Günümüz şartlarında kurumların hayatlarını en hızlı, en hatasız ve en verimli
şekilde devam etmelerini sağlayan çözüme ERP “Kurumsal Kaynak Planlaması”
denilmektedir. Bir kurumun ömrünü en ideal şekilde devam ettirmesi ve rakipleri ile girmiş olduğu yarışta ön sıralarda kendine yer bulması adına kurumlar için gerekli bir yatırımdır…
Kurumsal Kaynak Planlamasının tanımlamasını yapacak olursak, bir kurumun bölümlerini tek bir bilgisayar sistemi altında toplayarak değişik bölümlerin ortaklaşa veri paylaşımını sağlayan sistemler entegrasyonu diyebiliriz. Orijinalinde ERP kısaltması ile kullanılan “Kurumsal Kaynak Planlamasında öne çıkan ve her şeyden önemli olan kısmı kurumsal kelimesidir. ERP organizasyonu bir kurumun kaynaklarının planlı bir şekilde kullanımı olduğu için kurum adına hayati önem taşıdığını söylemek sanırız yanlış olmaz…
Kurumsal Kaynak Planlaması kapsamında bir kurumun kaynaklan en verimli şekilde kullanılması sağlanmaktadır. Kurumun birimler arası diyalogunun eksik ve hatalı olduğunu varsaydığımızda o kurumun kaybettiği kaynaklar hatta rakipleri arasında itibar kaybını yaşaması kaçınılmaz sonuçlardan bir tanesidir. Bundan dolayı bir kurumun ERP kullanması bunu da sadece iş gücünü kontrol veya finansal kaynakların yönetimi konularında kullanmaması o kurumun faydasına olacaktır. Günümüzde birçok ERP çözümü sunan firmalar bulunuyor. Bunların içinde araştırıp en doğru seçimi yapmak kurumsal yapının düzgün işlemesi adına kaçınılmaz bir gerekliliktir.
Sistem Nasıl Çalışıyor…
Gerçekleştirilen bu entegre bilgilerin sistematikliği ile ihtiyaç duyulan tüm bilgiler belirlenmiş bir veri tabanında bulunup kurumsal çalışanların ve kurumun hizmetine sunulmaktadır. Klasik sistemi ele alacak olursak bu sistemde bilindiği gibi her bir departman kendi iş akışını sağlamak adına kendi iş alanlarına uyumlu bilgisayar sistemleri ile çalışmaktadır. ERP, bu farklılıkları bütünleşik bir yazılım mimarisiyle ve tek bir veri tabanı kullanarak çalışacak şekilde birleştirerek, operasyonel özellikleri ve ihtiyaçları departmanların birbirleriyle iletişim halinde olmalarını ve kolaylıkla bilgi paylaşımı yaşamalarına imkân tanıyor. Kısacası ERP kullanan bir şirket departmanları arasındaki iletişimi son noktasına kadar kullanmış oluyor.
ERP sayesinde eski sistemde birbirinden ayrı çalışan sistemlerin artık mazide kaldıklarını söylemek çokta yanlış olmaz, insan kaynaklan, finans, bilançolar, imalat, depo gibi şirketler için hayati önem taşıyan birimleri tek bir yazılım ile farklı modüllere ayırarak eskiden tek başına çalışan sistemlerin birbirine entegre olduğunu görürüz. ERP kullanan şirketlerin işlerin işleyişindeki aksaklıkları, atıl yapılanma nedeni ile yaşanacak terslikleri ortadan kalmakla beraber, iş düzeni, iş verimliliği, zamandan tasarruf ve işin kısa sürede
halledilmesi nedeni ile de enerji tasarrufu sağladıkları bir gerçektir.
