İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş (STM), siber güvenlik konusunda birlikte hareket etmek için protokol imzaladı. İki kurum, ülke güvenliği açısından kritik öneme sahip savunma ve siber güvenlik alanında ortak çözümler üretecek.
İleri teknoloji gerektiren alanlarda kritik teknolojileri ülkemize kazandırmak için çalışan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş (STM) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Siber Güvenlik alanında birlikte çalışmalar yürütmek, birikim ve tecrübelerini bir araya getirerek güçbirliği oluşturmak amacıyla iş birliği protokolü imzaladı. Türkiye’deki sanayi akademi işbirliğine örnek teşkil edecek bu müşterek çalışmanın, ülkemize yüksek teknoloji geliştirilmesi konusunda önemli katma değerler oluşturması bekleniyor.
Siber güvenliğin önemi arttı
STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, bugünün dünyasında siber alemdeki güvenliğin kritik hale gelmeye başladığını söyledi. Yenidünyada devletlerin ve bireyin güvenliği ile ilgili ortaya çıkan problemlere yeni çözümler üretilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Son yıllarda güvenlik kaynaklı medyaya sızan özel bilgi ve belgeler, siber güvenliğin önemini bir kez daha hatırlamamıza yardımcı olmuştur. Tüm bunlar sanal ortamdaki bilgilerin korunma yöntemlerindeki yetersizliği ortaya koymakla birlikte, ülkelerin siber güvenlik konusuna eğilmesini sağlamış ve onları siber tehdide karşı önlemler almaya sevk etmiştir” dedi.
Siber güvenlik alanında ciddi çalışmalar yapılıyor
Özellikle akıllı cihazlar ve internet kullanımının yaygınlaştığı bu dönemde siber güvenlik alanında etki oluşturmak istiyorsak, bilimsel çalışmalara ağırlık vermemiz gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Siber güvenlik alanı, ürün ve sistemler yönünden çok geniş bir yelpazeyi içermektedir. Milli ürün ve çözümlerin geliştirilmesinde ve üretilmesinde milli üreticiler, üniversitelerimiz ve Ar-Ge kurumları ile iş birliği zorunludur. Ülkemizde de siber tehditle mücadele bağlamında somut adımlar son dönemde giderek artmakta ve bu yönde ciddi çalışmalar yapılmaktadır. STM olarak biz de konusunda uzman üniversitelerle işbirliği yaparak katma değeri yüksek bütünleşik siber güvenlik çözümleri sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
STM, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nda belirlenen görev ve sorumluluklar doğrultusunda, geliştirdiği “Bütünleşik Siber Güvenlik” kavramı çerçevesinde proje ve faaliyetlerini sürdürüyor. NATO nezdinde yapılan tatbikat ve çalıştaylarda da görev alan STM, Siber Güvenlik alanında Türkiye’nin çözüm sağlayan lider kuruluşları arasında yer alıyor. Milli ekosistem oluşturulmasına öncülük ediyor ve en önemlisi ulusal Siber Güvenlik temel ihtiyaçlarının milli olarak geliştirilmesini hedefliyor.
Askeri Ağlarda Bilgi Güvenliği Simülasyonu Projesi’nde görev alan STM, aynı zamanda Avrupa Birliği’nde Siber Güvenlik politikalarını belirleyen EuropeanOrganizationfor Security (EOS)’deki CYSPA (EuropeanCyber Security ProtectionAlliance) Projesi’nde tek Türk kurumu olarak yer alıyor.
İTÜ, bilgi akışının odağında yer alıyor
18 bin lisans, 7 bin lisansüstü öğrencisi ve 2 bin 200 civarında öğretim görevlisi ile eğitim hayatını sürdüren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), endüstriyle kurmuş olduğu iş birlikleri ve uluslararası üniversite ağlarındaki aktif rolü sayesinde bilgi akışının odağında yer alıyor. İTÜ’lü pek çok hoca ve mezun TÜBİTAK bilim ödülü ve TÜBA ödülü almıştır. Pek çok hoca da ABD, İngiltere, Rusya bilimler akademisi üyesidir.
Son Yorumlar