Türkiye Bilişim Derneği öncülüğünde düzenlenen ve devlet, kamu, iş dünyası, medya ile akademisyenleri bir araya getiren 29’uncu Ulusal Bilişim Kurultayı’nın üçüncü gününde, kamunun bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne olan etkileri ele alındı.
Dipnot Portalı İmtiyaz Sahibi ve Gazeteci Cüneyt Özdemir ise Türkiye’nin ilk iPad portalı Dipnot’un hikâyesini, ilginç deneyimleriyle harmanlayarak katılımcılarla paylaştı.
Yayıncılık anlayışı değişiyor
Cüneyt Özdemir, dijital dünyanın yeni trendlerini aktarırken, bazı ilginç anekdotlara da yer verdi. Dipnot’un ilk sayısının 600 MB civarında olduğunu söyleyen Özdemir, internet kotası probleminden dolayı birçok okurun bu boyutu fazla bulduğunu ve bu nedenle dosya boyutunu 90 MB’a kadar düşürdüklerini belirtti. Seçim zamanı internet üzerinden Dipnot TV olarak özel yayın yaptıklarını söyleyen Özdemir, 5 saat içerisinde 850 bin kişi tarafından izlendiklerini ve bu sayının bugün yayın yapan ulusal haber kanallarının izlenme oranından fazla olduğunu da vurguladı.
Klasik televizyonculuğun yerini yepyeni bir dijital sektöre bırakmaya başladığını söyleyen Özdemir, yurtdışında bilişim ve teknoloji alanında çıkan projelerin tamamının üniversitelerden üretildiğini ve büyük şirketlerin bu durumu teşvik ettiğinin de altını çizdi.
Fatih Projesi’ne de değinen Cüneyt Özdemir, “Bugün 3 milyon çocuğa ileride ise 10 milyon çocuğa tablet verilmesi planlanıyor. Bu da aslında 10 milyon eve tablet gireceği anlamına geliyor. Bu rakamı 4’le, 5’le çarpın. Böylece insanlar tabletle tanışacaklar, bu da gazetelerin ve yayıncılığın çehresini değiştirecek. İnsanlar artık daha fazla dokunmak, duymak ve görmek isteyecek.” dedi.
Bilişimin gelişiminde kamunun önemi
Atılım için Bilişim ana teması ile 29’uncusu düzenlenen “Ulusal Bilişim Kurultayı”, yoğun ve zengin panel içeriğiyle, son gününde de devam etti. Günün ilk oturum konusu; “Atılım için Kamunun Önemi” oldu.
Beyaz Nokta Gelişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tınaz Titiz’in moderatörlüğünde başlayan oturumda ilk sözü Türkiye ve Ortadoğu AMME İdaresi Enstitüsü (TODAİE) E-Devlet Müdürü Türksel Kaya Bensghir aldı. Bensghir konuşmasında; “Bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründe en büyük aktör kamudur. Kamudan beklenti ise bu alanda uygun bir vizyon ortaya koymasıdır. Bugün E-Devlet uygulamalarında önemli adımlar attık ancak, yapamadıklarımıza da odaklanmalıyız. Tüm ülkeler bilgi ekonomisi üzerinde yarışıyor ve bizim de ülke olarak bu alanda eğitimi artırmamız ek olarak da açık kaynak kapasitesini harekete geçirmemiz gerekiyor.” dedi.
Turkcell Kurumsal Hizmetler Stratejik ve Özel Müşteriler Yönetimi Satış Direktörü Tuğrul Cora ise konuşmasında; “Türkiye’de son 20 yıldır bilişim açısından hem kamu alanında hem de bireysel değişimler oluyor. Mobil internet de bu alanda toplumların önünde çok büyük bir fırsat. Geçtiğimiz seneye kıyasla, Türkiye’de internet kullanımında sabit erişim, yerini mobil erişime bırakıyor. 6,5 milyon DSL abonesi ve 7,5 milyon kablo-fiber erişim abonesi bulunan Türkiye’de mobil internet kullanımı bir yılda neredeyse iki kat büyüme gösterdi. Geçen senenin ilk yarısında 3,6 milyon olan mobil internet kullanıcı sayısı, bugün 10 milyon seviyesine ulaştı. 65 milyonun üzerinde mobil cihaz kullanıcısının 10 milyonluk kısmı, mobil internet abonesi. Turkcell bugün gelirinin sadece yüzde 30’luk bir kısmını ses hizmetlerinden sağlıyor. Yüzde 70’lik bölüm ise data ve diğer katma değerli hizmetlerden sağlanıyor.” dedi.