Geçiş çok önemli…
Olayın ehemmiyeti göz önünde bulundurulduğunda ERP’ye geçişin çok da kolay olmadığını ve bunun için düzgün altyapı ve iyi araştırma yapılması gerektiğini söyleyebiliriz. Kurumları en çok zorlayacak konu ERP’ye geçiş noktasında kendilerine en uygun olan çözümü ve firmayı bulmanın dışında gerekli altyapının sağlanması. Aksi taktirde yanlış yapılan birçok ERP çözüm ve firma seçiminden dolayı başarısız projelere ve bu noktada da atıl ve yanlış yatırımlara rastlamak mümkün. Bu noktaya düşmemek için öncesinde tabiri caizse ince eleyip sık dokumak ve doğru tercihi yapmak gerekmektedir.
ERP Ne Yapar?
Sadece üretim yapmak sizce yeterli mi? Hayır… Bilgi çağında ve yoğun rekabet ortamında olup sadece üretmenin yeterli olmadığını görüyoruz. Hız, kalite, azalan maliyetler ve verimlilik, koşulsuz müşteri memnuniyeti gibi faktörlerin önemi artık daha çok artmaktadır. İşletmenin tüm bölümlerinde asıl öncelik olan güvenilir ve net veriye her an ulaşmak, bu bilgilerin kurumsal yapıya çevrilmesi son zamanlarda iş sürecinde çok fazla ihtiyaç duyulan bir konudur. Kurumsal Kaynak Planlamasının, planlama özellinin yanı sıra işletmelerin genelinde gerçekleştirilen tüm operasyonlarda tek bir uygulama sistemi mimarisi altında birbirine uyumlu çalışması son derece önemlidir. ERP, kurum içindeki tüm departmanlarda yaşanan operasyonların tek bir çatı altından takip ve analizini kolaylaştırmaktadır. Departmanlar arası iş akışını düzenli hale getirmektedir. ERP kullanan şirketlerin malzeme, makine, işçi gibi kaynaklarını en verimli kullandıkları ve buna bağlı olarak da maliyetlerindeki azalma muhakkak gözle görülür niteliktedir. Sistem sayesinde kurumunuzu net olarak izleyebilir, kalite takibini yapabilirsiniz. Bölümler arası bilgi eksikliğinin ortadan kalktığı Kurumsal Kaynak Planlamasında, müşteri memnuniyetinin artması, hizmetlerin daha kaliteli hale dönüşmesi, sorunlara daha kısa sürede çözüm bulunması gibi imkânlara da sahip olmak kaçınılmaz.
Bir işletmenin tüm seviyelerindeki hız ve disiplini sağlayıp kontrol gücünüzü elinizde tutarsınız
Bir işletme ERP’ye neden ihtiyaç duymaktadır?
Bir işletmenin iç bünyesinde kullandığı çok farklı uygulamalardan elde ettiği veriler değişik özellikler taşıyabileceği için bu bilgileri birleştirip sağlıklı analizler elde etmek çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bu da ERP uygulamalarının entegre yapıda olmalarını zorunlu kılmakta. Entegre bir ERP paketinde istenilen veriler bir defa sisteme girildikten sonra ihtiyaç duyulan her zaman dilimi ve operasyon noktasında kullanılabilmekte. Uygulamayı kullanan tüm operasyonel yapılar ve çalışanlar kararverme mekanizmasındaki yöneticiler bilgileri aynı şekilde, eş zamanlı olarak görme şansına kavuşmaktadır.
Yapılan birçok araştırma göstermektedir ki özellikle orta ve küçük ölçekli kurumlar bazı işlemleri birçok kez tekrarlamaktadır. Bu tekrarlama dolayısıyla da şirketler, hem iş gücü hem enerji kaybı yaşamaktadırlar. Bu mükerrer işlemler sırasında belli başlı sorunlarla karşılaşmak da mümkün. Farklı uygulamalardan gelen veriler farklı özellikte olacağı için bu verileri bütünleştirip analizleryapmak elma ile armudu karşılaştırmak gibi kalacaktırve asla gerçek bilgiye ulaşmanızı sağlamayacaktır. ERP paketinde gerekli veriler bir kere girildikten sonra ihtiyaç duyulan her noktadan doğru ve son verilere göre net bilgiye ulaşılmaktadır.
