Türkiye e-ticaret sektörünün yüzde 90’ını temsil eden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), Türkiye’nin e-ticaret haritasını çıkardı. Farklı kategorilerdeki e-ticaret sitelerinin verilerini kapsayan ETİD araştırmasına göre, e-ticaret sitelerini kullanan kadınlar en çok giysi ve dekoratif ürün alışverişi yaparken, erkekler daha çok fonksiyonel ve teknolojik ürünler satın alıyor. Türkiye’de internet üzerinden alışverişin yüzde 77’si Marmara, Ege ve İç Anadolu olmak üzere üç bölgede gerçekleşiyor.
Önde gelen 34 siteden oluşan üye ağıyla e-ticaret sektörünün büyük bir kısmını temsil edenElektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), Türkiye’nin e-ticaret haritasını çıkardı. ETİD verileri, özel alışveriş (Private shopping) siteleri, fırsat siteleri, sanal yapı marketler, perakendeciler ve tüketiciden tüketiciye satış yapılan (C2C) siteler gibi farklı e-ticaret kategorilerini kapsıyor. Bu verilere göre, e-ticaret sitelerini kullanan kadınlar en çok giysi ve dekoratif ürün alışverişi yaparken, erkekler daha çok fonksiyonel ve teknolojik ürünler satın alıyor.
ETİD verileri, Türkiye’de internet üzerinden alışverişin yüzde 77’sinin Marmara, Ege ve İç Anadolu olmak üzere üç bölgede gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Yüzde 48’lik oranı ile Marmara Bölgesi e-ticareti en yoğun olarak kullanan bölge olurken, onu yüzde 16 ile İç Anadolu ve yüzde 13 ile Ege izliyor. İl bazında bakıldığında ise en çok alışveriş yapılan illerin İstanbul, Ankara ve İzmir olduğu görülüyor. Bu üç ili Bursa, Antalya ve Kocaeli izliyor.
İstanbul en çok teknoloji ve giyim ürünlerini satın alıyor
İstanbul, özel alışveriş kategorisinde en çok giyim ve aksesuara harcama yaparken, fırsat kategorisinde yeme-içme kategorisi öne çıkıyor. İstanbulluların sanal yapı marketlerden en çok satın aldıkları ürün ise gardırop. Teknoloji ürünlerinde televizyon, cep telefonu ve bilgisayarlar ilk sıralarda yer alırken, tüketiciden tüketiciye satış yapan sitelerde giyim ve kitap/dergi satışlarının yoğun olduğu görülüyor.
Ankara’da klima satışları yoğun
Başkent Ankara, özel alışveriş sitelerinden en çok giyim ve hediyelik eşya; fırsat sitelerinden ise turizm ve seyahate yönelik fırsat satın alıyor. Sanal yapı marketlerde en çok satılan ürün klima olurken, teknolojik ürünlerde tablet bilgisayar; tüketiciden tüketiciye satış sitelerinde ise masaüstü bilgisayar ilk sırada yer alıyor.
İzmirliler turizm fırsatlarının peşinde
İzmir’in özel alışveriş sitelerindeki ilk tercihi ayakkabı ve ev tekstilinden yana. Tıpkı Ankara’da olduğu gibi fırsat sitelerinde en çok turizm fırsatlarını satın alan İzmirliler, sanal yapı marketlerde elektrikli el aletlerine ve bahçe ürünlerine yöneliyor. Teknolojik ürün kategorisinde cep telefonu ilk sırayı alırken, tüketiciden tüketiciye satış yapan sitelerde dizüstü bilgisayar başı çekiyor.
Verilerle ilgili bir değerlendirme yapan ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, e-ticaret sitelerinden alışveriş yapanların yüzde 50’sini 25-35 yaş aralığındaki kullanıcıların oluşturduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Genç nüfus Internetten ticareti seviyor ve buna çok alıştı. Bu sayede sektörümüzün çok hızlı büyüyeceğini öngörmekteyiz. Elektronik ticareti her profilden kişiler kullanmakta. Ev kadınları, giderek alışverişlerini bu kanala kaydırmak olduğunu gözlemliyoruz. Hatta gün için ev kadınları araştırmalarını yapıyor ve akşamları eşleri ile birlikte bilgisayarlarının karşısında alışverişlerini yapıyor. Bundan 10 sene önce hacim olarak imkansız denilen büyüklükte beyaz eşya satışları, giyim satışları bunun önemli göstergeleri. Bir zamanlar Internetten sadece kitap, CD satılır, görmeden ürün alınmaz deniyordu. Artık durum bunun tersine döndü. “Internetten bakmadan ürün almam” diyen büyük bir kesim oluştu.”
Son Yorumlar