Geleneksel araçlarla analiz edilemez ve islenemez bilgiye büyük veri (big data) deniliyor. Sektördeki son raporlar önümüzdeki bes yıl içerisinde sirketlerin veri hacimlerinin yüzde 650’nin üzerinde artacagı yönünde bilgiler içeriyor.
Bu verilerin yüzde 80’inden fazlası ise yapısal olmayan veriler olacagı gibi, bu verilerin her yıl hacim olarak ikiye katlanması beklentisi de var. Büyük verinin üç ana özelligi bulunuyor:
Büyüklügü, Çesitliligi ve Hızı.
Günümüzde veri olusumu geçmistekinden farklı olarak çok daha hızlı ve degisik sekillerde meydana geliyor.Hızlı sekilde veri elde etmeyi, yönetmeyi ve analizi mümkün hale getiren bloglar, sosyal medya agları, makine sensörleri ve lokasyon tabanlı bilgiler sirketlerin geçmiste fark edemedigi durumları desifre etmesinde yardımcı olan, tamamıyla yeni ve sını’andırılmamıs bir veri dünyası olusturmaktadır. Büyü verinin çesitli tanımları bulunuyor. Yapılanmıs veriye karsı duran yapılanmamıs veri anlamına da geliyor. Yapılanmıs veriyi kategorize etmek daha az mücadele gerektiriyor. Çünkü iliskisel veritabanı yönetim sisteminde ((RDBMS) var olan veriler tablolar halinde bulunuyor. Fakat yapılanmamıs veriler geleneksel RDBMS yapısı içinde bulunmuyor. Fakat bazı durumlarda veriler daha farklı sekillerde bulunabiliyor. Veri sistemlerinde veya web logları genellikle veriler iyi yapılanmıs sekilde bulunuyor. Twitter gibi bir sosyal medya kanalında bulunan veriler de iyi yapılanmıs bir sekilde bulunuyor.
E-postalar, belgeler ve sunumlar yine iyi yapılanmıs veriler kategorisine giriyor. Bu verilerinde sonra bloglar, resimler, videolar ve organizasyonunuzun anlamak istedigi fakat mevcut sistemlerine eklemedigi baska veriler de bulunuyor. Veri denizine hazır olun.. Büyük veri birçok sirketin hem sunucu hem de depolama altyapısı ve bilgi yönetimi mimarisinde önemli degisiklikler gerektiriyor. Büyük veri konusunda çalısan kisiler IT yöneticilerinin IT platformunu düzenli ve düzensiz sekilde depolanan her daim genisleyen bir veri denizine karsı hazırlaması konusunda uyarılarda bulunuyor. Büyük veri platformu birbirinden tamamen farklı sistemlerin erisebilecegi veriyi saglaması gerektiginden dolayı genisletilebilir ve ölçeklendirilebilir bir çalısma ortamı gerektiriyor. Mimarı yapısı…
Büyük veri platformu aynı zamanda veri depolama mimarilerinde de bir dizi degisikligi getiriyor. Yeni veri depolama yaklasımının sıkıstır-depola-sil yaklasımından farklı olarak veri isleme özelliklerini kapsayacak sekilde yapılandırılması veri depolama konusunda hayata geçirilmesi gereken yeniliklerin basında geliyor. Geçtigimiz bes yıl içerisinde veri depolama merkezlerinin hangi verilerinin depolanması ve nerede saklanması gerektigi üzerinde yogunlastıgı düsünüldügünde yeni ver depolama merkezlerinin bu çizgiden farklı sekilde ver isleme ve veri erisimi konularına agırlık vermesi gerektigini söylemek mümkün. Büyük verilerle basa çıkmak için kullandıgımız is analitigi ve is zekâsı uygulamalarından büyük fayda gören pek çok endüstri sayabiliriz- perakende, saglık, telekom, sigorta, kamu ve bankacılık gibi. Ellerine geçen verileri dogru yeteneklerle eslestirerek ve analiz ederek performanslarını risk, müsteri hizmetleri ve operasyonel verimlilik alanlarında daha iyi hale getirebiliyorlar.
Teknolojiyi takip edin…
Büyük veri teknolojilerinin büyük bir kısmı ticari olarak sunulmasına karsın istenilen niteliklerin sunulması bakımından hala yeterli duruma ulasmıs durumda bulunmuyor. IT gruplarının büyük veri dünyasındaki yeniliklere ayak uydurması; açık kaynak seçeneklerinin yanında veritabanı analizi, veri depolama uygulamaları gibi konulara hız vermesi gerekiyor. Büyük veriden bahsedilebilmesi için kayıtlı dosyaların sayısı bir baska kriteri olusturuyor. Bu dosyaların sayısı akıl almaz ölçüde büyükse, yine büyük veriden bahsetmis oluyorsunuz. Fakat büyük veri konusunda sadece verilerin sayısı degil, türü de önemli. Mevcut sistemlerinizi daha büyük veri hacmine ölçeklemek her zaman büyük veri anlamına gelmiyor. Büyük veri terimi yapılanmıs sistemlerinizde mevcut verilerin dısında bulunan ve is amaçlı olarak nasıl kullanacagınızı bilemediginiz veri
yıgını ile karsı karsıya kaldıgınızda devreye giriyor. Maliyetleri yönetir… Bir is alanının yarattıgı yıgınsal verileri denetim altına alan, öngörüsel analitik yöntemleriyle kurumlar, müsteri taleplerine
daha hızlı ve dogru biçimde cevap verebilir, is kesintilerinin önüne geçebilir ve is sonuçlarını olumlu etkileyebilir. Analitik aynı zamanda maliyetleri, riskleri ve pazara sürme zamanlarını azaltarak yazılım gelistirme ve dagıtım süreçlerini iyilestirmeye yardımcı oluyor. Mobil cihazlardan, isyerlerinden ve erisim olan her yerden ulasılabilinen ve analitik süzgecinden geçirilen bilgilerin yönetim mekanizmalarının karar verme süreçlerine dâhil edilmesi çok önemli bir avantajdır. Bugün bu sayede, degisik sektörde faaliyet gösteren pek çok kurum is performanslarını daha iyi anlayarak maliyetlerini yönetme imkânı bulabiliyor.
Son Yorumlar