teşebbüslerine karşı dikkatli olunması, online gizlilikte kullanıcıya düşen görevler arasında başı çekiyor.
Son Yorumlar