Sonuç;
Günümüzde işletmeler, teknolojiyi, stratejilerini hayata geçiren bir araç olarak konumlandırmaktadır. Gelişmiş analiz araçları, karar destek sistemleri, raporlama araçları ve süreçlere özel uygulamaların özellikleri geliştikçe, bu hedef daha kolay gerçekleşmektedir. ERP çözümleri, bu çabanın en önemli destekçisidir.
işletmelerin farklı iş yapma biçimleri ve kendilerine özgü dinamiklerinin çeşitliliği hala son derece fazladır. Buna karşın operasyonel maliyetlerin düşürülmesi ve yatırımların daha etkin gerçekleştirilmesi sayesinde işletmeler iş amaçlarına daha etkin biçimde ulaşacaktır. Bunun yolu ERP’den geçmektedir. Bu bağlamda işletmeler şu 3 noktaya dikkat etmelidir: iş amaçlarının ve gerekliliklerin bugünün şartlarına göre belirlenmesi, potansiyel çözümlerin, üreticilerin ve katma değerli satıcıların değerlendirilmesi ve planların bugün için değil gelecek için yapılması…
ERP nedir ve neleri kapsar? Kurumlar kendilerine uygun ERP’yi seçerken nelere dikkat etmeli?
Rekabet, büyüyen iş hacimleri ve daralan kâr marjları, işletme kaynaklarının daha verimli kullanımını ve firmaların operasyonel süreçlerini daha etkin yönetmelerini gerektiriyor. Nakit akışını ve finansal riskleri yönetmek, mali muhasebeyi ve işletme muhasebesini hatasız gerçekleştirmek, satın alma siparişlerini ve sevkiyatları lojistik süreçleriyle entegre olarak yönetmek, ürünlerin stok yatırım getirişini en yüksek düzeye getirecek şekilde yönetmek, perakende ve toptan müşterilerin gereksinimlerini rakamlarla ölçerek anlamak; satış ve satış sonrası hizmetleri müşteri memnuniyetini sağlayacak kalitede gerçekleştirebilmek; tüm ticari işletmelerin gereksinim duydukları temel
Kurumlara sağladıkları hizmet konusunda uçtan uca entegre çözümler ile müşteri memnuniyetini üst seviyede tuttuklarına değinen Nebim Yazılım Genel Müdür Yardımcısı Murat Demiroğlu, ürünlerde çok uluslu operasyonları hedefleyen firmaların gereksinimlerini göz önünde bulundurduklarını belirtti…. ERP tüm gereksinimleri en ideal şekilde karşılayan çözümdür. ERP sistemlerinin bir firmada kurulması proje yönetimi süreci olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle ERP sistemlerinin başarısı, doğru şekilde ele alınmış proje süreçleriyle büyük ölçüde ilişkilidir. Firmalar ERP çözümünü seçerken; planlamadan satın almaya, üretimden sevkiyata, tüm satış kanallarındaki uç noktalarda gerçekleşen, satıştan satış sonrası hizmetlere kadar; bir perakendeci, toptancı ya da üretici firmanın gereksinim duyacağı tüm iş süreçlerini baştan sona kapması özelliğine dikkat etmelidir.
Bunun yanı sıra firmalar ERP’ ye geçiş karan aldıktan sonra, işbirliği içerisinde olacakları kurumu yalnızca uyarlama sürecinde değil, aynı zamanda fiili kullanıma geçtikten sonra da gereksinim duyacakları her anda yanlarında bulabilmelilerdir. ERP seçerken firmalar yakın çalışmaya devam edebilecekleri bir firma seçmelidirler ki işletme kaynaklarını verimli kullanarak rekabette bir adım öne geçebilsinler.
Türkiye’de kurumların ERP’ye yaklaşımı ne yönde?
