Teknoloji firması Felece, Eskişehir Teknopark’ta Ar-Ge merkezi ve yönetim ofisi açtı. Merkezde üretilecek tüm projeler ve yazılım ürünleri Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin akademik desteğiyle hayat bulacak. Her iki üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun ya da son sınıfta okuyan öğrencilerine istihdam ve yüksek eğitim imkânı da sağlanacak. Eskişehirli genç mühendisler arasında düzenlenecek yarışmalarla gizli kalmış yetenekler keşfedilerek, Teknopark projelerinde görevlendirilecek. 100 kişinin istihdam edilmesi planlanan merkezin başarılı çalışmaları, Anadolu’ya kurulacak yeni Ar-Ge merkezlerinin de önünü açacak…
Sunduğu üstün teknoloji çözümleri sayesinde, müşterilerinin A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarını tek noktadan karşılayabilen yazılım firması Felece, aynı zamanda SAP Gold Partner’ı olarak ERP, finans, insan kaynakları, lojistik ve üretim olmak üzere birçok alanda teknoloji danışmanlığı da yapıyor. Profesyonel yazılımcı ve tasarım yapan fonksiyonel danışmanlardan oluşan 300 kişilik ekibe sahip olan Felece’nin hedefi; tersine göçle Anadolu’da bir dizi yatırım yapmak ve teknoloji ofisleri açmak. Genç yetenekleri keşfederek sektöre kazandırmak isteyen Felece’nin ilk durağı Eskişehir oldu. Eskişehir Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi ile akademik iş birliği yapan markanın profesyonelleri yazılım dersleri verirken aynı zamanda genç yetenekleri keşfetmek için de kolları sıvayacak. Bilgisayar Mühendisliği bölümünde son sınıfta okuyan ya da yeni mezun olmuş, yetenekli ve başarılı gençlere ulaşarak, nitelikli eğitim almalarını ve sektöre kazandırmayı amaçlayan Felece, ilk etapta 10 kişiye istihdam sağladı. Hedefse 100 Eskişehirli yazılımcıya istihdam sağlamak. Merkezde, kurumsal teknoloji çözümleri üzerine yazılımlar ve ürünler geliştirilmesi amaçlanıyor.
“Eskişehir’i seçtik çünkü, oyun ve animasyon alanında bir numaralar.”
Hayata geçirilen bu soft sanayi ve akademi iş birliğinin sadece Felece’ye değil sektöre de katma değer yaratacağını belirten Felece Danışmanlık Direktörü ve Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Erdem Arıcı; “Geleceğin teknolojileri ile bugünün iş modellerini bir araya getiren bir firma olarak genç yeteneklerin kariyer gelişimini desteklememiz gerektiğine her zaman inandık. Anadolu’da bir teknoloji üssü kurmak üzere yola çıktığımızda karşımıza çıkan en güçlü seçenek Eskişehir oldu. Yaptığımız araştırmalar gösterdi ki, Eskişehir özellikle oyun ve animasyon yazılımları konusunda çok başarılı. Üstelik burası bir üniversite şehri ve dolayısıyla genç nüfus yoğunlukta.
Buraya öğrenim görmeye gelen gençler şehri terk etmek istemiyor. Biz de tersine göçü başlatarak yatırımımızı öncelikle burada büyütmeye karar verdik. Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yer alan ve Teknopark alanları bulunan iki üniversiteyle işbirliği yapacağız. Öncelikli olarak Bilgisayar Mühendisliği bölümleriyle yakın temasta olacağız. Daha sonra Endüstri Mühendisliği ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinden de farklı alanlar için yetiştirmek üzere öğrenci alımları yapacağız. Amacımız, gelecek vaat eden yetenekli gençlerimizin sektöre kazandırılmasıdır” dedi.
Pandemiyle birlikte tersine göçü başlattık
İlerleyen dönemlerde Anadolu’daki diğer illerde de ofisler açacaklarını belirten Erdem Arıcı, “İlk etapta, Eskişehir’deki 40 öğrenciyle başladığımız 1 aylık online eğitimlerle ilk mezunlarımızı verdik. İstihdama hak kazanan 10 kişi Eskişehir’deki yeni ofisimizde 1 Şubat itibariyle iş başı yapacak. Mevcut ekibimiz ve mezun öğrencilerimizin katılımıyla 20 kişi olduk. Hedefimiz 100 kişi olmak. İstanbul ofisimizde de 300 çalışanımız mevcut. Yeni ofisimizle beraber teknoloji profesyonellerinden oluşan 400 kişilik güçlü bir ekibe sahip olacağız. Eskişehir ofisini açmamızla beraber İstanbul’daki ekip arkadaşlarımızdan da buraya gelmek isteyenler oldu. Öyle ki, talep açmak ve seçim yapmak zorunda kaldık. Bu durum, pandemiyle birlikte değişen çalışma koşullarının bir sonucu. Yani aslında bir nevi tersine göç başlattık diyebiliriz. Orta vadede başka illerde de ofisler açmayı; teknolojiyi Anadolu’ya transfer etmeyi hedefliyoruz” dedi.
İlk etapta 1 milyon TL’lik yatırım yapıldı
Eğitim ve istihdamın yanı sıra, iş birliği yaptıkları üniversitelerle farklı projeler de geliştireceklerinden bahseden Arıcı, şöyle devam etti: “Her Ar-Ge merkezinde yeni geliştirilecek ürünün, gerek test aşamasında gerekse yapım aşamasında akademik desteğe ihtiyacı vardır. Yenilikçiliği kendine rehber edinmiş bir teknoloji firması olarak Ar-Ge faaliyetlerimizi tüm hızımızla sürdürürken, iş birliği gerçekleştirdiğimiz üniversitelerdeki hocalarımızdan yararlanmayı fazlasıyla önemsiyoruz. Biz de kendilerine saha konusunda destekleyici eğitimler vereceğiz. Birçok yarışma düzenlemeyi planlıyoruz. Burada çok büyük projelere imza atılacaktır. Biz de çalışmaların sonuçlarına göre Eskişehir’e olan yatırım miktarını artıracağız.”
Son Yorumlar