Alcatel Lucent Türkiye, Azerbaycan ve Ortadoğu Pazarlama Direktörü Barış Özkök: “2015 yılı Eylül ayı civarında 4G teknolojisinin Türkiye’de kullanılmaya başlayacağını tahmin ediyoruz.”
Dünya çapındaki servis sağlayıcılara sabit, ultra geniş bant, kablosuz erişim sağlayan IP ve bulut bilişim alanında ürün ve yenilikler sunan Alcatel Lucent, Türkiye’de kurduğu Ar-Ge ve Teknik Destek Merkezi ile Türk mühendislerinin hizmetini tüm dünyaya ihraç ediyor. Türkiye’ye aynı zamanda son teknoloji LTE (Long Term Evolution) yani 4G hizmetini de verecek olan Alcatel, bu konu ile ilgili çalışmalarını tamamladı. 2015 yılı Eylül ayı civarında 4G teknolojisinin Türkiye’de de kullanılmaya başlayacağını düşündüklerini belirten Alcatel Lucent Türkiye, Azerbaycan ve Ortadoğu Pazarlama Direktörü Barış Özkök ile hem Alcatel Lucent’in Türkiye yatırımlarını, hem de LTE teknolojisi hakkında konuştuk…
Alcatel Lucent’ın Türkiye yapılaşmasından ve sunduğu çözümlerinizden bahseder misiniz?
Düşündüğünüz her servis sağlayıcının alt yapısında Alcatel Lucent var. Mesela operatör şirketlerinde 3G kullanıyorsanız, mutlaka bizim IP router üzerinden trafiğiniz akıyordur. Bunun dışında yine IP alanında birçok Alcatel ürünleri operatör şirketleri tarafından kullanılıyor. Belki bilmediğiniz şeyleri de yapıyoruzdur. Evinizde kullandığınız modemlerin uzaktan yönetilmesi ve size daha hızlı servis verilebilmesi için Alcatel Lucent’in yazılımları kullanılıyor. Uzaktan konfigürasyon ayarlayabilme yetenekleri, sizin uzaktan modeminize bağlanabilme yeteneklerinizi yapan yazılımlar da bizler tarafından geliştiriliyor.
Peki, Türkiye’nin Alcatel Lucent için önemi ne? Türkiye’ye yapılan yeni yatırımlar var mı? Bu yatırımlar hangi alanlarda?
Türkiye’de 2 önemli oluşum var. Bunlardan bir tanesi, Türkiye’de bulunan, Sanayi Bakanlığı tarafından da onaylı olan Ar-Ge merkezimiz. Bunu 3G için kurmadık aslında. Türkiye’nin mühendisliğine ve iş zekasına çok güveniyoruz. Alcatel Lucent’te zaten bir okul gibi. İnsanların buraya gelip yeterli eğitim ve donanımı alıp mezun oldukları bir şirket diyebiliriz. Bu yetenekleri bir Ar-Ge merkezi etrafında topladık. Hem Alcatel Lucent portföyünün ürünlerinde geliştirme yapmak, hem de Türkiye’de global portföydeki çözümlerle yetinmeyen firmalara hızlı cevap verebilmek adına. Şuan bu Ar-Ge merkezimizde 72 adet mühendisimiz bulunuyor. Hem Türkiye’ye yatırım yapmak, hem de bu iş gücünü elimizde tutabilmek adına buraya önem veriyoruz. Aynı zamanda bununla alakalı devletin sağladığı teşviklerden de yararlanıyoruz.
