Frost & Sullivan’a göre WİFİ, mobil iletişimin geleceği hakkındaki tartışmaları alevlendiriyor. Bağlantı doğal olarak kaçınılmaz, fakat yüksek kazancın kaynağı farklı olacak.
Ücretsiz bir WİFİ ağının dünyayı birbirine bağladığını hayal edin. Üstelik mobil ağa ve mobil veri tarifesine de ihtiyacınız olmasın. Nerede olursanız olun bağlanabileceğiniz muhteşem bir bağlantı modeli…Federal İletişim Komisyonu (FCC) Başkanı Julius Genachowsky’nin beş FCC kurul üyesine teklifi bu yönde. Kaçınılmaz bir ihtiyaç olan internete bağlanabilirliğin ‘görünmez olması’ teklif ediliyor. Frost & Sullivan uzmanlarına göre Mark Weiser’in ‘gözden kaybolan bilgisayar’ vizyonu daha da gerçek oluyor.
DEVASA BİR YATIRIM GEREKİYOR
Frost & Sullivan Bilişim Teknolojileri Araştırma Direktörü Saverio Romeo, söz konusu teklifin ABD’de mobil ağ operatörlerini şoke ettiğini ifade ediyor. Çünkü ücretsiz WİFİ bağlantısına sahip bir dünya hayali devasa bir yatırımın yanı sıra epey zaman da gerektiriyor. Senaryo aynı zamanda uzun vadede mobil network operatörleri için gerçek anlamda bir tehdit niteliği de taşıyor.
Romeo, sorulması gereken öncelikli sorunun “LTE’ye yapılan tüm yatırımların boşa mı gittiği” sorusu olduğunu belirtiyor. Ancak bağlantının, “Bağlantı ekonomik büyümeyi teşvik eder” önermesiyle birleştirildiğinde bir anlamda insan hakkı olduğu ve bu argümana karşı çıkılmasının güç olacağına da ifade ediyorlar. Ücretsiz bağlantının bütün insanların sosyal ve ekonomik gelişmeleri yönünde güçlü bir katalizör olacağının da tartışılamayacağına vurgu yapıyorlar.
MOBİL AĞ OPERATÖRLERİNİN GELECEĞİ BELİRSİZ
Romeo, bu senaryo içinde mobil ağ operatörlerinin geleceğinin korkunç derecede kırılgan olduğunu dile getiriyor. Nitekim mobil ağ yöneticileri tehlikeyi açıkça hissediyorlar. Müşterilerinin fırsatı bulduklarında veri trafiği için mobil ağlardan yararlanmak yerine ücretsiz WİFİ bağlantısına geçtiklerinin farkındalar. Bu nedenle ısrarla LTE’ye yatırım yapmak istiyor ve neredeyse saplantılı bir şekilde eğlenceden sağlığa kadar hayatın çeşitli alanlarında farklı ticari fikirler ve potansiyel gelir kaynakları üstünde araştırma yapıyorlar.
Romeo’ya göre mobil ağ yönetimleri, geleceğin mobil iletişim pazarında varlıklarını sürdürmek için gereken üç kilit teknoloji boyutunun yazılım, büyük çaplı veri ve akıllı, güvenli ağ iletişimi olacağına dair argümanı sahiplenmiş görünüyorlar. Tüm bunların yanı sıra WiFi teknolojisi de ivme kazanıyor. Deutsche Telekom’un FON’a göz koyduğu yönünde bir söylenti bu konuda öne çekiyor.
Diğer yandan, WİFİ spektrum darlığıyla ilgili tartışma Romeo’ya göre çok da önemli bir konu olarak değerlendirilmiyor. Sektörde bir süreden beri LTE’nin artan veri erişim talebini desteklemesine yardımcı olabilecek WİFİ küçük hücre bilişsel telsiz teknolojileri ve diğer çözümler konuşuluyor. Nitekim bu durum, ABD Başkanı’nın Bilim ve Teknoloji Danışmanlar Konseyi tarafından yayımlanan “Ekonomik Büyümeyi Sürdürmek İçin Devlet Kontrolündeki Spektrumun Tam Potansiyelinin Farkına Varmak” başlıklı raporunda da belirtilmiş bulunuyor.
YENİ BİR MOBİL DÜNYA ZORUNLULUK
Dünya henüz ücretsiz WİFİ bağlantısına ev sahipliği yapmıyor. Ancak Araştırma Direktörü Romeo’ya göre mobil iletişimin evrimi de LTE’yi GSM-UMTS-HSPA öyküsünün doğal evrimi olma yolunda teşvik edilen birkaç yıl öncesinde düşünüldüğü gibi doğrusal değil. Benimsenen mobil ağ teknolojilerine rağmen pek çok şey hızla değişiyor.
Romeo’ya göre mobil ve kablosuz iletişim teknolojileri, giderek daha yüksek oranda emtia olarak TCP/IP yığınının en tepesindeki katmanların üzerine yeni bir mobil dünya kurmak için bir zorunluluk olarak görülüyor. Romeo, asıl savaşın mobil ağ operatörlerinin müşterilerine hizmetlerini sunmak için internet tabanlı şirketler, yazılım geliştiriciler ve teknoloji sağlayıcılarla karşı karşıya geldiğinde meydana çıkacağını belirtiyor. Ancak kullanıcıların beklentisini şu şekilde özetliyor: “Bağlantıyı ışığı açıp kapatır gibi açıp kapatacağım. Veri bitlerinin nasıl gönderildiğinin bir önemi yok. Asıl önemli olan, veri bitlerini bana akıllı ve kaliteli hizmet sunacak şekilde organize etmeniz.”
Son Yorumlar