Türkiye’nin en etkili internet konferansı olan Webrazzi Summit geniş bir katılımla gerçekleştirildi. İki gün süren etkinlikte Borsa İstanbul’un seans açılış gongu bu kez Webrazzi Summit sahnesinde çaldı ve oturumlar başladı…
Borsa İstanbul Özel Pazar Müdürü Dr.Recep Bildik, gong töreni öncesinde Borsa İstanbul Özel Pazar hakkında
bilgi verdi ve dünyada erken aşama girişimlere kapılarını açan ilk borsanın Borsa İstanbul olduğunu hatırlattı.
Bu yıl Wyndham Grand İstanbul’da düzenlenen Webrazzi Summit 2015‘in ilk konuşmacılarından biri Turkcell
Perakende ve Aktif Satış Grup Başkanı Murat Erkan oldu. 4,5G’nin hayatımıza girdiğinde çok şeyin değişeceğine
inandığını aktaran Murat Erkan, uyumlu telefon cihazına sahip Turkcell kullanıcılarının Nisan’da 4,5G’ye adım
atacağını duyurdu. Nisan ayında 375 Mbit‘lik ilk 4,5G internetin kullanıcılara açılacağını söyleyen Erkan daha sonra kademeli olarak bu hızın 1000 Mbit‘lere çıkartılacağını söyledi. Türkiye esnafı paylaşım ekonomisini öğreniyor!.. İnternet sektörünü temsil eden lider kişi ve kurumlarını ağırlayan konferansta, son yılların en çok tartışılan kavramlarından ‘paylaşım ekonomisi’ de masaya yatırıldı. Webrazzi Yayın Yönetmeni Noyan Ayan‘ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, paylaşım ekonomisinin itici gücüne odaklanılan oturumda Borusan Lojistik (Bukoli) adına Kaan Gürgenç, Uber Türkiye adına Neyran Bahadırlı ve Blablacar adına Esin İmer bir araya geldi. Kaan Gürgenç, Borusan Lojistik’in Bukoli projesini hazırlarken ilk önce motosiklet kullanıcılarını üzerinden harekete geçmek istediklerini, ancak bunun çok mümkün olmayacağını gördükten sonra esnaflar üzerinden yola çıkıldığını anlattı. İstanbul’da en yaygın kargo şirketinin 200 noktası olduğunu söyleyen Gürgenç, teslimat noktasında esnek çalışma saatlerine sahip semt esnafının hızla sisteme entegre edilebildiğini, Bukoli’nin şu anda 480 noktada olduğunu ve 2 bin 500 noktaya ulaşmak istediklerini ifade etti. Türkiye’de 5 farklı ürünle hizmet verdiklerini söyleyen Neyran Bahadırlı ise dünyanın en hızlı büyüyen dijital girişimlerinden olan Uber’in Türkiye’de tamamen yasal olarak çalıştığını, paylaşım ekonomisi çerçevesinde en başarılı ürünleri olan Uber Pool’u en kısa zamanda Türkiye pazarına da getireceklerinin müjdesini verdi. Türkiye dâhil olmak üzere 19 ülkede faaliyet gösteren yolculuk paylaşım girişimi Blablacar’ın Türkiye Ülke Müdürü Esin İmer ise paylaşım ekonomisin finansal boyutunun yanı sıra sosyal boyutuna da değindi. Blablacar’da yapılan uzun yolculukların kullanıcılar arasında etkileşim kurmayı kolaylaştırdığını söyleyen Esin İmer, Türkiye’nin sadece Facebook girişiyle kullanıcı aldıkları ilk ülke olduğunu söyledi.
Türkiye’nin KOBİ’leri internet ekonomisi için büyük fırsatlar barındırıyor…
GoDaddy’nin Avrupa, Orta Doğu,Afrika bölgelerinden sorumlu yöneticisi Stefano Maruzzi, Webrazzi Summit 2015
sahnesinde KOBİ’lere yönelik internet ekonomisi öngörülerini paylaştı. Türkiye’de 3,5 milyon KOBİ‘nin bulut bilişim ve internet hizmetleri için önemli bir potansiyel olduğunu söyleyen Maruzzi, Godaddy Türkiye müşterilerinin yüzde 45’inin iş sahipleri, yüzde 28’inin tam zamanlı çalışanlar, yüzde 17,5’inin web uzmanları ve yüzde 6’sının da kişiler olduğunu paylaştı. Naspers Grubu Küresel Strateji Direktörü Sebastiaan Vaessen, Webrazzi Summit sahnesindeki sunumunda mobil çağın kazanan stratejilerini anlattı.
Türkiye’deki potansiyelin yabancı girişim sermayesi şirketlerine anlatılması lazım
Yaklaşık 2 bine yakın kişinin katıldığı Webrazzi Summit 2015‘in en çok beklenen oturumlardan biri Hasan Aslanoba (Aslanoba Capital) ve Selçuk Saraç‘ın (Spaceman Ventures) katıldığı ‘Yatırım ve Çıkış Stratejileri’ oturumuydu.
Hasan Aslanoba, Webrazzi kurucusu Arda Kutsal’ın yönettiği oturumda, Aslanoba Capital’ın yurtdışındakilerle
birlikte 71 girişime toplam 67 milyon dolar yatırım yaptığını açıkladı. Normal koşullarda ilk çıkışları 2018’den itibaren beklediğini dile getiren Aslanoba, gelecek 5 yıl için 200 milyon dolar yatırım yapma hedefi olduğunu ifade etti. Hasan Aslanoba, henüz realizasyon çıkışı yapmadıklarını ve normal koşullarda ilk çıkışları 2018’den itibaren beklediğini dile getirdi. Erken çıkışların olabileceğini de söyleyen Aslanoba, gelecek 5 yıl için 200 milyon dolar yatırım yapma hedefi olduğunu, bununla beraber Hindistan’ın Türkiye’den kat kat fazla yatırım çeken bir ülke olduğunu da ekledi. Selçuk Saraç ise şimdiye kadar 11 milyon dolar yatırım yaptığını ve bunların 100 bin ila 300 bin dolar aralığında olduğunu söyledi. Selçuk Saraç, Türkiye’deki potansiyelin ortaya çıkarılması durumunda farklı girişim sermayesi şirketlerinin de Türkiye’ye geleceğine inandığını belirtti. Arda Kutsal da son olarak Türkiye’de büyük şirketlerin girişim satın almaları yapması gerektiğini, bunun sektörün önünü açacağı da hatırlattı.
Son Yorumlar