Nebim olarak kendi hizmet verdiğimiz pazarlarda da gözlemlediğimiz üzere, ERP pazarı Türkiye’de son üç yıldır çift haneli büyüme rakamları gösteriyor. Bunun birçok nedeni var. Türkiye ekonomik olarak gelişmekte ve dünyadaki gelişmekte olan ülkeler arasındaki konumu hızla yükselmekte. Sermayelerin arttığı, iş hacimlerinin büyüdüğü, firmaların dış ticaretlerinin geliştiği bir ortamdayız. Böyle bir ortamda rekabete karşı avantajlı olmak, işletme kaynaklarını verimli kullanmak, karlılığı korumak ve iş modellerinde inovasyon yapmanın önemi artıyor. Dolayısıyla firmaların eskimiş, hantal ve birbirinden kopuk yazılımlardan modern, entegre ERP platformlarına geçişleri önem kazanıyor.
Yazılım ve danışmanlıkta dünyaya odaklandı, 2023 Türkiye’sinde ‘Uyumsoft’un dünya markası olmasını hedefledi…
Yazılım ve danışmanlıkta ülkemizin lider yerli firmaları arasında yer alan Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Müşteri ilişkileri Yönetimi (CRM), iş Zekası, insan Kaynakları Yönetimi, B2B, B2C gibi geniş biryelpazede ‘kurumsal verimlilik çözümleri’ sunuyor. Kurulduğu 1996 yılından günümüze, ülkemizde ve yurtdışında 450’nin üzerinde, elektrik-elektronik, otomotiv yan sanayi, makine, plastik, gıda, lojistik, mobilya, perakende gibi farklı sektörlerdeki firmaların bilgi teknolojileri altyapısını kurarak yöneten Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ, özel sektörün yanı sıra kamuda da başarılı projelere imza atıyor. Yazılım ve danışmanlıkta Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olduklarını ifade eden Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, şunları söyledi: “Türk özel sektörü ve kamuda elde ettiğimiz başarılar ile önce ulusal bir firma olduk. Azerbaycan, Arnavutluk, ingiltere, Macaristan, Mısır, Hindistan gibi 10’a yakın ülkeye yaptığımız yazılım ihracatı ve danışmanlık hizmetiyle, şuan bölgesel bir firma olarak yolumuza devam ediyoruz ve yakın gelecekte komşu ülkelerde açacağımız ofis ağıyla 2015 yılında bölgemizde güçlü ve etkin bir firma olacağız. 2023 yılında ise, yazılım ihracatı ve danışmanlıkta, Türk yazılım firması olan “Uyumsoft” markasını dünyaya yerleştirmeyi hedefliyoruz. Uyumsoft web ERP ile çok dil seçenekli yazılım uygulamaları ve danışmanlığında Türkiye’nin dünyadaki markası ‘Uyumsoft’ olacaktır” dedi.
İşletmelerin sinir ağlarını oluşturup, doktor gözetiminde yönetiyoruz…
işletmelere geniş biryelpazede ‘kurumsalverimlilik çözümleri’ sunduklarını ifade eden Mehmet Önder, şunları söyledi: “Uyumsoft olarak, işletmelerin içine girip, en ücra noktalarına kadar tüm sinir ağlarını dizayn ediyoruz. Birbiriyle koordineli çalışan iş sürecini de, sürekli doktor gözetiminde yönetiyoruz ve aynı zamanda bilgi teknolojilerindeki gelişmeleri anında entegre ediyoruz. 50’ye yakın modül ile iş sürecini yapılandırdığımız bir işletmede; ilkyılyüzde 35 verimlilik artışı yaşanıyor. Firmalara, ‘bilgiye dayalı yönetim’ sürecini de öğretiyoruz. Nitekim günümüzde, patronlarve üst düzey yöneticiler işletmelerini, ıPhone’lardan yönetebiliyor. Web tabanlı uygulamalar ile dünyanın herhangi bir noktasından işletmesine bağlanabiliyor. Kısaca, önce yazılımı yapıyoruz, ardından adaptasyonunu sağlıyoruz, sonrasında sürekli doktoru olarak takip ediyoruz. En önemlisi de, elde edilen bilgiyi nasıl kullanacaklarını yani ‘bilgiye dayalı iş yapma’ modelini, işletmeye yerleştiriyoruz. Özetle, günümüzde işletmeler artık; sadece yazılım ve danışmanlık hizmeti almıyor. Stratejik kararları oluşturmayı, iş zekasını oluşturmayı, iş yönetim sistemlerini bilgi teknolojileriyle entegre etmeyi, şirket verimliliği-ürün verimliliği ve bunların performanslarının çıkarılmasını talep etmektedir. Nitekim Uyumsoft olarak, işletmelere özel ilk yerli iş zekasını ürettik ” diye konuştu.