Yurtdışına hizmet ihracatı…
Ar-Ge merkezimizin yanında bizim için çok önemli olan teknik destek merkezimiz bulunuyor. Teknik destek merkezinden kastımız şu; yurtdışında Alcatel Lucent 130 ülkede var. Bir şirketin Amerika’da bulunan sunucusundaki bir takım sorunlar için mühendislerimiz uzaktan teknik destek verebiliyor. Uzaktan yapılan bu destek, dünyadaki bütün müşterilerin çok destek verdiği bir şey. Bunun için de bu teknik destek merkezimizde de yüzlerce mühendis arkadaşımız çalışıyor. Bu Türkiye için yurtdışına bir hizmet ihracatı oluyor. Yeri geliyor bunun rakamları 25 Milyon Euro’nun üzerine çıkıyor. Gelir anlamında bu da ciddi ve küçümsenemeyecek bir rakam.Alcatel Lucent sektördeki tek oyuncu değil. Diğer firmalardan da isteğimiz, Türkiye’nin hizmet ihracatını arttırmaları ve döviz açığımızı daha da düşürmeleri. İşimizin gereği dünyanın her yerine gidiyoruz. Ama her yerde Türkiye’deki gibi yatırımlarla karşılaşmıyoruz. Bunlar ciddi maliyet ve iş gücü maliyeti.
Long Term Evolution (LTE) teknolojisi hakkında bilgi alalım sizden. Yani 4G… Bu teknoloji ile birlikte hayatımızda ne gibi
kolaylıklar olacak?
Biz Alcatel Lucent olarak teknolojinin standartlarını koyan bir şirketiz. Bu yüzden LTE standartlarını oturtturmuş durumdayız. Dünyada zaten 350 milyon kişi bu teknolojiyi kullanıyor. Şuan özellikle Amerika ve Asya’da çok yaygın bir durumda. Ama Türkiye için yeni bir heyecan olması bizi sevindiriyor. 2G ve 3G’de, bildiğiniz kuleler ve baz istasyonları kullanılıyor. LTE ile bunun değişeceğine inanıyoruz. Çünkü tamamen IP altyapısı kullanan bir sistem. Bunu yapabilecek güçteyiz. Çünkü bizde IP tabanlı sistemleri geliştiren bir şirketiz. İlk olarak hız değişecek. 50-60 megabitler, standart bir LTE şebekesinden verilebiliyor. Daha önceleri aslında bu hızlara gerek yoktu. Ama hayatımıza video girince bu hıza ihtiyaç duymaya başladık. Tüketiciler, ben her zaman HD kalitesinde video izlemek istiyorum dediğinde bu hızlara ihtiyacımız olacak. Diğer bir taraftan kullanıcıya ulaşma hızı da artacak. Yapılan son araştırmalara göre, 2G’de dünya genelinde sıfırdan 100 milyon aboneye ulaşma sayısı 7 yıl, 3G de 5 yıl, LTE’de 2 buçuk yıl olarak analiz edilmiş. Kullanan insanlarda çok çabuk adapte oluyorlar. LTE’yi, insanların mobil datayı evinde kullandıkları fiber internet gibi telefonlarında da kullanmaları olarak tanımlıyoruz.
Peki, bu teknoloji ne zaman Türkiye’de olacak?
Biz seneye LTE teknolojisinin yani 4G’nin Türkiye’de olacağını düşünüyoruz. Nasıl olacak bu iş: BTK bunun regülasyonu üzerinde çalışarak bakanlığa öneride bulunuyor. Bakanlıkta bunu değerlendirip uygun bir lisanslama çıkartıyor. Daha sonra operatör şirketleri bir açık arttırma ile bu lisansa sahip oluyor ve kullanıcılarına bu hizmeti sunuyor. Biz bu sürecin 2015 yılı eylül ayı civarında sonlanacağını tahmin ediyoruz.
Alcatel Lucent dünyada 2. Sırada…
Biz her çeyrek global LTE alanında kimin pazar payı ne kadar diye bakıyoruz. En son 2014’ün ikinci çeyrek raporu elimize geldi. Dell Oro Group Araştırma Şirketi’nin en son Q2 2014 raporuna göre, Alcatel-Lucent Türkiye’de kullanılması beklenen LTE-FDD teknolojisinde, pazar payına göre dünyada 2. sırada bulunmaktadır. Dolayısı ile biz toplam global Alcatel Lucent yatırımının neredeyse üçte birini sadece LTE’ye yapıyoruz. Son iki yılda bu kadar büyümenin nedenini, yapılan yatırıma bağlıyoruz.
Son Yorumlar