Hüseyin Bilgen: “Dijital dönüşüm yolculuğunuzda başarı için BT iş yapış şeklinizi değiştirmelisiniz”
Türkiye’de son 5 yılda yüzde 100’ün üzerinde büyüyerek 50 milyar TL’lik bir ekonomiye ulaşan bulut sektörü CloudTalk Online’de masaya yatırıldı. Avrasya’nın en büyük cloud etkinliği olan alanında uzman isimlerin katılımıyla sektörün geleceğinin ele alındığı online etkinlikte konuşan, Türkiye’nin hibrit bulut servis sağlayıcısı GlassHouse’un SAP İş Birimi Yöneticisi Hüseyin Bilgen, dijital dönüşüm yolculuğunuzda başarı için BT iş yapış şeklinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti…
Avrasya’nın en büyük cloud etkinlikleri arasında yer alan ve bu yıl pandemi nedeniyle online gerçekleştirilen CloudTalks, sektör liderlerinin, sektörün geleceğine yön veren konuşmalarına sahne oldu. Finanstan iletişime, enerjiden lojistiğe kadar birçok farklı sektöre teknoloji ve altyapı desteği veren Türkiye’nin öncü hibrit bulut servis sağlayıcısı GlassHouse’un SAP İş Birimi Yöneticisi Hüseyin Bilgen, “Eski/Yeni Normalde S/4 HANA Dönüşümü” konulu konuşmasıyla bulut teknolojileri ve S/4HANA’nın geleceğini ele aldı.
Dijital dönüşümün, SAP S/4HANA dönüşümü yaparak hızlandırılması gerekiyor”
“Birçok şirket, pandeminin değiştirdiği normal anlayışıyla birlikte iş yapış şeklini kısa vadede değiştirmesi gerektiğini acı bir şekilde öğrendi” diyen Bilgen, “Dijital dönüşüm olarak adlandırılan bu değişimi, ana süreçlerinde SAP kullanan şirketlerin, SAP S/4HANA dönüşümü yaparak hızlandırması gerekiyor. SAP SE, 2015 yılında, mevcut SAP R/3 sistemlerini kurum içinde kullanmak isteyen müşterilerine 2030 yılı sonuna kadar mevcut Business Suite uygulamalarını kullanmaya devam edebileceklerini açıkladı. Bu tarihe kadar, şirketlerin SAP S/4HANA dönüşümlerini tamamlaması gerekiyor. Bu dönüşümü, teknik bir zorunluluk sebebi ile son güne bırakanlar, özellikle pandemi döneminde çok pişman oldular. Önümüzdeki dönemin neler getireceğini ve buna tam olarak hazır olmanın imkansız olduğunu artık biliyoruz. Bu durumda önümüze konan ve çokça hatırlatılan bu dönüşümü, geleceğin belirsizliğine hazırlanmak için bir an önce yapmalıyız” şeklinde konuştu.
Doğru karar almayı sağlıyor
Birçok BT yöneticisinin, SAP S/4HANA ve bulut yolculukları tamamlanana kadar, mevcut sistemin paralelde çalışmaya devam etmesi gerektiği için endişe duyduğunu da sözlerine ekleyen Bilgen, şöyle devam etti, “SAP S/4HANA, bellek-içi mimaride çalışarak, iş süreçlerini hızlandırıp, işlemsel veri üzerinden gerçek zamanlı analiz yapma imkanı ile süreç sahiplerine anlık karar verme avantajı sağlayarak, şirketlerin rekabet güçlerini artırmayı hedefler. Günümüzde pandemi ile yaygınlaşan temassız ekonomiye adaptasyon için olmazsa olmaz olan bu dönüşüm, şirketlerin anlık veri üzerinden ile hızlı aksiyonlar üretmelerini sağlar.”
Tedarik zincirinde optimizasyon sağlıyor
S/4HANA’nın, akıllı işletmeye geçişi de hızlandırdığını ve tedarik zincirinde optimizasyon sağladığını belirten Bilgen, “S/4HANA’ya dönüşümde milyon dolarları bulan kurum içi donanım yatırımları yerine bulut destekli hizmet sunan firmadan destek alınabilir. Bu sayede dönemsel olarak artan ya da azalan talepleri bulut üzerinden güncelleyebilir, donanım ve sistem maliyetlerinden ciddi oranlarda tasarruf edebilirsiniz” dedi.
SAP S/4HANA’ya geçişte altyapı kaynaklarının 4 katı artacağı öngörülüyor
Bilgen, “GlassHouse olarak, 20 yıllık SAP altyapı ve 10 yıllık bulut deneyimi ile şirketlere SAP S/4HANA dönüşümleri için Sistem Dönüşümü, ERP Altyapı Dönüşümü ve Yeni ve Yeniden kurulum olmak üzere 3 seçenek sunuyoruz. İşletmeler, dönüşümdeki en kritik ve maliyeti en yüksek kalemlerden olan altyapı seçiminde dikkatli karar vermeliler. SAP S/4HANA’dan önceki kaynak ihtiyaçlarıyla karşılaştırıldığında, şirketlerin geçiş için sağlamaları gereken altyapı kaynaklarının, ortalama 4 kat artacağı öngörülüyor.
GlassHouse olarak kurum içi ve kurum dışı olmak üzere iki seçenek altında sunduğumuz bulut tabanlı S/4HANA hizmetimizle işletmelerin altyapı maliyetlerini en aza indiriyoruz. Ön yatırım maliyetleri, proje süresi, SAP HANA kapasite ölçekleme, SAP sürüm güncelleme, HA/DR gibi sistem gereksinimlerden dolayı SAP S/4HANA’ya dönüşümde bulut teknolojileri, zaman, maliyet, esneklik ve rekabet açısından daha avantajlı olacaktır” dedi.
SAP S/4HANA dönüşümü yapacaklara tavsiyeler
Dönüşümde hizmet alınacak şirketin sertifikasyon, standart, teknoloji, servis yol haritası, veri güvenliği, veri yönetimi, servis bağımlılıkları, hizmet seviyeleri, referanslar, ticari durumu ve finansal gücü gibi konularda iyi araştırılması gerektiğini de vurgulayan Bilgen, “Dönüşüm bir bütün olarak ele alınmalı. İşletmeler başarılı bir dönüşüm için ölçeklenen veya planlanan SAP HANA kapasitesine dikkat etmeliler. Aynı şekilde yapılacak yatırımda Sanal veya Fiziksel SAP HANA Sistemi olup olmadığı araştırılmalı. Mevcut veri merkezi ile entegrasyon göz önünde bulundurulmalı.
Ayrıca değerlendirilen üretici yatay ve dikey büyüme opsiyonlarına göre de incelenmeli. Aksi halde, üst kapasite limitine ulaşıldığı durumda yeniden tüm altyapıyı yenilemek gerekebilir. SAP sürüm güncelleme periyodları sıklaştığı için, SAP sürüm yenilemelerinde yeni bir işletim sistemi sürümüne ihtiyaç duyulabilir. Seçilecek olan donanımın, yatırım süresi içerisinde çıkabilecek ve işletim sistemi üreticileri tarafından yayınlanan sürümleri destekleyeceğinin garanti altına alınması önemlidir. Yatırım yapılmadan önce bu bilgiler, hizmetler ve kriterler tümüyle araştırılmalı, ona göre karar verilmeli. Aksi halde yapılan yatırım kötü bir tecrübeye dönüşebilir” şeklinde konuştu.
Son Yorumlar