Türksat Genel Yardımcısı Cemil Sağıroğlu da konuşmasında E-Devlet kapısının önemine değindi. İki yıl içinde projeyi tamamlayarak yurttaşların hizmetine sunduklarını belirten Sağıroğlu, “13 milyon 700 bin kullanıcı ve 495 ayrı kamu hizmetiyle önemli bir atılıma imza attığımızı düşünüyoruz. Gelecekte kullanıcı sayısı ve hizmetlerin artacağını öngörüyoruz.” dedi. TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Levent Kızıltan ise sözlerine kamu kuruluşlarının özel sektörle rekabet etmemesi gerektiğini belirterek başladı. Türkiye’de 30 milyar TL’lik hacme sahip BİTS ve Telekom pazarı olduğunu belirten Kızıltan, bunun sadece 6 milyarlık kısmının bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne ait olduğunu vurguladı. Yurtdışında yazılım ve donanım pazarının dengeli paylara sahip olduğunu da belirten Kızıltan, Türkiye’de ise yazılım pazar oranının oldukça düşük olduğunu söyledi. Türkiye’nin yazılım ihracatının 550 milyon dolar olduğunun altını çizen Kızıltan, bu pazarın büyük kısmının kamu tarafından oluşturulduğunu da sözlerine ekledi. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkan Yardımcısı Muhittin Kırcı da konuşmasında kamu hizmetlerinin; hızlı, saydam bir şekilde sunulması ve yargı hizmetlerinin bilişim çağının gereklerine göre verilmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başuzmanı Gökhan Evren ise E-Dönüşüm’ün üç boyutu olduğunu vurguladı. Regülasyon, teknoloji ve sosyo-ekonomik dinamiklerin sürecin gelişiminde önemli rol oynayacağını belirten Evren, verimlilik, inovasyon, rekabet gücü ve ekonomik büyümenin de sosyal refah için belirleyici olduğunu sözlerine ekledi.
Teknoloji Danışmanı Yücel Bağrıaçık, bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründe Hindistan, Güney Kore ve Brezilya gibi ülkelerin gelişim süreçlerinden örnekler verirken, Hindistan’da geliri 1 milyar dolardan fazla olan 7 şirket olduğunu söyledi. TBD Yönetim Kurulu Üyesi Lütfi Varoğlu da teknolojiyi sadece satın alan ve kullanan bir ülke olmanın başarı olmadığını söyleyerek, “Artık kendimizi daha ileri noktalarda görmeye başlamalıyız. Büyük oyuncuları büyütürken, KOBİ’leri de destekleyen bir düzenin sağlanması önemlidir.” dedi.
TBD-Halıcı Beste Yarışması Sonuçlandı
Bilişim teknolojilerinin sağladığı olanaklarla müziğin bir araya gelişini bir yarışma heyecanı ile güçlendiren ve ülkemizde elektronik müzik oluşturmak ortaya çıkmasına olanak sağlayan TBD-HALICI Bilgisayarla Beste Yarışması’nın 19’uncusu sonuçlandı. Yarışma sonunda, Evren Kalaycıoğlu (Samyeli), Gökay Özcanlar (Selam), Zülfikar Semiz ise (Dede) adlı eserleri ile ödüle layık görüldü. Evren Kalaycıoğlu ödülünü, DSP Eski Genel Başkanı Rahşan Ecevit ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan alırken, Gökay Özcanlar’ın ödülü Atilla Özdemiroğlu, Zülfikar Semiz’in ödülü ise Garo Mafyan tarafından verildi. Yarışma, geçen senenin kazananları ile Muğla Milletvekili ve Sanatçı Tolga Çandar’ın performanslarıyla son buldu.
Son Yorumlar