Maya ICT, müşterilerinde PC sanallaştırma teknolojileri üzerine pilot uygulamalar başlattığını duyurdu. Buna ek olarak Maya ICT şimdiye kadar 20 adet de sunucu sanallaştırma projesini hayata geçirdi. PC sanallaştırmanın sunduğu en önemli avantajlar arasında PC bakım ve destek maliyetlerinin minimuma indirilmesi, kurumların tüm verilerinin merkezîleştirilmesi ve verilere güvenli bir şekilde mobil erişiminin sağlanması yer alıyor. Bunlara ek olarak kurumlar enerjiden tasarruf etmelerinin yanı sıra karbon salınımlarını da azaltıyor. Müşterilerine bilgi teknolojileri alanında katma değerli hizmetler sunan Maya ICT, yılsonuna kadar sanallaştırma projelerinin sayısını 30’un üzerine çıkarmayı hedefliyor.
25’ten fazla sektörde, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen şirketlerine bilgi teknolojileri alanında 15 yıldır katma değerli hizmetler sunan Maya ICT, PC sanallaştırma teknolojisinin pilot uygulamalarını başlattığını duyurdu. PC sanallaştırma teknolojisi, son kullanıcı tarafında standartlaşmış uygulamaları kullanan, ortak disk alanı üzerinde çalışmaya alışkın, uzaktan erişim yoluyla kurumsal servisleri kullanan ve mobil cihazları kurumsal bilgi ve hizmetlere erişmek için kullanmak isteyen şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak konumlandırılıyor.
Maya ICT Kurucu Ortağı Selçuk Özdoğan, veri güvenliğinin yanı sıra tasarruf avantajları da sunan çözümler üzerinde çalışmayı sürdürdüklerini belirterek şunları söyledi: “Her gün daha fazla kurum mobil iş hayatına geçiş yapmak istiyor. Güvenlik ve maliyetle ilgili kaygıları olduğunu gözlemliyoruz. PC sanallaştırma çözümlerimizle maliyetleri ciddi oranda aşağı çekiyoruz ve müşterilerimize güvenli altyapılar; maliyet, zaman ve operasyonel yönetim alanlarında avantajlar sunuyoruz. Çözümlerimiz, enerji tasarrufu sağladıkları gibi, karbon salınımının da azalmasına yardımcı olarak çevreci politikalara uyumluluk sağlıyor. Bugüne kadar toplam 20 adet sanallaştırma projesini başarıyla hayata geçirdik. Bu sayıyı yılsonuna kadar 30’un üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.”
Bakım ve destek maliyetleri önemli ölçüde azalıyor
PC sanallaştırmanın şirketlere sunduğu en önemli avantajlar arasında PC bakım ve destek maliyetlerinin minimuma indirilmesi yer alıyor. Sanallaştırma ile donanım ve işletim sistemi problemleri için daha az sayıda teknik destek personeli, daha fazla kullanıcıya destek verebiliyor. Sektörün önde gelen üreticilerinin yaptığı araştırmalara göre merkezî olarak yönetilmeyen bir PC’nin yıllık destek maliyetinin 730 USD olduğu görülüyor. Kısmen merkezî yönetim ortamlarındaki bir PC için ise bu maliyet 535 USD’ye iniyor. En ciddi miktarda tasarruf ise PC sanallaştırma durumunda elde ediliyor. Tipik bir senaryoda bir sanal PC’nin yıllık destek maliyetinin 300 USD olduğu görülüyor. Enerji tasarrufu gibi kazanımlar da göz önünde bulundurulduğu zaman sanal PC’lerin toplam sahip olma maliyeti, klasik PC’lere göre çok daha düşüktür.
PC sanallaştırma ile kurumların tüm kurumsal verileri merkezîleştiriliyor. Böylece veri güvenliği sağlanarak, kritik bilgilerin kurum dışına çıkması kontrol edilebiliyor ve engellenebiliyor. Verilere her zaman, her yerden ve her cihazdan erişilmesinin mümkün olması sayesinde ise kurumlar güvenli bir şekilde mobil çalışabiliyor. PC sanallaştırma, bu özellikleriyle mobil çalışmaya daha fazla ağırlık vermek isteyen kurumların tüm ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılıyor.
Ciddi miktarda enerji tasarrufu sağlanıyor
Bir ince istemci 15 watt’ın altında enerji harcarken, bir PC 150-200 watt arasında enerji tüketiyor. Bu nedenle PC sanallaştırma sürecinde ince istemci mimarisinin tercih edilmesi durumunda ciddi miktarda enerji tasarrufu elde edilecektir. Bu doğrultuda bir dönüşüm yaklaşık %80 oranında enerji tasarrufu sağlayabilir.
Çevreye yönelik hassasiyetin giderek arttığı günümüzde özellikle büyük ölçekli firmaların karbon salınımının azalmasını sağlayacak, çevreyle ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelere uyum sağlamalarını kolaylaştıracaktır.
Son Yorumlar