Çalışma hayatının dünyada ve Türkiye‘de esnek işgücüne evrildiğini kaydeden Expertera CEO‘su Alp Sezginsoy, Endüstri 4.0 devriminin işgücüne yansımasının “yakasız işgücü modeli“ olduğunu belirtti. Sezginsoy, yakasız işgücü olarak tanımlanan çalışma modelinde çeşitli alanlardaki uzmanların aynı anda birçok firmaya hizmet verebildiğini, firmaların da doğru uzmanlıklara hızla ve ihtiyaçları kadar ulaşabildiğini vurguladı.
Türkiye‘de esnek işgücü modeline liderlik eden Expertera‘nın CEO‘su Alp Sezginsoy, dijitalleşmenin firmalara yetenek açıklarını kapatmak için büyük bir fırsat sunduğunu ifade ederek, Endüstri 4.0 ile birlikte firmaların farklı bir ekosistemin içine girdiğini belirtti. Dijitalleşmeyle birlikte yeni ekosistemde çalışma modelinin hızla yakasız işgücüne dönüşmeye başladığını söyleyen Sezginsoy, şunları kaydetti: “Endüstri 4.0‘da işgücü dönüşümünün beyaz yakadaki yansımasını Expertera temsil ediyor. Bu yansıma bazı alanlarda uzmanların çok daha esnek modelde, aynı anda pek çok firmaya hizmet edebildiği yeni bir döneme geçiş anlamına geliyor. Daha genel bir tanımlamayla, dünyada paylaşım ekonomisine ve de ‘Yetenek Ekonomisi’ne geçiş yaşanıyor. İşin geleceği artık bu dönüşümleri anlamaktan geçiyor. Bu ekonomide yeni kaynaklar Airbnb, Uber gibi ‘Kaynak Paylaşım’ platformları ya da Expertera gibi ‘Anında Yetenek’ platformları. Söz konusu ekosistem, kaynakların birlikte kullanıldığı, aynı kaynaklara teknoloji sayesinde çok daha rahat ve hızlı erişilebildiği, paylaşılarak kullanıldığı bir ekonomi sistemi. Expertera da çalışma modelinde bunun son noktası.“
Yakasız işgücü
Hızla dijitalleşen dünyada en üst yetenek olarak tanımlanan uzmanların da hızla platformlara geçiş yaptığını söyleyen Sezginsoy, “Uzmanlar işgüçlerini ve mesleki deneyimlerini tek tip otomasyondan çekip platformlara taşıyarak uzmanlıklarını tüm firmaların kullanımına açıyor. Bir yandan da uzmanlıklarını pazar koşullarına ve kendi yeteneklerine göre hızla ve sürekli olarak geliştiriyor. Bunu yakasız işgücü olarak tanımlıyoruz. Halihazırda platformumuzda tüm sektörlerden 15.000‘i aşkın uzman yer alıyor. En üst düzey uzmanlıktan talep edilen her türlü uzmanlığa kadar tüm yetenekleri aynı havuzda bir araya getiren bir platformda, firmaların farklı ihtiyaçlarına yönelik farklı uzmanlıkları bulunduruyoruz. Bize gelip aradığı uzmanlığı bulmayan olmaz ya da çok büyük ihtimalle öyle bir uzmanlık yoktur. Önemli olan firmanın ihtiyacının ne olduğu ve ne kadar süre bu uzmanlığı talep ettiğiyle ilgili. Dolayısıyla her sektörden müşteriye uzmanlık sağlıyoruz. Örneğin yenilikçi büyük şirketlere, hızlı büyüyen firmalara ve KOBİ‘lere yönelik olarak içinde finans, insan kaynakları, yazılım ve dijital pazarlama uzmanlarının en iyilerinin olduğu bir kanal kurduk. Böylece istedikleri uzmanla iki ay değil, iki gün içinde, kendi istedikleri kadar ve Expertera güvencesinde çalışabiliyorlar. Expertera güvencesi, firmanın uzmanla 1-5 arası çalışma günü deneme süresi demek. Şu ana kadar ise uzmanlarımızın 90%’ından fazlasıyla bu süre sonunda çalışaya devam etmeyi istiyorlar. Expertera‘nın odağı tamamen kendi alanında en yetkin uzmanları bulundurması. Tüm uzmanlar deneyiminden kişisel özelliklerine kadar belli bir filtreden geçirilip Expertera platformuna alınıyor ve eşleştirmeler de buna bağlı olarak yapılıyor. Bununla birlikte Türkiye‘nin en büyük kurumsal yazılım firması Etiya‘nın yatırımıyla birlikte hem müşteri ve uzman süreçleri iyileştiriliyor, hem de makine öğrenimi ile uzman eşleştirmeleri hızlandırılıyor“ dedi.
