Microsoft’un ürünleriyle Türkiye ekonomisinin önemli taşlarından biri olan KOBİ’lere yönelik sunduğu çözüm ve fırsatları konuşmak üzere Microsoft KOBİ ve İş Ortaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Begim Başlıgil ile keyifi bir söyleşi gerçekleştirdik.
Microsoft olarak KOBİ’lere sunduğunuz özel çözümlerinizi anlatır mısınız?
Microsoft, bulut tabanlı verimlilik çözümü Ofice 365’ten genel bulut hizmeti Microsoft Azure’a, veri tabanı çözümü SQL Server’dan bulut tabanlı depolama çözümü StorSimple’a kadar KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir dizi ürün ve çözüm sunuyor. Windows 8.1’den Azure’a kadar şirketlerin daha azıyla daha fazlasını yapabileceği, bilgiye sürekli erişim sağlayabileceği, müşterilerini daha iyi anlayabileceği ve daha ideal ürün ve hizmetler sunabileceği bir dünyayı gerçeğe dönüştürmek için çalışıyoruz. Microsoft KOBİ’lere ve kurumlara yönelik çözümleriyle büyük bir yaygınlığa sahip. Windows işletim sisteminin dünyadaki kullanıcı sayısı 1,5 milyarın üzerinde. Bugüne kadar dünyanın 125 ülkesinde satılan Ofice, toplam 1,2 milyar kullanıcıya ulaştı. Fortune 500 şirketlerinin dörtte üçünden fazlası Ofice 365, yarısından fazlası Microsoft Azure genel bulut hizmetlerini kullanıyor. Kurumsal sosyal ağımız Yammer 500 binden fazla şirkette 10 milyona yakın kullanıcıya ulaştı. Microsoft, bulut üzerinde çalışan 200’den fazla hizmete ev sahipliği yapan bulut altyapısı için bugüne kadar 15 milyar doların üzerinde para harcadı. Dünyadaki her 5 sunucudan 3’ü Windows Server ile çalışıyor. Microsoft Dynamics ürünleri 375 binden fazla şirkette 6 milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyor. Tüm bunlar, Microsoft’un kurumsal çözümlerinin yaygınlığının ve gücünün birer göstergesidir.
Microsoft Azure ile sunduğunuz çözümlerde KOBİ’lere yönelik çözüm ve hizmetleriniz nelerdir?
Microsoft Azure, KOBİ’lerin daha hızlı ilerlemelerine, daha fazla işlem yapmalarına ve tasarruf etmelerine yardımcı olarak bilgi işlem, depolama, veri, ağ ve uygulama gibi olanakları tümleşik hizmetler olarak bir arada sunuyor. Gartner tarafından endüstri lideri olarak görülen bulut platformu Azure, işletmelerin benzersiz üretkenlik için uygulamaları istedikleri gibi oluşturmalarına, dağıtmalarına ve yönetmelerine olanak sağlıyor. Azure’un KOBİ’ler için tasarruf sağlayabilecek bir başka özelliği ise, platformun talebe göre hızlı şekilde ölçekleyerek büyütülüp küçültülebilir olması. Böylece işletmeler sadece kullandıkları kadar ücret ödeyebiliyorlar.
Microsoft Offce 365 ile KOBİ’lere sunduğunuz özellikler ve yeniliklerden bahseder misiniz?
Microsoft olarak, Ofice 365 ile KOBİ’lerin zaten bildiği ve her gün kullandığı Ofice’in biraz daha fazlasını sunuyoruz. Ofice 365 bulutla desteklendiğinden, uygulamalara ve dosyalara neredeyse her yerden, her cihazdan ulaşılabilir ve bu dosyaları güncel tutabilirsiniz. Özellik güncelleştirmeleri için de aynı şey geçerlidir, bunları da otomatik olarak alabilirsiniz. Ayrıca, Ofice 365, KOBİ’lerin ön harcamalarını en aza indirgemenin yanı sıra, donanım maliyetleri ve yazılım yükseltmeleri için de kolaylık sağlıyor, harcamalarının yalnızca küçük bir bölümüyle kurumsal sınıf bir BT elde etmelerine olanak veriyor.
Microsoft’un tüm gelirlerinde KOBİ’lerin payı dünyada ve Türkiye’de nedir?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2011 küçük ve orta büyüklükteki girişim istatistikleri verilerine göre, ülkemizde KOBİ’ler toplam girişim sayısının yüzde 99’unu, istihdamın ise yüzde 78’ini oluşturuyor. 2011 yılında ihracatın yüzde 59,6’sı, ithalatın yüzde 39,9’u, Ar-Ge harcamalarının yüzde 14,9’u KOBİ’ler tarafından gerçekleştirildi. Dolayısıyla KOBİ’ler dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir ekonomik potansiyele sahip. Bu alanda ortaya koyulan en küçük bir çabanın sonucu bile ekonomik anlamda katlanarak büyüyor. Özellikle KOBİ’leri ve diğer kurumları teknolojinin sağladığı katma değerle tanıştırmak için önümüzde uzun bir yol olduğunu düşünüyoruz. IDC’ye göre toplam bilişim pazarı dünya genelinde binde 5 oranında büyüyor. Böyle bir pazarda dinamizmin önemli bir bölümü KOBİ’lerden kaynaklanıyor. Yaklaşık 2 trilyon 570 milyar Euro’luk bir pazar olan dünya bilişim pazarında, Türkiye olarak payımız yüzde 1’in altında. Türkiye’deki KOBİ’lerin teknolojiyi yüzde 10 daha fazla kullanması halinde 360 bin yeni istihdam doğacak; gelirlerindeki yüzde 15’lik artış, ekonomiye 15 milyar dolar olarak yansıyacak.
KOBİ’lere yönelik çözümlerinizde rakiplerinize göre sunduğunuz avantajlar nelerdir?
Geleceğe yön veren 4 kavram; bulut, mobilite, büyük veri ve kurumsal sosyal ağlar şirketlerin iş yapış şekillerini ve müşterilerine bakışını değiştiriyor. Bu teknolojilerin getirdiği değişim, değer üretmek ve rekabet avantajını yitirmemek için karar verme sürecini hızlandırmayı gerektiriyor. Microsoft olarak KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir dizi ürün ve çözüm sunuyoruz. Ofice 365, sahip olduğu verimlilik araçlarının yanı sıra e-posta, iletişim ve kurumsal sosyal ağ gibi çözümlere sahip. Böylece KOBİ’lerin ihtiyacına yönelik cihazdan ve konumdan bağımsız olarak bilgiye erişim olanağı sunan, güvenli ve kapsamlı bir verimlilik çözümü sunuyor. StorSimple, yerel ve bulut depolama sistemlerinin amaca uygun bir şekilde kesintisiz olarak bir araya gelmesini sağlayarak depolama maliyetlerini yüzde 80’e varan oranda azaltıyor. Microsoft Azure, KOBİ’lerin ihtiyacına uygun genel bulut hizmetleri sunmanın yanında özel bulutu da destekliyor. SQL Server ise veriye dayalı çevresel zekanın hakim olacağı yeni çağda tüm kurumların ve kurumlardaki tüm bireylerin veriye dayalı önsezilere hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlıyor. Ayrıca müşterilerinin verilerini birleştirerek, düzenleyerek ve analizini gerçekleştirerek aksiyonu tetikleyecek öngörüler sağlama yeteneği kazandırıyor.
Son Yorumlar