Veri Yedekteme ve koruma atanında kendine özgün çözümler sunan HP, bunu 365 gün 24 saat düşük maliyet politikasıyla sürdürüyor. HP’nin Veri Yedekleme ve koruma üzerine röportaj gerçekleştirdiğimiz İlker Rodoplu, Pazardaki en verimli tekilleştirme algoritmasını kendi laboratuvarlarmda gerçekleştirdiklerini ve bu alanda Ar-Ge yatırımlarının artarak devam edeceğini belirtti…
HP’nin Veri Yedekleme ve Koruma konusundaki vizyonu ve bakış açısı nedir?
Kurumların en önemli varlıklarından biri olan verilerinin riske atılması kabul edilebilir bir durum değildir, bir felaketin ne zaman olabileceği tahmin edilemez, bu sebeple kurumlar her zaman yaşanabilecek bu kötü ihtimallere karşı hazır olmalıdır. İstatistiklere göre veri kaybı yaşayan kurumların yüzde 60’ı ilk 6 ay içerisinde iflas etme riski yaşıyor. Bunun yanı sıra her 18 ayda, korunması gereken veri miktarı 2 katına çıkıyor; kurumların toplam verilerinin yaklaşık yüzde 50’si ise uzak ofislerinde bulunuyor. HP, verileri yılda yaklaşık yüzde 40 büyüyen müşterilerinin, bu verileri en etkili şekilde korumalarına yardımcı olurken, çalışma saatleriyle çakışan ve sistem verimliliklerini etkileyen yedekleme sürelerini kısaltmalarını sağlıyor. Kriz durumlarında hızlı, güvenli bir şekilde tutarlı ve doğru verilerin sistemlere geri yüklenebilmesi, yedeklerin alınmasının asıl sebebidir. Fiziksel kartuşlarla görece yavaş süren bu işlem sonrasında doğru verilerin dönülmesini sağlamak, kurumlara ayrıca yük getirmektedir. Her kurumun iç süreçlerine göre belirledikleri periyotlarla yedeklenen verilerin tutarlılık ve doğruluğunu test etmesi gerekir. Sanallaştırılmış teknolojilere yönelen bilişim dünyasında yedekleme ortamlarında da sağlanan bu imkan, fiziksel ortamlara göre daha güvenli ve kısa süreli bir şekilde yedekleme, geri yükleme ve test süreçlerine olanak vermektedir.
HP olarak, karşılaşılan zorlu durumlarda, yedekleme süresi, felaket kurtarma, uzak ofis koruması ve geri yükleme hizmet seviyelerinin optimum değerlerle nasıl sağlanabileceğini çok iyi biliyor, bunu 365 gün 24 saat düşük maliyetlerle sunuyoruz. Müşterilerimizin verilerinin yedeklenmesi ve uzak lokasyonlanna kartuşlarını gönderilmesinin operasyonel yükünü ve maliyetini en aza indiriyoruz.
Kurumsal alanda HP olarak sunmuş olduğunuz veri yedekleme çözümlerinizden bahseder misiniz?
HP laboratuarlarında geliştirilmiş olan”Storeonce” disk tabanlı yedekleme entegre çözüm ailemizle, rakiplerimizden farklı
olarak tek uygulama arayüzünden hoşt tabanlı ve/veya kaynak tabanlı olsun bütün yedeklerine ortamının tekilleştirilmesini tek bir algoritma ile “Catalyst” çözümümüzle sağlayabiliyoruz. Sahip olduğumuz bu bütün ortamı kapsayan algoritmamızla daha çok verinin, saatte “100 TB” hızla, azalan sürelerle yedeklenmesine imkan sağlıyoruz. Storeonce çözümümüz tüm önemli yedekleme yazılımları ile entegre çalışabilmektedir. Bunun yanında en büyük avantajlarımızdan biri yine HP laboratuarlarında geliştirilmiş olan DataProtector yedekleme yazılımı ve HP danışmanlığı ile uçtan uca HP çözümü sunabilmemizdir. Kurumsal sanal yedekleme kütüphanelerimizde, sistem üzerindeki denetleyiciler dahil bütün donanımların yedekli olmasıyla yüksek erişilebilirlik değerleri sunmamızın yanında, yedekleme kütüphanelerimiz ile istenilen sayıda uzak lokasyona, otomatik ve güvenli şekilde, yüksek bant genişliği gereksinimi duymaksızın, minimumda 20’ye 1 oranında tekilleştirilerek verinin gönderilmesini sağlıyoruz ve böylece veri güvenliğini bir üst seviyeye çıkararak standart veri kayıplarının dışında felaket durumlarında dahi kurumların en değerli sermayesi olan verilerin korunmasını garanti ediyoruz.
Önümüzdeki dönemlerde Veri Yedekleme konusunda HP adına atmayı düşündüğünüz adımlar nelerdir?
Fiziksel kartuş teknolojisini geliştiren konsorsiyumun en önemli parçası HP, veri yedeklemesinin geleceğini de yönlendirmeye devam edecek. Pazardaki en verimli tekilleştirme algoritmasını kendi laboratuarlarımızda geliştirdik. Bu alanda Ar-Ge yapmaya yatırımlarımızı artırarak devam edeceğiz. Bulut bilişim için gerekli olan her an her yerde yedekleme, bugün yapabildiğimizve HP’nin bulut bilişim vizyonunda geliştirilerek devam ettireceği çözümleri arasında…
Kurumların HP Veri Yedekleme çözümlerini tercih etme nedenleri nelerdir?
HP Veri Yedekleme çözümlerini rakiplerinden ayrıştıran en önemli unsurlar:
Federe Tekilleştirme Algoritması: HP’nin kendi laboratuvarlarında ürettiği piyasadaki en verimli ve hızlı veri tekilleştirme teknolojisine sahibiz. Federe tek bir tekilleştirme algoritması ile kurumların ortamındaki tüm verileri entegre bir şekilde yedekliyoruz. Böylece, rakiplerimizdeki farklı ailelerden gelen yazılım, sanal yedekleme kütüphaneleri ve kaynak tezleştirmelerinin aksine, operasyonelyükve maliyet oluşturmamış oluyoruz. Basit bir kıyasla en yakın rakibimizin 8 saatte yedeklediği aynı miktarda veriyi, HP altyapısı ile sadece 2,5 saatte yedekleme imkânına sahip olabilirsiniz.
Yüksek Erişilebilirlik Değerleri:
En yüksek erişilebilirlik değerlerine sahip kurumsal sanal yedekleme kütüphanelerini üretiyoruz. Hata veren yedekleme işlerinin otomatik bir şekilde, müdahalesiz yeniden başlatılmasını sağlamanın yanında HP çözümü ile doğrusal olarak büyüyen performans ve kapasite artırımında kararlaştırılmış sistem kesintilerine ihtiyaç duyulmamaktadır.
Yüksek Performansla Geri Yükleme: Klasik çözümlerde yedeklenmiş verilerin geri yüklenme süresi, yedekleme suresinin 2 katından daha fazladır. Fakat HP çözümünün bu noktada ortaya koyduğu katma değer, bu surenin yarıya indirilerek felaket durumunda kurumların iş faaliyetlerine çok hızlı geri dönüş yapmalarını sağlamaktır.
Maliyet Avantajı: Bütün bu sağlanan katma değerlerin yanında en önemli noktalardan biri ise çözümlerimizi en yakın rakibimize göre yüzde 75 daha iyi fiyat/ performans indeksi ile sağlıyoruz.
Son Yorumlar