Teknoloji bağımlılığı, son yıllarda önemi giderek artan küresel bir sorun olarak ortaya çıktı. Genç Başarı Eğitim Vakfı, uluslararası bilimsel projelerdeki katkılarıyla küresel düzeyde etki alanını güçlendirmeye devam ederken, akıllı telefon ve teknoloji bağımlılığıyla mücadeleye odaklanan Uluslararası paydaşlı TechWell Projesi’nde yer alarak, çalışmalara destek veriyor…
Teknolojinin zararlı kullanımı ve gençler üzerindeki olumsuz etkileri AB belgelerine de yansıdı. Avrupa Parlamentosu’nun 2019 yılında yayınlanan raporu doğrudan bu konuya odaklanıyor, sorunu tanımlıyor ve çözüm önerileri sunuyor. Türkiye de dahil birçok ülkede gençlerin sosyal medya kullanımına kısıtlama getirilmesi tartışılırken, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) koordinatörlüğünde hazırlanan, gençlerde akıllı telefon ve teknoloji bağımlılığıyla mücadeleye odaklanan uluslararası paydaşlı TechWell Projesi ile bu alanda yenilikçi bir uluslararası eğitim programı hazırlanarak soruna yeni bir çözüm önerisi getirilmesi hedefleniyor.
AB Erasmus + Gençlik Alanında İşbirliği Ortaklıkları Çağrısı kapsamında hazırlanan proje ile gençlerde akıllı telefon ve teknoloji bağımlılığıyla mücadele konusunda çalışmalar yapılıyor. İTÜ’nün yürütücülüğünde gerçekleşen projede, Türkiye’den Genç Başarı Eğitim Vakfı ile birlikte İstanbul Valiliği, Yeniden Derneği ve Act Know’un yanı sıra Fransa’dan Paris-Est Créteil Val de Marne Üniversitesi, İtalya’dan Padova Üniversitesi ve Yunanistan’dan IASIS yer alıyor.
Genç Başarı Eğitim Vakfı çocuklara ve gençlere yönelik girişimci zihin yapısını geliştirmeye yönelik programlarla hem kendilerini ve çevrelerini tanımalarını hem de çözüm ve gelişim odaklı hareket edebilmeyi öğrenmelerini amaçlayan projeler gerçekleştiriyor. Bunları gerçekleştirirken günümüz teknolojik araçlarının iyi yönlü kullanımı destekleyerek gençlerin ve çocukların yaşadıkları çevrede ve dünyada farkındalığı yüksek bireyler olabilmeleri amaçlanıyor. Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdür Seçil Yıldırım Çelebi, “Bizler de sivil toplum, üniversite ve ilgili kurumlar olarak gençler için onların teknolojiyi tüketen değil faydası için çözümler üretmesini sağlayan bir araç olarak kullanması ve üretmesi yolunda içerikler geliştirmek ve sunmak zorundayız.” derken;
İTÜ’den Doç. Dr. Adnan Ertemel de, “Bu projede Gençlerin teknoloji ile ilişkisinde edilgen değil etken rolde olması ve teknolojiyi bilinçli kullanması için farkındalığın ergenlik aşamasında aşılanması hedeflenmektedir.” şeklinde konuştu.
Uluslararası paydaşlı TechWell Projesi’nde gençler için yürütülecek çalışmalarla teknoloji bağımlılığı noktasında farkındalığın ötesine geçilerek yeni çözüm yolları geliştirilmesi hedefleniyor.
Son Yorumlar