Türk girişimciler Neslihan Özbuğutu Ortakasapbaşı ve Taner Ortakasapbaşı’nın kurduğu ve bugün Almanya’nın en büyük kimlik yönetim platformu (IMPaaS) sağlayıcılarından biri olan Identify, Türkiye’de şirket kurarak faaliyetlerine başladı. Teknopark İstanbul’da konumlandırdığı Ar-Ge ofisinde çalışmalara başlayan şirket; bankacılık-finans, sigorta, telekomünikasyon, e-ticaret, oyun ve araç kiralama gibi sektörlerde faaliyet gösteren kurumlara regülasyonlara uygun olarak Uzaktan Müşteri Edinimi ve Müşteri Tanıma (KYC) çözümleri sunacak…
Identify, Türk-Alman mühendis ve uzmanlardan oluşan ekibiyle geliştirdiği identify IMPaaS platformu ile uçtan uca müşteri tanımlama, müşteri tanıma gibi kritik süreçleri yönetip değerlendirme imkanı sunuyor. Ar-Ge gücü ve uzman kadrosuyla son 3 yılda Almanya’da alanında lider olan Identify, Türkiye’yi nitelikli Ar-Ge mühendislerinden oluşan bir yazılım üssü haline getirmeyi ve buradan tüm dünyaya teknoloji ihraç etmeyi hedefliyor.
Tüm dünyada dijitalleşme büyük bir hızla sürerken uzaktan müşteri tanıma çözümleri de pek çok ülkede neredeyse tüm sektörler için kritik hale geliyor. Nitekim ülkemizde de müşterilerin dijital yollarla tanınması ve edinilmesi noktasında regülasyonlar hayata geçiriliyor. Müşteri Tanıma (KYC) düzenlemeleri bankalar, ödeme, kripto para ve sigorta şirketleri gibi finansal hizmet sunan şirketler için oldukça önemli bir düzenleme olarak öne çıkıyor. KYC ile finans kuruluşları, yeni bir müşteri hesabı açmadan önce uygulayacakları kontrol prosedürleriyle gelecekte karşılaşabilecekleri riskleri tespit edebiliyor. KYC, kurumla ilk defa etkileşime geçen bir bireye uygulanan kimlik, doküman ve biyometrik tanıma işlemlerinin bütününü kapsıyor. Bugün mali suç ve kara para aklama ile mücadelede önemli ve gerekli bir unsur olarak öne çıkan KYC, kurumun müşteri doğrulama ve dijital hizmet verme gibi diğer aşamalarında daha iyi performans göstermesinin de ilk adımı olarak kabul ediliyor.
Neslihan Özbuğutu Ortakasapbaşı ve Taner Ortakasapbaşı’nın 2009’de Almanya’da kurdukları Business Service Solution GmbH (BSS)’nin uzaktan kimlik tespitlerinde yaşadığı sorunları ve uzaktan kimlik tespitindeki düşük başarı oranlarını ortadan kaldırmak üzere kurdukları Identify, bugün alanında Almanya’nın en önemli teknoloji şirketleri arasında yer alıyor. 2017 yılında Almanya’da kurulan şirket, Türkiye’deki yapılanmasıyla gerek regülasyonlar gerekse kurumların dönüşümünde aktif bir rol üstlenmeyi hedefliyor. Almanya pazarında kendini kanıtlamış teknolojisi, ekibin yetkin tecrübesi, müşteri odaklı çalışma prensibi ve girişimcilik ekosistemindeki deneyimli kurucuların ödeme sistemleri ve B2B sektör tecrübeleri, Identify’ın Türkiye pazarında gördüğü ilginin nedenleri arasında yer alıyor.
“Türkiye’deki pazara çözüm ve hizmetlerimizden önce deneyimimizle katkı sunuyoruz.”
“Müşteri Tanıma (KYC) noktasında yasalara uyumlu çözümler Türkiye için henüz doğum sürecinde” diyen Identify Kurucu Ortağı Taner Ortakasapbaşı: “Identify olarak Türkiye’deki pazara çözüm ve hizmetlerimizden önce deneyimimizle katkı sunuyoruz. Almanya’da hali hazırda çok talep gören bir çözümü Türkiye’de kurumlara bu özgüvenle sunuyoruz. Ayrıca KYC noktasındaki tecrübelerimizi resmi kurumlarla iyi niyetle paylaşan bir regtech şirketi olarak KYC düzenlemelerinin Türkiye’de yerleşmesinde ve sağlıklı bir şekilde uygulanmasında önemli bir paydaş olmayı arzu ediyoruz. Türkiye’de yasalar henüz oluşmakta ve pazarda pek çok belirsizlik varken Avrupa Birliği üyesi olan, dijital müşteri tanıma ve edinimi konusunda yasaları daha oturmuş bir pazar olan Almanya’da edindiğimiz deneyimi, Türkiye’ye taşımaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” diyor.
