Son yıllarda bilgi teknolojisi alanında yeni bir çıgır açan bulut bilisim, tüm ülkelerde hızla yayılmaya devam ediyor. Uluslararası arastırma kurulusu IDC’nin paylastıgı verilere göre; 2009 yılında bulutla ilgili teknoloji, donanım ve yazılıma yapılan harcama 17 milyar dolar civarında iken, 2013 yılında bu rakamın 45 milyar dolar olacagı tahmin ediliyor. Bulut bilisimin çok hızlı bir sekilde gelismesi “Bulut Bilisim Için Yönetim Stratejileri ne olacak?” sorusunu da beraberinde getiriyor. Bu sayımızda teknoloji dünyasının liderleriyle bulut bilisimin gelecegini masaya yatırdık. Hızıyla dikkat çekiyor Bulut kavramının kendisi, bilgisayarların kümeler halinde örgütlenmesi ve bunun da öncelikle özel yazılımlarla yapılması, yazılım uygulamalarıyla yeni BT hizmetlerinin verilmesi, sonuç olarak da yazılım uygulamaları otomasyonu bulutun en büyük farkı olarak ortaya çıkıyor. Sagladıgı esneklik, modülerlik ve ölçeklenebilir yapısıyla maliyet avantajı da saglayan bulut bilisim, bugün hem bireysel olarak hem de birçok kurum tarafından tercih ediliyor.
Kapasitenin yüzde 85’i bos
Bulutların bu kadar dikkat çekiciliginde iki tetikleyici temel unsur bulunuyor. Birincisi, çok düsük verimle kullanılan alt yapı yatırımları. Dünya çapında arastırmalar, sirketlerde bilgi islem kapasitesinin yüzde 85 bos durdugunu gösteriyor. Ikincisi de artan yatırımlar olarak biliniyor. Bilgi patlaması, veri depolama satıslarında her yıl yüzde 54 artan oranlarla yeni yatırım ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Sirketlerinin yatırımlarının yüzde 70’i yeni kapasite eklemek yerine, alt yapının yasatılmasına harcıyor. Bulut teknolojisinin üç yapıtası Bulut teknolojisinin üç yapıtası SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) ve IaaS’tır (Infrastructure as a Service). Bunların hepsi de sirketlerin ya da kullanıcıların, bulut saglayıcısındaki tüm uygulamaları çalıstırabilmelerini ve o sunucular üzerinde veri depolayabilmelerini saglıyor. Her biri farklı düzeylerde esneklik ve kontrol imkânı veriyor. SaaS, kullanıcıların mevcut online uygulamaları çalıstırmalarını, PaaS da saglayıcıdan alınan belli araç ve dillerle kullanıcıların kendi bulut uygulamalarını olusturmaları anlamına geliyor.
Peki, içerik ne kadar güvenli?
Teknoloji dünyası, bulut bilisim projelerinin saglıklı bir sekilde sonuçlandırılabilmesi için sanallastırılan içerigin güvenli ve sürekliligi yüksek bir ortamda barındırılmasının çok önemli oldugunun altını çiziyor. Kurumların veri merkezlerinde neyi buluta tasıyacakları ve neyi tasımalarına gerek olmadıgını tespit etmek, kurumsal ihtiyaçlara göre bilinçli kararlar almak çok önemli. Buluta tasınan is yüklerinin, bu is yükünün gerektirdigi hizmet seviyesi anlasması ile uyumlu olup olmadıgına dikkat edilmesi gerekiyor. Bireysel olarak tercih ediliyor Dünyadaki veri paylasımının arttıgı ve bununla birlikte arsivleme ihtiyacının da paralel olarak artacagı düsünülürse bireysel alanda da bulut bilisim kullanımı da artacak. Bireysel kullanıcılara, kurumsal kullanıcılardan farklı olarak, kisisel bilgisayar, e-ileti, müzik, oyun, tarzı hizmetler tek tek ya da
paketlenerek sunuluyor.
ISTE YÖNETIM STRATEJILERININ PÜF NOKTALARI
Gelecegin veri merkezleri; son derece yüksek enerji verimliligi ve kapasite kullanım oranı yüksekligi ile çok sayıda müsteriye hizmet veren, müsteri basarısı için kritik önem tasıyan veri merkezleri olacaktır. Bu nedenle bulut teknolojisi yönetim stratejilerinin iyi bilinmesi geliyor. Sektörün liderleri bu noktada en önemli konunun güvenlik ve hizmet kalitesinde sürekliligin yer aldıgını söylüyor.
Önde olmanın formülü
Bulut Bilisim’in “is yapıs sekillerini degistirici” bir etmen olmasını hede’eyen firmalar, açık bulut kullanımı ile kendilerine ne gibi is fırsatları olusturabileceklerini simdiden planlamalılar. Bu planlamayı en akıllı sekilde yapabilen firmaların bulut bilisimin gücünden herkesten erken faydalanarak rakiplerinden bir adım daha önde olacagını öngörüyoruz. Açık bulutun sagladıgı ekosisteme erken dahil olan firmalar, daha sonra ortaya çıkabilecek tüm bulut hizmet ürünlerinde daha avantajlı konumda olacaklar. Bu hizmetleri verirken fikri mülkiyet haklarını daha iyi koruyan firmalar ise büyüme ve karlılıkta daha avantajlı konumda olacaklar. Tasarruf saglayın BT operasyonlarında tasarruf etmek, esnekligi ve öngörülebilirligi saglamak isteyen firmalar için ise karma bulut stratejisini hede’emek daha uygun olacak. Özellikle ortaklastırılmıs ve kolayca tekrarlanabilir isleri (örnegin e-ileti altyapısı, kolaborasyon, sesli ve görüntülü konusma hizmetleri) açık buluttan almak kısa orta vadede firmaların gündeminde olmalı. Firmaların bünyesindeki is yüklerinin tiplerine göre uygun olan ve tüm is yüklerinin bulundugu sunucuları açık buluta tasımak bu yaklasımı tamamlayıcı olmalı. Vizyonla birlestirin Özellikle gelismeleri firmaların yakından takip ederek, kendi sirket vizyonlarıyla birlestirmeleri gerekiyor olacak…
Degerlendirmeyi Iyi Yapın
IT yatırımı yaparken Yönetim sisteminin önemini asla unutmayın. Tüm seçenekleri çok iyi degerlendirin ve ihtiyacınızı belirleyin…
Performans
Özellikle de performans, güvenlik ve güvenilirlik çok büyük bir önem tasıyor. Zaten Bulut Bilisim servis saglayıcıları kendilerini bu konuda farklılastırmaya çalıyorlar. Isletmeler böyle bir durumda sınama yapması sart. Performans artısını bir önceki seneye göre kıyaslamak önemli. Bu baglamda atılacak adımlar çok iyi düsünülerek atılmalıdır…
Son Yorumlar