Çağrı Merkezleri Derneği, kamu kurumlarındaki çağrı merkezlerinde görev yapan personelin ihtiyacına uygun, kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayan eğitimler veriyor. Son olarak Vergi İletişim Merkezi’nin (VİMER) 180 çağrı merkezi personeline kişisel gelişim eğitimi veren ÇMD, her konuda sektörün tek referans noktası.
Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD) bir yandan sektörü tek çatı altında toplayan bir Sivil Toplum Kuruluşu olmanın bilinciyle ihtiyaçları dile getirip yetkililerin gündemine taşıyarak çözüm önerileri geliştirirken, diğer yandan da sektöre fayda sağlayacak projeler ve çalışmalar yaparak nitelikli çalışan kadrosu ihtiyacı için de çeşitli çözümlerle kurumlara, çalışanlara ve firmalara fayda sağlamaya devam ediyor.
Kurulduğu günden bu yana sektörün ilk ve tek aktif derneği olan ÇMD, yetişmiş iş gücü ihtiyacının ve bu işin meslek olarak görülmesinin önemininin son derece farkında olarak Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikleri hazırlayarak, bir çok üniversitede çağrı merkezi ile ilgili bölümlerin açılmasına da destek oldu. Diğer yandan kamu kurumlarının ve sektörün önde gelen firmalarının çağrı merkezi personeline de ihtiyaca uygun eğitim programlarını düzenledi, iş ortağı olduğu eğitim kurumları aracılığı ile oldukça verimli ve başarılı eğitimlere imza attı. Son olarak, Vergi İletişim Merkezi (VİMER) bünyesinde görev yapan 180 çağrı merkezi personeline “Telefonda Etkili İletişim, Motivasyon ve Takım Olma” eğitimleri veren ÇMD, sektörün eğitim alanında da referans noktası olmaya devam ediyor.
Çağrı merkezlerini Türkiye’nin bacasız fabrikası olarak adlandıran, istihdamın ve bölgesel kalkınmanın lokomotif sektörlerinden biri olarak değerlendiren ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, kamu sektöründeki vatandaş odaklı hizmet anlayışını gelişmesi ile büyüdüğünü ve bu büyümenin de tüm sektör olumlu yönde bir etki yarattığını şu sözlerle ifade etti;
“2015 yılında çağrı merkezi pazarının toplam büyüklüğünün 3,6 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. İleriye dönük beş yıllık tahminlere göre sektörümüzün yaklaşık yüzde % 13 büyüme göstereceğini öngörmekteyiz. Bu büyümede özellikle kamu sektöründeki hareketin de etkili olacağını düşünüyoruz. Kamu sektörü adına çalışan müşteri temsilcisi sayısında 2015 yılında ciddi bir artış gözlemlendi ve kamu alanı sektörümüzün yaklaşık yüzde 10.7’lik kısmını oluşturuyor. Kamu sektöründe çağrı merkezleri en çok; vatandaş hizmetleri, şikâyet yönetimi, sosyal medya ve teknik destek hizmetleri olarak öne çıkıyor.” dedi.
Kariyer olanağı sunuyor
Çağrı merkezlerinin gençlere kariyer olanağı sunduğunu da ifade eden Metin Tarakçı’ya göre, bu mesleği seçen gençler hem kurumsal ortamlarda çalışma şansı yakalıyor hem de bu alanda kariyer yapma fırsatı yakalıyor. Türkiye’de bulunan çağrı merkezlerindeki istihdam rakamlarının önemli bir oranda artış gösterdiğini sözlerine ekleyen Metin Tarakçı, son olarak şunları söyledi:
“Sektörümüzde 2015 yılında 83 bin kişi istihdam edildi. Özellikle üniversitelerde sektörümüze yönelik bölümlerin açılmasıyla çağrı merkezleri sektöründe nitelikli işgücü ihtiyacına önemli ölçüğde katkı sağlanacağını, işimizin meslek olarak görülmesiyle sektötümüzdeki büyümenin ve gelişimin daha sağlıklı yaşanacağını düşünüyorum.”
Son Yorumlar