İşnet Satış, Pazarlama ve Müşteri Hizmetleri Direktörü Aytül Sepetci, e-fatura’dan sonra e-defter ve e-arşiv’in hayatımıza girmesi ile birlikte KOBİ’ler dâhil tüm işletmelerde önemli bir bütçe olduğu bilinen sarf malzeme tüketimine katkısı olacağını söyledi.
E-dönüşüm’ün detaylarından ve getirilerinden bahseder misiniz?
E-dönüşüm, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçtiğimiz bu süreçte bilişim ve iletişim teknolojilerinin yardımıyla, bunların sunduğu yeni olanaklar ve yeni modellerle toplumda yaşanan değişimleri ve bu değişim için yapılan çalışmaları anlatmaktadır. E-dönüşüm ile hayatımıza sıkı bir disiplin ve bununla birlikte gelecek olan kontrol mekanizması ile KOBİ’ler dâhil tüm yöneticiler aslında işletmelerinde tam olarak ne olup bitiyor görebileceklerdir. E-dönüşümün ilk adımlarından biri olan e-fatura süreci ile işletmeler, etkin, hızlı ve güvenilir bir şekilde fatura alıp verebilmekte, hem de kâğıt vb. sarf malzeme tüketimi azaltılarak faturalandırma maliyetleri düşmektedir. Ardından e-defter ve e-arşiv’in hayatımıza girmesi ile birlikte KOBİ’ler dâhil tüm işletmelerde önemli bir bütçe olduğu bilinen sarf malzeme tüketimine katkısı olacaktır. İşgücü ve zaman tasarrufu, onaylama maliyetleri ve zamanında tasarruf, arşivleme harcamaları tasarrufu gibi durumları ortadan kaldırarak elektronik ortamda işlem yapılmasına olanak sağlayacaktır.
E-dönüşüm nasıl ve kimler tarafından gerçekleştirilmelidir?
Özellikle yeni ekonomik modellere geçiş yapmak zorunda olan iş dünyası ve KOBİ’ler için e-dönüşüm kaçınılmazdır. İşlerini büyütmek, maliyet kontrolü ve verimlilik elde etmek, hızlı ve doğru kararlar almak, inovatif olmak, devletteki yasal düzenlemelere uyum, uluslararası iş ve ticaret standartlarına uyum, rekabet gücü elde etmek, ihracat yapabilmek için KOBİ’ler e-dönüşümü gerçekleştirmelidir. Ülkemizde istihdamın yüzde 80’e yakınını sağlayan KOBİ’ler ekonomiye sadece yüzde 30 oranında bir katma değer oluşturmaktadır. Türk ekonomisi için KOBİ’lerin gelişimi çok önemlidir. KOBİ’lerin büyümesi, rekabet edebilmesi ve ayakta kalması için bilişim teknolojilerine yatırım yapmaları gerekmektedir.
Kurumlar için e-dönüşüm projelerinde dikkat edilmesi gereken hususları anlatır mısınız?
E-dönüşüm ile ilgili uygulamalarda kurumun kendini, ihtiyaçlarını ve hedeflerini göz önüne alarak, buna uygun bir yapı oluşturması önemlidir. KOBİ’ler e-dönüşüm projelerine yatırım yaparken öncelikle bu konuda kendisine doğru bir çözüm sağlayıcı bilişim şirketi bulmalıdır. E-dönüşüm çözümlerini sağlayan şirketin, sadece teknoloji çözümü üreten değil, aynı zamanda bu teknolojik yapıları ve çözümleri bütünleştirebilen ve bir iş süreci çözümü olarak müşterilerine sunan yapıda olmasına dikkat edilmelidir.
Verinin güvenli bir şekilde saklanması, yönetilmesi ve istenildiği an istenildiği yerden erişilebilmesi, KOBİ’lerin de önem verdiği konulardan biridir. Bu nedenle güçlü, güvenli bir yedekleme sistemi ile iş sürekliliğini sağlayacak bir mimari çözüm tercih edilmelidir. KOBİ’ler iş süreçlerini, önceliklerini, kritik verilerini vb. iyi tespit edip kendisine en uygun e-dönüşüm projesini belirlemelidir.
E-dönüşüm ülkemizde hangi boyutlarda ve hangi düzeyde kullanılmaktadır?
Türkiye’de birçok kurum ve kuruluş, teknolojideki gelişmelere ayak uydurarak bir e-dönüşüm süreci yaşamaktadır ve bu konu ülkemizin gündeminde uzun süre kalmaya devam edecektir. E-fatura ile başlayan, e-defter ve e-arşiv ile devam eden e-dönüşüm süreci özellikle e-arşiv tarafında internet üzerinden satış gerçekleştiren firmaların iş yapış şekillerinden dolayı hızla bu dönüşüme dahil olması ile birlikte yaygınlaşan süreç aslında vizyon sahibi kurumların önündeki dönüşüm yolculuğunu ifade etmektedir. Ama ne var ki, her 3 KOBİ’den birinin teknolojiyi nasıl kullanacağı konusunda bilgisi bulunmamaktadır. KOBİ’lerimizin yarısında henüz web sitesi bulunmamakta, aynı zamanda e-posta kullanmamaktadırlar. E-ticaret yapan KOBİ sayısı da son derece sınırlıdır. KOBİ’lerimizin potansiyeli ancak doğru bir bilişim yatırımı ve kullanımı ile ortaya çıkarılabilecektir.
Son Yorumlar