Yerli Yazılım Sektörü Hız Kazanmalı
Dosyaları ve verileri online bir platformda depolama hizmeti olan Bulut teknolojisi, gerek gündelik yaşamda gerekse iş hayatında birçok kolaylığı ve güvenliği bir arada sunuyor. Whatsapp’ın yaşattığı güvenlik krizi hala sürerken, 2020 yılında dünya genelinde bulut hizmetleri pazarı yüzde 17,2 büyüyerek 208 milyar doları aştı…
Yerli yazılımın öneminin altını çizen ve ülkelerin kendi ülkelerinde üretilen yazılımlardan ve iletişim teknolojilerinden faydalanarak diğer ülkelerin hassas bilgilerine erişebildiklerini vurgulayan DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “Bu nedenle de yüksek teknolojiye büyük yatırımlar yapıyorlar. Çünkü bu sayede bilgiyi elde edip, geleceği şekillendirebilecekler. Bu, bizim gibi diğer ülkelerin teknolojilerini kullanan ülkeler açısından büyük bir tehdit. Bu noktada Whatsapp örneğinde olduğu gibi yerli teknoloji, ulusal güvenlik açısından kritik öneme sahip” dedi.
“Bulutta saklanan veriler eğer diğer ülkeler için önemli verilerse bulutu ithal ettiğimiz ülke tarafından erişilme ihtimali her zaman var. Bu da yerli bulutun önemini ortaya koyuyor. Son yıllarda Türkiye’de yazılım sektöründe çok iyi işler yapılıyor. Ama tabii ki bu işlere büyük yatırımlar yapan ve teknoloji alanında çok iyi eğitimler veren devletler kadar iyi durumda değiliz henüz. Önümüzdeki 10 yıl içinde yerli yazılım sektörünün dünya pazarından önemli bir pay almasını bekliyorum” şeklinde görüşlerini belirtirken şöyle devam etti:
“Gartner’a göre 2020 yılında dünya genelinde bulut hizmetleri pazarı yüzde 17,2 büyüyerek 208 milyar doları aştı. Türkiye için 2020 rakamları elimizde yok ancak 2021’de pazarın yüzde 20 büyüyeceği öngörülüyor. Pandemiden önce, 2023’te bu pazarın 623 milyar dolar olması bekleniyordu. Pandemi sonrası çok daha hızlı bir artış olması bekleniyor. Biz DİA Yazılım olarak 2020’de yüzde 70’in üzerinde büyüme kaydettik. 2021’de büyüme oranının da artmasını bekliyoruz. 2016’da şirket verilerinin yüzde 35’i bulutta tutuluyordu, 2019’da bu rakam yüzde 48’e yükseldi. 2023’de bu rakamların yüzde 60’ı geçmesini bekliyoruz.
Öte yandan eğitim konusu çok önemli. Bu alandaki müfredatın dünyaya ayak uyduracak hızda yenilenmesi, öğretmenlere yoğun eğitimler verilmesi ve dünyanın ortak dili olan İngilizce’nin çok daha iyi öğretilecek bir alt yapının hazır olması şart. Bazı Avrupa ülkelerinin teknoloji üretimi açısından bizden iyi seviyede olmalarının en önemli sebeplerinden biri çok iyi seviyede İngilizce konuşuyor olmaları. Teşvikler konusunda da şu anda epey adım atılmış durumda. Özellikle KOSGEB’in yazılımcılar için AR-GE, girişimcilik, stratejik ürün desteği gibi teşvikleri var. Bir zamanlar bulut hizmetlerinin bilgi güvenliği için tehdit oluşturduğunu düşünenlerin çoğunlukta olduğunu düşünürsek, bugün geldiğimiz noktada DİA olarak 17 yıldır bu alana yatırım yapmış olmaktan çok memnunuz. Hiçbir üyemiz bugüne kadar herhangi bir veri kaybı ya da güvenlik sorunu yaşamadı. Bu konuda üst düzey tedbirler alıyoruz” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Son Yorumlar