Dünya genelinde 2015 itibariyle kullanım miktarı 230,000 adedi aşması beklenen dijital baskı makineleri pazarındaki en büyük büyüme, Türkiye gibi gelişen pazarlarda olacak. 2015’te toplam dijital baskı hacminin 1 milyar 253 milyon imaja, kopyalama ve dijital baskı pazarının perakende değerinin ise 117 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, İstanbul Tarabya, Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi’nde gerçekleştirdiği Teknoloji Şovu’nda baskı sektörünün önemli kişi ve kuruluşlarını ağırladı. Etkinlikte, dünya ve Türkiye’deki dijital baskı pazarı ile ilgili rakam ve veriler paylaşıldı.
Xerox’un Türkiye’de kullanıma sunduğu, Üretim Sistemleri Grubu Renkli Dijital Baskı Sistemleri Xerox 770 ve Xerox DocuColor 8080’in de ilk kez tanıtıldığı etkinlikte, dünya ve Türkiye dijital baskı sektöründeki gelişmeler ve rakamlar da paylaşıldı. Etkinlikte bir konuşma yapan Xerox Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sezer, global verilerin ışığında dijital baskı yatırımlarının büyüyeceğini ve 2015 itibariyle dünya genelinde kullanılan yüksek kapasiteli dijital baskı sisteminin 230,000 adedi aşmasının beklendiğini söyledi; 2015’te dünyadaki toplam dijital baskı hacminin 1 milyar 253 milyon imaja, üretim sistemleri kopyalama ve dijital baskı pazarının perakende değerinin 117 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirtti*. Mehmet Sezer; global pazarda özellikle Avrupa ve Amerika gibi doygun pazarlarda genel olarak trend sabit veya aşağıya doğru giderken, Türkiye gibi gelişen pazarlarda bu trendin artış ve fırsat olarak ortaya çıktığının altını çizdi.
Her yıl milyonlarca baskı, yüksek kapasiteli dijital baskı makineleri ile alınıyor
Türkiye’de kurulu olan Üretim Sistemleri Grubu Xerox Dijital Baskı Sistemleri ile ofis ve kurumsal baskılar hariç olmak üzere her yıl yaklaşık 150 milyon sayfa renkli ve 600 milyon sayfa siyah beyaz, toplamda ise 750 milyon sayfa dijital baskı alındığını söyleyen Mehmet Sezer; “Büyüyen Türkiye ekonomisine her sektörden yatırımların artması; her sektöre hizmet veren baskı sektörünü de büyütüyor. Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükselmesiyle birlikte Türkiye’ye yatırımlar daha da artacak, sektörümüz daha da büyüyecektir. 2011 yılında 500’e yakın yüksek kapasiteli dijital baskı makinesi ithalatı yapıldı ve 2010 yılına göre yüzde 44 büyüme gösteren Türkiye Üretim Sistemleri Grubu Dijital Baskı Pazarı, 2012 yılının ilk altı ayında da benzer bir tablo çizerek büyüme beklentimizdeki haklılığımızı doğruladı**” dedi.
Mehmet Sezer; “Tüm veriler ve araştırmalar gösteriyor ki; dijital baskı pazarı büyümeye devam edecek ve iş hacmi artacak. Bu sektörde faaliyet gösterenlerin bu büyümeden azami şekilde faydalanmaları için farklılaşmaları ve yeni yatırım planları yapmaları gerekiyor. Ekipmanın yanı sıra yazılım yatırımları da yapılmalı ve doğru bir strateji belirlenmelidir” dedi.
Global verilere bakıldığında 2012 yılı sonunda dijital baskı pazarının toplam baskı pazarının yüzde 21’inden fazla olması bekleniyor, bu değer 2007’de yüzde 11’di***.
* Kaynak: Infotrends Ondemand 2012 Japonya Konferansı
** Kaynak: IDC verileri baz alınmıştır.
*** Kaynak: Pira International
Son Yorumlar