Siber güvenlikte açık büyük
Yetenek açığının tüm firmalar için geçerli olduğunu, ancak siber güvenliğin yetenek açığında en başta geldiğini belirten Sezginsoy, “Üst düzey siber güvenlik uzmanları kurumlar içinde çalışmıyor. Ancak uzmanlıkları firmaların veri güvenliği için büyük önem taşıyor. Bu noktada firmalar doğru uzman kimdir, nasıl ulaşabilirim dediğinde en iyisinin kim olduğunu bilemiyorlar. Expertera, burada tarafsız ve uzmanlıkların hepsinin yorum ve derecelerini bilen bir platform olarak devreye giriyor. Uzmanlık güvencesi sağlıyor, hız sağlıyor. Bunu yaparken firmalar da yetenek açıklarını, ihtiyaçları kadar ve kendi bütçelerine uygun olarak şekilde yönetebiliyorlar. Zaten o seviye uzmanları kendi bünyelerinde sürekli bulundurma imkanları yok. İhtiyaçları da yok“ dedi.
Esnek işgücü modeli ile firmaların kendi bünyelerinde bulunmayan ya da bulunduramayacakları uzmanlara kendi ihtiyaçları kadar erişim sağlandığını belirten Sezginsoy, şunları kaydetti: “Dışarıdan uzmanlıkla artık firmalar ihtiyaçlarını çok hızlı ve en yetkin düzeyde karşılıyor. Otomasyonla işgücünün hızla değiştiği, adını duymadığımız uzmanlıkların kilit önemde olmaya başladığı günümüzde, yetenek platformu kullanmayan firmaların uzun vadede kaybolmaya mahkum olduğunu görmek zor değil. Orta ve kısa vadede ise, bu tabii ki firmaya önemli avantaj sağlamak, bir yandan da firmayı dış yetenek kullanımına alıştırarak, standartları oturtarak geleceğe hazırlamak demek. İhtiyaç olan uzmanlığı çok hızlı alıp buna uygun ekibi kurmak, verimlilik ve maliyet açısından büyük avantaj. Yüzde 70–80‘lere kadar çıkan verimlilikle çalışma imkanı söz konusu. Ayrıca Endüstri 4.0 dönemine hazır olmak açısından da yakasız uzmanlarla çalışmak çok önemli. Firmalar yeni döneme uyum sağlamak istiyorsa yakasız işgücünü kullanmaları gerekiyor. Yenilikçi firmalar da bunun farkında. Siber güvenlik, loT, dijital liderlik, strateji ve yurtdışına açılmaya yönelik sektör uzmanları kurumların en çok tercih ettiği uzmanlıklar olsa da, finans, İK, satış gibi stratejik alanlardaki en yetkin uzmanlıkları da kullanmak bir o kadar değerli olabiliyor. KOBİ‘ler stratejik proje yönetiminde, finans, insan kaynakları, yazılım, dijital pazarlama ve yurtdışına açılma alanlarında yakasız uzmanlara yöneliyor.“
Expertera – Expertera, şirketleri Türkiye ve dünyanın önde gelen uzmanlarını proje bazlı çalışmalar için bir araya getiren global bir platform olarak faaliyet göstermektedir. Expertera, firmaların ihtiyaçları doğrultusunda, her türlü uzmanlığa hızlı ve esnek bir şekilde erişerek değişen dünyada daha esnek ve verimli bir işgücüne sahip olmalarını sağlar. 2013 yılından bu yana, müşterilerini her sektör, konu alanı ve coğrafyadan derin tecrübe ve bilgi birikimine sahip uzmanlarla bir araya getiren Expertera’nın müşterileri Türkiye ve dünyanın önde kurumsal firmaları, danışmanlık şirketleri, startup’lar, özel sermaye fonları ve yenilikçi KOBİ’lerdir.
#uzmanlar, #dijitalortam, #yakasizisgucu, #alpsezginsoy
Son Yorumlar