Her 10 müşteriden 7’si, tavsiye üzerine geliyor…
Teknolojideki gelişim ve değişimin paralelinde, şirketlere daha karlı iş modellerine sahip olmalarını sağlayan web tabanlı çözümler sunduklarını anlatan Mehmet Önder, Uyumsoft’un her 10 müşterisinden 7’sinin tavsiye üzerine geldiğini kaydederek, “Her bir şirketin ihtiyacına özgü butik çözümler sunmamız, bizi farklı kılıyor. Kurulduğumuz 1996 yılında çalışmaya başladığımız firmalar, şuan bizimle çalışmaya devam ediyor. Çalıştığımız, her 10 müşterimizden 7’si tavsiye üzerine geliyor. Başarımızın en önemli nedenlerinden birisi, ‘müşteri memnuniyeti’ sözünü klasik bir söylemden çıkartıp, gerçekten yaşatıyor olmamızdır” dedi.
Kurumsal alanda ERP Çözümleriniz nelerdir?
Günümüzde ERP kavramının kapsamı oldukça değişti. Artık kullanıcıların çoğunluğu ERP’nin Müşteri ilişkileri Yönetimi (CRM), Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM) ve insan Kaynakları Yönetimi (HCM) kabiliyetlerini de barındırmasını bekliyor. Buna paralel olarak bugün itibariyle kurumlara SAP ERP, SAP CRM, SAP SCM, SAP HCM çözümlerimizi sunuyoruz. Küçük ve orta boy işletmeler için ise maliyet anlamında pek çok avantaj sağlayan SAP Business One çözümümüz bulunuyor. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) uygulamamız, kurumların iş süreçlerinin temel işlevve operasyonlarını etkili bir şekilde desteklemek üzere tasarlandı. Bu çözüm, kurumların faaliyet gösterdiği sektöre özgü gereksinimleri karşılıyor. Sunduğu avantajlarla rekabette önde yer almalarını sağlıyor. CRM ve SCM çözümlerimiz ile kurumların ileri boyuttaki müşteri ilişkileri yönetimi ve tedarik zinciri yönetimi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu alanda birçok önemli kurumda öncü uygulamaları hayata geçirdik. HCM insan Kaynakları Yönetimi çözümümüzle de her büyüklük ve sektördeki insan kaynakları yöneticilerine ve bölüm müdürlerine kapsamlı çözümler sunuyoruz. Kararların gerçek zamanlı bilgilere dayanarak, hızlı bir şekilde analiz edilmesi gibi avantajlarla çalışanlarının oluşturmak değeri en üst düzeye çıkarmalarını sağlıyoruz. SAP Business One ise geleceği bugünden yapılandırmak isteyen KOBİTere yönelik çözümümüzdür. SAP Business One’ı tercih eden şirketlerin tüm departmanları, bayileri, ofisleri, fabrikaları ve şubeleri bütünleşik bir şekilde çalışabiliyor. Yöneticilerve şirket çalışanları malı yönetim ve müşteri ilişkileri gibi konulara dair tüm gelişmeleri bilgisayarve cep telefonlarından takip edebiliyor.
Sunduğunuz avantajlar ve sizi sektörde farklı kılan faktörler nelerdir?
