Üye ağıyla Türkiye e-ticaret sektörünün yüzde 90’ını temsil eden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), 2014 yılında ülkemizde online alışveriş sektörünün gösterdiği gelişmeyi değerlendirdi…
Üye ağıyla Türkiye e-ticaret sektörünün yüzde 90’ını temsil eden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), Türkiye’de 2014 yılında e-ticaret sektörünün gösterdiği gelişmeyi değerlendirdi. ETİD üyelerinden elde edilen veriler, Türkiye’de internet kullananlar arasında e-ticareti tercih edenlerin sayısının hızla arttığını ve 2014’te e-ticarette yaklaşık yüzde 30 oranında bir büyüme yaşandığını ortaya koydu.
12 milyondan fazla kişi internetten alışveriş yapıyor…
ETİD verilerine göre, 2013 sonu itibariyle e-ticaret hacmi 15,3 milyar TL’yi buldu. 2014’te internetten alışveriş yapanların sayısı 12 milyonu geçerken, e-ticaretin toplam perakende içindeki payı ise yüzde 1,7 oldu. E-ticarette en çok tercih edilen ürünlerin başında cep telefonu, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi elektronik ürünler gelirken, bu ürünleri beyaz eşya, mobilya ve giyim ürünleri takip etti.
Anadolu’da da e-ticaret yükselişte…
E-ticaretin en yaygın olduğu illerin başında, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya gibi büyük şehirler geldi. Öte yandan e-ticarete ilginin her geçen gün arttığı Anadolu’da, internetten alışverişin en yaygın olduğu iller arasında Kocaeli, Konya, Diyarbakır, Samsun, Muğla ve Erzurum yer aldı. Taksit yasağı gelen cep telefonu tek çekim alışverişlerde en çok tercih edilen ürün olurken, diğer kategorilerde daha çok taksitli alışveriş tercih edildi. Alışverişlerin yaklaşık yüzde 40’ı tek çekim olarak yapılırken, yüzde 60’ı taksit ile gerçekleşti. Alışverişin tutarı arttıkça taksit sayısının da artması dikkat çekti.
‘Türkiye büyük potansiyele sahip’
ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, e-ticaretin yükselen bir trend olmasına karşın henüz istenen seviyede olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’de e-ticaret sektörü büyük bir potansiyele sahip. E-ticaretin beklenen seviyeye gelmesi için yıllık 100 milyon TL ciro yapan firma sayısını hızla arttırmamız lazım. Yeni oyuncuların sektöre girmesi ve mevcut oyuncuların büyümesi ile önümüzdeki 5 sene içinde toplam perakende içindeki payımızı yüzde 10’a çıkartmayı hedefliyoruz.”
Son Yorumlar