3D tasarım yazılımı ve PLM kullanan şirketler; kalıplarını, montaj hatlarını ve üretimin diğer işlemlerini ürünün tasarımıyla paralel şekilde tasarlar. Bu seçenek verimli olsa bile, tasarımda ortaya çıkabilecek herhangi bir hata, üretim başlayana kadar keşfedilmemiş olabileceği için ancak üretim sürecinde ortaya çıkabilir. Dassault Systèmes ise, sanal ortam gerçekliği (IV) çözümleriyle, 3D modellerin gerçeğe uygun boyutlarda incelenebilmesini sağlıyor, böylece ürün tasarımında ve bununla ilgili üretim süreçlerinde sorunlar daha kolay ve erken tespit edilebiliyor.
Ekibinizin bir araba için yeni bir koltuk tasarladığını hayal edin. Herkes bunun sürücü ve yolcu deneyimini nasıl geliştireceği konusunda çok heyecanlıdır. Ama tasarım üretime konmaya hazır olduğunda, moraliniz bozulabilir: koltuklar arabaya sığmayabilir çünkü. Üretimi yeniden tasarlama ya da ürünü yeniden tasarlama seçenekleriyle başbaşa kalırsınız. Neyi seçerseniz seçin, üretim zamanını kaybeder, maliyetleri yükseltir ve piyasadaki satış zamanını kaçırırsınız. Ama tüm bu riskleri aşmak için etkili bir yol var. Üretimin iki temel kritik aşaması olan; bir ürünün nasıl üretileceğini planlamak ve ardından bu planı uygulamaya koymak noktasında, lider üreticiler sanal ortam gerçekliği (İmmersive Virtuality – IV) teknolojilerini uyguluyor.
Ürün tasarımında yapılan hatalar, üretim süreçlerinin tasarımında kolayca aktarılabilinir. Sanal gerçeklik (Virtual Reality), üretim başlamadan ve üretimde sorunlar yaşanmadan bunların bulunmasına yardımcı oluyor. Bu arada, fabrika açısından, augmented reality teknolojisi (artırılmış gerçeklik), kalite kontrol denetimcilerinin meydana gelen hataları yakalamasına yardımcı olurken, çalışanların da daha az hatayla ve daha kısa sürede ürünleri üretmesine yardım ediyor.
Kalite ve verimlilik için işbirliği
Ürün tasarımının dışında, otomotiv ve havacılık şirketlerinin kullandığı ikinci alan ise fabrika ve atölye için süreçleri tasarlamak. IV teknolojisi, üretim aşamasında daha da kritiktir çünkü tasarım aşamasında bir ürünün ne kadar kolay şekilde üretileceğini, hatta üretilmesinin mümkün olup olmayacağını bilmeniz gerekiyor. Bunu tasarım sürecinin başında keşfederek pek çok yüksek maliyetli hatayı ortadan kaldırırsınız.
Dassault Systèmes IV çözümleri, 3D modellerin gerçeğe uygun boyutlarda incelenebilmesini sağlıyor ve böylece ürün tasarımında ve bununla ilgili üretim süreçlerinde sorunlar daha kolay tespit edilebiliyor. Bu nedenle örneğin savunma, güvenlik ve özel jeti uçağı piyasalarında dünyanın en büyük üçüncü uçak üreticisi olan Brezilya merkezli Embraer, üretim planlarını ürün tasarımlarıyla aynı kapsamlı incelemelere tabi tutuyor.
Embraer’in yeni karma gerçeklik (MR) süreci, bir düzineye kadar kişinin modelleri aynı anda görüntülemesine ve yorum yapmasına olanak tanıyarak üretim uzmanlarının tasarım aşamasına katılmasını ve mühendislerin modelleri incelemesini, sorunları tespit etmesini ve üretime geçmeden uzun süre önce sorunların giderilmesini kolaylaştırıyor.
Artırılmış gerçeklik montajı kolaylaştırıyor
Üretim başladıktan sonra, artırılmış gerçeklik (AR), fabrikadaki çalışanların işlemleri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde tamamlamasına yardımcı oluyor. Otomotiv, havacılık, petrol ve kimya endüstrileri için AR çözümleri sunan Fransa merkezli Diota firması 2010 yılından beri üreticilerle birlikte çalışmakta. Günümüzde birçok fabrikada çalışanı hangi işin yapılması gerektiğini anlatmak için çok sayıda basılı iş kartı kullanıyor. Örneğin havacılık endüstrisinde doğru kartı aramaları, bilgileri anlamaları ve iş kartında bulunan tüm süreçleri zihinlerinde canlandırmaları gerekmektedir. Bunu yapmak kolay değil. Çalışanların bir paneli monte edebilmek için ellerinin boş olması gerekli. Üzerinde talimatlar bulunan bir kağıdı ellerinde tutmaları mümkün olmadığından geçmişte tipik olarak talimatları fosforlu kalemle kağıttan tertibatın üzerine kopyalarlar. Bu çok zaman alır ve birçok hataya neden olur.
Diota AR çözümüyle çalışanlar, tertibata bakarken talimatları gözlerinin önünde görüntüleyecek AR gözlüklerini kullanabiliyor veya yapılması gerekenler doğrudan tertibatın üzerine yansıtılabiliyor. Ne yapılması gerektiğini kolayca anlaşılıp, işin yapılma zamanı azalıyor. İşler tamamlandıkça bir sonraki iş görüntüleniyor.
Daha kolay kalite kontrol
İş tamamlandığında ise denetleyiciler işi ellerinde bir kağıtla değil tabletle kontrol ediyorlar. Artırılmış gerçeklik sayesinde kalite kontrol denetleyicisi tertibatı doğrudan arada tablet olacak şekilde görebiliyor ve yapılanları tasarlanmış dijital model ile karşılaştırabiliyor. Bu sistemle farklılıkları belirlemek son derece kolay.
AR ile insan kaynaklı ve raporlama hatalarında azalmalar görülebiliniyor.
#DassaultSystèmes, #sanalortam, #3Dmodel, #gerçeğeuygun, #ürüntasarımı, #erkentespit
Son Yorumlar