Çözümlerimiz kurumların tüm iş süreçlerini kontrol altında tutmalarına, bunun sonucu olarak da verimlilik ve kârlılıklarının artmasına yardımcı oluyor. SAP çözümleri ile her ölçekten firma aynı iş koşulları içinde hareket edebiliyorve böylece rekabet ortamında eşitlik sağlanıyor. Aynı zamanda farklı departmanlar arasında entegrasyonun gerçekleştirilebilmesi sayesinde kurumların stok maliyetleri azalırken kârlılıkları artıyor. Üretimi planlı, hızlı ve verimli bir şekilde yaparak satış ve pazarlama faaliyetlerini düzenleyebiliyorlar. SAP ERP, şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektöre özgü gereksinimleri karşılamak üzere tasarlandı ve bu sayede kurumların sektöre özel ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebiliyor.
ERP yazılımları, kurumların kaynaklarının tespiti ve mevcut kaynakların en doğru şekilde ve zamanda değerlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. ERP, kurum içerisindeki birimlerin birbirleriyle entegre çalışmasını sağlıyorve o anki tüm iş akışları istenildiği zaman raporlarla izlenebiliyor. ERP yazılımları, üst ve orta düzey yöneticilerin şirket stratejilerine yön vermelerini kolaylaştıracak araçlardır. Böylece kurumların geleceğini belirleyecek kararların en hızlı ve en az sapmayla alınmasına destek veriyorlar. Müşterilerimize sunduğumuz iş uygulamalarıyla iş akışlarını en iyi şekilde yönetmelerini sağlıyoruz. Böylece maliyetlerini azaltırken en yüksek verimi ediyor ve iş dünyasında rekabet avantajı kazanıyorlar.
ERP alanında 2013 yılındaki hedeflerinizden ve yeni projelerinden bahseder misiniz?
ERP alanında iş ortaklarımızla birlikte daha çok şirkete ulaşacağız. Özellikle SAP Business One çözümümüzle pazarda KOBİ’lerle birlikte büyümeyi hedefliyoruz.
ERP’nin gelişimi
Başlangıçta iş süreçlerini kontrol altına almak amacıyla kurulmuş Kurumsal Kaynak Planlaması [Enterprise Resource Planning-ERP] uygulamaları artık dünya çapında belli bir olgunluğa erişmiş bir durumda. Günümüzde her alanda görülen küresel rekabet, artık tüm işletmelerin kâr edebilecekleri ve iyileştirme sağlayabilecekleri alanları çok iyi araştırmalarını zorunlu kılıyor. Bu nedenle ERP, CRM ve iş zekâsı uygulamalarının tam entegre bir şekilde çalıştığı bir yapının özlemi var.
Son yıllarda küresel ölçekte ulaşım, iletişim ve bilişim alanındaki ilerlemeler, ekonomik rekabet alanını da oldukça genişletti. Bununla bağlantılı olarak yeni tehditlerle baş edebilmek ve potansiyelleri değerlendirebilmek için çizelgeleme, kapasite planlama, kolay operasyon takibi, tedarik zinciri yönetimi, maliyet ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi süreçler üzerinde kontrol, denetleme ve analiz temelli hızlı biryönetim disiplini ihtiyacı belirginleşti. Özellikle perakende sektörü bu konuda başı çekmeye başladı. Bunun yanı sıra üretim, sağlık ve sigortacılık sektörlerinde de büyük çaplı analiz ihtiyaçları olduğu görülüyor.
Biz de 20 yıllık ERP tecrübemiz doğrultusunda Model Kurumsal Çözümler olarak ERP’yi şu şekilde tanımlıyoruz: “Kurumsal disiplin kazandırma” hamlesi olarak gördüğümüz ERP sistemi, kurumların stratejik disiplin ve yönetim aracıdır; vücudumuzun sinir sistemi kadar gerekli ve önemlidir.