“Türkiye’de KYC5 için hazırız”
“Türkiye’de birçok şirketle ve bankayla görüşüyoruz” diyen Neslihan Özbuğutu Ortakasapbaşı ise sözlerini şöyle sürdürüyor: “KYC5, video ile uzaktan görüşme yoluyla gerçek müşteri temsilcisi ile kimlik tespiti gerçekleştirilmesini mümkün kılıyor. Türkiye’de de KYC5’e geçiş BDDK’nın taslak tebliğine göre 1 Mart 2021 itibariyle uygulanmaya başlayacak. Identify olarak bugüne kadar Türkiye’de pek çok kurum ve kuruluşla görüştük. Henüz taslak tebliğin tam olarak ne olduğuna dair görüş birliği oluşmamış olsa da ilgililerin bu teknolojiyi uygulama isteğinin oldukça yüksek olduğunu gözlemliyoruz. Birkaç ay sonra daha net bir regülasyonla pazar hızla gelişecektir. Biz burada aslında pazarı eğiterek büyümeye de odaklanıyoruz. Almanya’da edindiğimiz tecrübelerimizle ve çözümümüzle Türkiye’de yeni bir başlangıç yapıyoruz. Türkiye’deki gelişmiş fintech ekosistemi bize faydalı iş birlikleri sunacak, biz de edindiğimiz tecrübe ve çözümlerimizle bu yeni ekosisteme katkı sunmak hatta yön verenlerden biri olmak istiyoruz.”
Türkiye nitelikli Ar-Ge mühendislerinden oluşan bir yazılım üssü olacak
Müşteri tanıma ve edinimi süreçleri odağında yasal düzenlemelere uygun olarak; güvenilir, kolay ve hızlı bir çözüm sunduklarını ifade eden Identify Türkiye Genel Müdürü Ali Haydar Ünsal ise: “Identify Türkiye olarak ülkemizde hem kurumlar arasında hem de kurum ile son kullanıcı arasındaki müşteri tanıma ve edinimi süreçlerinde değer yaratacağız. Bu süreçleri oldukça kolaylaştıracağız. Ancak bu işi çok iyi anlatmamız gerekiyor. Yaptığımız iş, ekrandan bir müşteriyle görüntülü konuşmayı sağlamak yalınlığında değil! Asıl konu, regülasyonun belirlediği tüm gerekliliklerin yasalara uygun şekilde, güvenle ve hızla gerçekleştirilmesini ve sürdürülebilir olarak yönetilmesini sağlayacak bir çözüm sunabilmek. Bu doğrultuda, Türkiye’de yakın zamanda yürürlüğe girecek regülasyonla uyumlu olan platformumuz sürekli gelişime de açık. İster yasa gerektirsin ister kullanacak şirketin talebi olsun hedeflenen her yeniliği platformumuza çok kısa sürede dahil edebiliyoruz. Dijital dünyanın gerektirdiği hızlı ve esnek bir yapıya sahibiz. Türkiye’de pazarın gelişimi için çalışmalarımızı yoğunlaştırıp şirketimizi nitelikli Ar-Ge mühendislerinden oluşan bir yazılım üssü haline getirmek istiyoruz. Böylece ülke ekonomimize istihdam noktasında önemli katkılar sunacağız. Öte yandan Türkiye’deki Ar-Ge merkezimizde geliştirdiğimiz çözümümüzü Avrupa ülkelerine ve dünyaya ihraç ederek yine ülkemize ekonomik katkılar sunacağız” diyor.
Identify çözümü nasıl bir teknolojiye sahip?
Identify çözümü, “container’ mimarisi ile kolay ölçeklenebiliyor ve minimum fiziksel sistem gereksinimleri ile çalışıyor. iOS, Android platformlarında ve web tarayıcılar üzerinde çalışabiliyor. Rakiplerine göre teknolojik olarak daha yeni ve güncel bir çözüm sunarken Almanya’da halihazırda kullanılan ve kendini kanıtlanmış bir çözüm olduğu ve bu zamana kadar çok sayıda kimlik tespiti (ident) yaptığı için yüksek performans ve doğruluk oranı ile çalışıyor. Çözümün arkasındaki iş süreçleri müşteri memnuniyeti yaratmak adına sürekli geliştiriliyor. Ayrıca çözümde verimli bir müşteri yolculuğu için en güncel UX kabullerine göre tasarımlar geliştirilmeye devam ediliyor. WebRTC, GoLang, PHP, Javascript, Kotlin, Swift gibi teknolojileri barındıran Identify çözümü, global güvenlik standardı olan PCI/DSS uyumluluğuyla dolandırıcılık riskini en aza indiriyor. Son kullanıcıya ait tüm bilgiler güvenliği kanıtlanmış teknolojiler ile saklanıyor. Bu bilgilere tüm erişim timestamp ile sağlanabiliyor. Video ile kimlik doğrulama aşaması ise E2E şifreleme ile sağlanıyor.
Identify müşterileri kendi müşterilerinin KYC verilerini platformda kolayca yönetebiliyor ve regülasyona uyumlu olarak işleyebiliyor. Identify; kimlik doğrulamanın yanı sıra NFC üzerinden kimlik kartlarının çiplerini okutabiliyor ve OCR üzerinden MRZ ve diğer verilerini alabiliyor. İş modeli sadece gerçek kişiler üzerine kurulu olmayan platform, tüzel kişilerle yani B2B şirketlerle de çalışabiliyor. Identify aynı zamanda şirketlerin müşterileriyle güven inşa etmesinde de kritik bir rol oynuyor. Örneğin; Identify’la çalışan bir markanın dijital ortamdan gelen müşterileri ilk olarak video kimlik doğrulama yapan gerçek kişiyi, yani kimlik tespiti yapan çalışanı görüyor. Buradaki ilk deneyim çok önemli ve müşterilere en iyi hizmeti sunmaları gerekiyor. Bu da Identify ile mümkün hale geliyor.
Son Yorumlar