ERP avantajları
ERP uyarlamalarını kullanan işletmeler, tüm iç ve dış ticari işlemlerini, doğru yönetim ve planlama aracı haline gelen ERP’yle yönetmeye başlıyor. ERP, sipariş, ürün, ürün grubu ve yönetim birimi bazında gerçekleşen maliyetlerle gelir-gider kalemlerinin pivot analizleri sonucunda daha doğru kararlar alınmasını sağlıyor, dolayısıyla kısa zamanda giderlerde azalma ve gelirlerde artış elde edilebiliyor. Diğeryandan, tekrarlı ve kişilere bağlı işlemler ortadan kalkıyor, ortaya çıkan kurumsal hafıza sayesinde günlük işlemlerin takibi sorun olmaktan çıkıyorve personel kaynağı daha verimli kullanılıyor. Verileri elde etme ve raporlama zorluklarının asılmasıyla birlikte, yetkili yönetici kontrol, analiz ve kararverme süreçlerine odaklanabiliyor. ERP uygulamalarının iş performansına en büyük katkısı ise, dağınık yapıları verimli bir entegrasyona dönüştürmesi. Üretim, dağıtım, satış, depo takibi, insan kaynakları, muhasebe kayıtları, vb gibi tüm süreçler tek bir sistem üzerinden takip edilebiliyor. Bu nedenle şirketler, en uygun platformda gelecek planlarını oluşturup bu planı ERP uygulamalarıyla sorunsuz bir şekilde hayata geçirebilirler.
Eksikler
ERP projelerinin başarıya ulaşma oranı, ülkemizde dünyaya kıyasla biraz daha düşük. Bunun en büyük nedeni, temel ihtiyaç analizinin iyi belirlenememesi, yönetici seviyesindeki kişilerin ERP disiplinini ticari program ile karıştırmaları ve ERP’nin işletmelerinin sinir sistemi anlamına geldiğini fark edememeleridir. Aksaklıkların bir diğer nedeni de, işletmelerimizde ERP tecrübesine sahip bilgi işlem ekibi, orta ve üst seviye yönetici sayısının çok düşük olmasıdır. Analiz, tasarım, programlama, test ve destek gibi yazılım geliştirme süreçlerinde çalışacak kalifiye eleman temininde yaşanan zorluklar, geleceğe dönük olası yatırımları da bu şekilde zora koşmaktadır.
ERP sürecinde nelere dikkat etmeli?
ERP hizmetleri operasyonel süreçler, finansal ve insan kaynakları uygulamaları olarak üç temel başlıkla ele alınabilir. Şirketlerin iş yaptıkları sektörler bazında ihtiyaçlarını belirleyip mutlaka iyi bir çözüm ortağıyla çalışması ve doğru bir planlama yapması gerekir. Bu süreçte dikkat edilecek en önemli nokta, kurumların, siparişlerine, ürün gruplarına, yönetim birimi bazında gerçekleşen maliyetlerine ve gelir-gider kalemlerine göre değerlendirme yapıp beklenti, ihtiyaç ve hedeflerini bu kriterler çerçevesinde doğru analiz etmeleri ve önemli ihtiyaçları detaylı biçimde ortaya koymalarıdır. ERP hazırlığının ardından seçim süreci de çok önemli çünkü yanlış seçimi ertesi yıl değiştirmek mümkün değildir.
Enterprise Model ERP uygulaması
Model Kurumsal Çözümler olarak bu bağlamda son 5 yıllık bir düşünce ve planlamanın sonunda 2012 yılı başında TÜBİTAK-TEYDEB destekli bir iş zekâsı aracının prototipini ortaya çıkardık. Bu yıl sona ermeden, bu aracın tam bir ürün halini alması için gerekli çalışmaları tamamlayacağız. Bu sayede Enterprise Model ERP ürünümüzü kullanan müşteriler, ERP’ye bilgi girmeye başladıkları andan itibaren iş zekâsı uygulamasından da faydalanabilecekler.
Son Yorumlar